[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

Bataty i curry z dyni [Kuchnia bez mięsa]

Zamiast pałętać się w piątek w nocy  po fast foodach, wracaj na kolację do domu.

Szef Karan Gokani komponuje swoje nowoczesne dania na bazie kuchni ze Sri Lanki  i południowych Indii.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 bataty, pokrojone w kostki
  • 300 g dyni, pokrojonej w kostki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • laska cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1½ łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 2 garści szpinaku baby
  • 2 zielone chili, przekrojone wzdłuż

Jak przyrządzić?

1. Zagotuj garnek wody z łyżeczką kurkumy i wrzuć pokrojone w kostkę bataty. Gotuj 8 minut, następnie dodaj kostki dyni i gotuj kolejne 5 minut – warzywa mają być ugotowane, ale jędrne. Odsącz, zachowując kubek wywaru.

REKLAMA

2. Rozgrzej olej w głębokiej patelni. Wrzuć laskę cynamonu i kumin, podsmażaj 30 sekund i dodaj posiekaną cebulę. Po minucie dodaj czosnek, przykryj i duś na małym ogniu, aż cebula zmięknie. Wsyp curry, chili, kolendrę, zamieszaj i gotuj 1 minutę. Wlej mleko kokosowe i kubek pozostawionego wywaru – zagotuj.

3. Zmniejsz ogień i dodaj bataty, dynię, liście szpinaku i zielone chili. Gotuj 6 minut na małym ogniu. Dopraw szczyptą soli i gotuj jeszcze kilka chwil. Gotowe. Aha, przed podaniem wyłów z patelni laskę cynamonu.

Zielony bonus

1. A może indyjski bulion na kościach kurczaka? Dodaj czosnek, pomidory, kumin, curry, suszone papryczki chili i wrzuć do talerza krążki czerwonej cebuli.

2. Świetna przekąska lub deser: plastry ananasa ze świeżą miętą, kolendrą, wiórkami kokosa, czarnym pieprzem i skropione sokiem z limonki.

3. Każdej pieczonej rybie doda smaku marynata: zblenduj kolendrę, szpinak, imbir, czosnek, zielone chili i sok z limonki. Podawaj rybę z sałatką z drobno posiekanych pomidorów, czerwonej cebuli i ogórka.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij