REKLAMA

Barbecue - przepisy i sposób przyrządzania

Tak nazywa się party na świeżym powietrzu, ale i technika długiego, czasem wielogodzinnego pieczenia. Ale na efekty warto czekać.

BBQ, przepisy shutterstock.com

1. Witaj w świecie dla cierpliwych

To nie jest zwykłe grillowanie, gdzie rzuca się na ruszt ociekające marynatą kawałki mięsa i po kilku minutach zdejmuje. Tu trzeba starannie wybrać to, co będziemy obrabiać, bo wielogodzinne wędzenie i podpiekanie tylko z dobrego mięsa wydobędzie to, co w nim jest najlepsze.

ZOBACZ TEŻ: Podręcznik grillowania

Żeberka wieprzowe

Zasłużona legenda naszych grilli, bo oprócz smaku imponują też zawartością selenu. Już 100-gramowa porcja pokrywa 46% dziennego zapotrzebowania, więc dla faceta załatwia sprawę. A selen zwalczy wolne rodniki, wzmocni system odpornościowy i zadba o Twoją tarczycę.

Żeberka wołowe

Nie ma się co czarować – mało jest rzeczy tak dobrych i zdrowych jednocześnie.  Wołowina jest bogata w cynk (kluczowy  w procesie wchłaniania białka), żelazo  (wielkiego budowniczego czerwonych krwinek) i, oczywiście, dającą siłę i energię kreatynę.

Łopatka wieprzowa

Świetna kombinacja mięśni, tkanki łącznej  i tłuszczu idealnie nadaje się do wolnej  i długiej obróbki. I odwdzięcza się doskonałym smakiem. Do tego dokładamy mocne 20 g białka w 100-gramowej porcyjce i już wiadomo, dlaczego powinna trafić na nasz stół.

Podgardle wieprzowe

Obowiązkowy składnik domowych kiełbas, pasztetów i, rzecz jasna, smalcu z cebulką. U nas wprawdzie w innym charakterze, ale za zawartość witaminy B3 pełen szacun.

2. Ogniem i dymem

Urządzeń, które jednocześnie grillują i mają też funkcje wędzenia, jest na rynku sporo. I to światowej sławy producentów, więc jest w czym wybierać. Warto skoncentrować się na podpałce i zapamiętać pierwszą regułę barbecue: to nie węgiel drzewny nadaje aromatu i smaku grillowanym potrawom, ale drewno.  Nie musisz być dendrologiem  – w sprzedaży znajdziesz drewno  z buka, olchy, śliwy, orzecha, czereśni, a nawet jabłoni, i to z opisami, do jakiego rodzaju mięs najlepiej pasują. W każdym razie wszystko będzie lepsze niż podpałki kupione na stacji benzynowej.

PRZECZYTAJ: Cała prawda o czerwonym mięsie

REKLAMA

REKLAMA

3. Domowy sos BBQ

Potrzebujesz: 1 cebulę, 3-4 ząbki czosnku, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 1 łyżkę octu winnego, 2/3 szkl. keczupu, 2 łyżki sosu Worcester, 1/2 łyżeczki soli. Podsmaż jak najdrobniej posiekane cebulę z czosnkiem, aż będą złote. Dodaj brązowy cukier i smaż, aż zacznie się karmelizować. Dodaj wędzoną paprykę i smaż jeszcze kilka chwil, mieszając. Wlej ocet, keczup i sos Worcester. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.

Burgery z szarpaną łopatką

8 porcji

  • 1 ½ kg łopatki
  • wieprzowej
  • 200 g miksu przypraw Płd. Karolina (po lewej)
  • 400 ml sosu barbecue
  • 8 bułek

Zalewa:

  • 250 ml octu
  • cydrowego
  • 125 ml wody
  • 20 ml sosu Worcestershire

Sposób

Pokrój łopatkę na mniejsze kawałki.  Wrzuć mięso do miski i wetrzyj  w nie 150 g miksu przypraw. Zawiń każdy kawałek w folię i wstaw  do lodówki na 2 godziny. Włóż je  z powrotem do miski, zalej zalewą  i dosyp resztę miksu. Wstaw mięso do urządzenia z temperaturą  105 °C na 6 godzin i smaruj zalewą co godzina. Wyjmij, poszarp widelcem i zapakuj do podpieczonych bułek. Podawaj z sosem BBQ.

Grillowane żeberka wołowe

4 porcje

  • 2 kg żeberek wołowych o grubości 1 cm
  • 150 ml zimnej, czarnej kawy
  • 150 ml sosu sojowego
  • 150 ml słodkiego wina Madera
  • sól morska

Sposób

Wymieszaj kawę, sos sojowy i wino, zalej w misce mięso. Zamieszaj kilka razy i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny, obracając żeberka co godzina. Osusz mięso, dopraw solą i wstaw na grilla – dobrze rozgrzanego, z tlącym się żarem. Smaż kilka minut z każdej strony, aż  żeberka się skarmelizują.

Żeberka wieprzowe z Azji

  • 2 porcje
  • 500 g żeberek
  • 1 łyżka przyprawy
  • 5 smaków
  • 1 łyżka mieszanki Azja miks (po lewej)
  • 3 dymki, posiekane
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Sos:

  • 100 ml sosu hoisin
  • 100 ml keczupu
  • 100 ml octu ryżowego
  • 30 ml sosu z czarnej fasoli
  • 1 ząbek czosnku

Sposób

Natrzyj mięso przyprawą 5 smaków i azjatyckim miksem, po czym wstaw do lodówki na 2 godz. Ułóż mięso w urządzeniu i podwędzaj je przez 3 godziny w temp. 110 °C. Wyjmij, zlej soki z mięsa do miski i wymieszaj ze składnikami sosu. Wysmaruj sosem mięso i rzuć je na ruszt na 5 minut. Zdejmij, posyp ziarnami sezamu i posiekaną dymką.

Podgardle z żytnim tostem

4 porcje

  • 2 wędzone podgardla
  • 200 ml sosu barbecue
  • mały chlebna zakwasie
  • 100 g plastrów słoniny

Marynata:

  • 2 gruszki, obrane
  • 200 ml octu cydrowego
  • 100 ml soku z cytryny
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g soli morskiej
  • czerwone chili

Sposób

Pokrój gruszki w łódki. Zagotuj składniki marynaty wraz ze 100 ml wody i zalej nią gruszki w misce. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Mięso wstaw do urządzenia i podwędzaj 3 godziny. Wyjmij i wysmaruj sosem BBQ. Kromki chleba ułóż na grillu, połóż na nich plasterki słoniny i podpiecz. Mięso podziel na mniejsze kawałki, połóż je na kromkach i dodaj łódeczki marynowanej gruszki.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA