Szef Karan Gokani komponuje swoje nowoczesne dania na bazie kuchni ze Sri Lanki i południowych Indii.
Składniki na 4 porcje:
- 2 bataty, pokrojone w kostki
- 300 g dyni, pokrojonej w kostki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- laska cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1½ łyżeczki chili w proszku
- 2 łyżeczki kolendry w proszku
- 350 ml mleka kokosowego
- 2 garści szpinaku baby
- 2 zielone chili, przekrojone wzdłuż
Jak przyrządzić?
1. Zagotuj garnek wody z łyżeczką kurkumy i wrzuć pokrojone w kostkę bataty. Gotuj 8 minut, następnie dodaj kostki dyni i gotuj kolejne 5 minut – warzywa mają być ugotowane, ale jędrne. Odsącz, zachowując kubek wywaru.
2. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Wrzuć laskę cynamonu i kumin, podsmażaj 30 sekund i dodaj posiekaną cebulę. Po minucie dodaj czosnek, przykryj i duś na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Wsyp curry, chili, kolendrę, zamieszaj i gotuj 1 minutę. Wlej mleko kokosowe i kubek pozostawionego wywaru – zagotuj.
3. Zmniejsz ogień i dodaj bataty, dynię, liście szpinaku i zielone chili. Gotuj 6 minut na małym ogniu. Dopraw szczyptą soli i gotuj jeszcze kilka chwil. Gotowe. Aha, przed podaniem wyłów z patelni laskę cynamonu.
Zielony bonus
1. A może indyjski bulion na kościach kurczaka? Dodaj czosnek, pomidory, kumin, curry, suszone papryczki chili i wrzuć do talerza krążki czerwonej cebuli.
2. Świetna przekąska lub deser: plastry ananasa ze świeżą miętą, kolendrą, wiórkami kokosa, czarnym pieprzem i skropione sokiem z limonki.
3. Każdej pieczonej rybie doda smaku marynata: zblenduj kolendrę, szpinak, imbir, czosnek, zielone chili i sok z limonki. Podawaj rybę z sałatką z drobno posiekanych pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka.