[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA

REKLAMA

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Bao: chińskie bułeczki na parze [zrób je sam w domu]

Gotowane na parze chińskie bułeczki są gwiazdą światowego street foodu i faktycznie z niczym nie da się porównać ich smaku. Wypróbuj.

bao bułeczki fot. Shutterstock

1. Azjatyckie pampuchy

W naszych kuchniach przyzwyczailiśmy się do wypiekania chleba i bułek, ale w Azji na parze gotuje się także ryż i pierogi. Przygotowane w ten sposób bao nie ma wprawdzie – tak u nas – uwielbianej chrupiącej skórki, ale za to nie ma też znajdującego się w niej akrylamidu, łączonego przez naukowców z ryzykiem nowotworów. Zobaczmy, co można włożyć do bao i oszaleć ze szczęścia.

I. Confit z kaczki

Gotowanie mięsa we własnym tłuszczu rozsławiła kuchnia francuska i faktycznie ta technika wydobywa wszystko, co w mięsie najlepsze. A zdrowy snob ucieszy się z dużej dawki, wzmacniającego odporność, selenu.

II. Wieprzowina

To klasyczny farsz używany przez kucharzy, któremu złe języki przypisują zły wpływ na nasze serce. W rzeczywistości wieprzowina napakowana jest witaminami grupy B, które temu sercu sprzyjają. Jest jednak tłusta, więc nie codziennie.

III. Shitake

Suszone grzyby shitake znane są ze swojej konsystencji i lekko ziemistego smaku. Kucharze często zastępują nimi mięso. Ponadto są bogate w silny przeciwutleniacz, ergotioneinę, opóźniający starzenie komórek. Nasze boczniaki też ją mają.

IV. Wołowina

Po treningu, gdy trzeba doładować się białkiem, nie wolno jej przegapić. W każdej bułeczce dostaniesz 26 g białka oraz kreatynę, która przyspieszy odbudowę mięśni. A do tego ten smak!

REKLAMA

2. Bułki bez pieczenia

Aby zrobić 8 bao, potrzebujesz 7 g drożdży w proszku, 75 ml ciepłej wody, 70 ml mleka i 20 g cukru. Wymieszaj wszystko w misce i odstaw na 10 minut. Potem wmieszaj 250 g pszennej mąki, przykryj folią i odstaw na 30 minut, aż ciasto zdubluje swoją objętość.

Dodaj sól, odrobinę oliwy, ugnieć i podziel ciasto na kulki, mniej więcej, 50-g. Teraz rozwałkuj je na placki o grubości 5 mm. Placki posmaruj oliwą, zegnij na pół, jeszcze raz potraktuj wałkiem, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Teraz przechodzimy do najzdrowszej czynności, czyli gotowania na parze.

Urządzeń do tej techniki jest w sklepach pod dostatkiem (skądinąd warto je mieć – nie tylko do gotowania bao, bo wszystko zrobione na parze nabiera nowego smaku), ale można się też opędzić domowym sposobem. Na dużą patelnię wlej 1 cm wody, wstaw bambusowe sito z plackami i gotuj 15 minut. Bao jest delikatne z natury i im będzie chłodniejsze, tym twardsze. Dlatego miej przygotowany zawczasu farsz, żeby je od razu nadziać i zjeść.

3. Sos jest ważny

Tajemnica bao leży w prostocie i to samo dotyczy sosu. Wymieszaj 200 ml sosu sojowego, 100 ml wody, 50 octu ryżowego i 3 łyżki cukru. Na małym ogniu podgrzej sos, mieszając, aż stanie się gęsty i błyszczący. Przelej do miseczki.

A. Confit z kaczki

  • 4 uda z kaczki bez skóry
  • 200 g soli morskiej
  • 1 l tłuszczu z kaczki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 8 łyżek sosu
  • 8 łyżeczek posiekanych, uprażonych orzeszków ziemnych
  • 8 gałązek kolendry
  • 8 sztuk bao

Sposób

Natrzyj mięso solą i wstaw do lodówki na 3 godziny. W naczyniu żaroodpornym roztop tłuszcz razem z gwiazdkami anyżu. Opłucz mięso, osusz i wstaw naczynie do piekarnika 120 °C na 2 godziny. Ostudź i wyjmij z tłuszczu. Pozbądź się kości i podsmaż mięso na patelni, aż będzie chrupkie. Dodaj sos, wymieszaj i gotuj chwilę, aż całość zgęstnieje. Dorzuć orzeszki i posiekaną kolendrę. Nadziej bułeczki.

B. Wieprzowina

  • 1,2 kg wieprzowiny
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 8 łyżek sosu
  • 8 łyżeczek posiekanych, uprażonych orzeszków ziemnych
  • 8 gałązek kolendry
  • 8 sztuk bao

Sposób

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Natrzyj mięso solą, przyprawą 5 smaków i wstaw w naczyniu do piekarnika. Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160 °C i piecz jeszcze godzinę. Ostudź i podziel na porcje ok. 100 g. Zlej na patelnię soki z pieczenia, dodaj sos i podgrzewaj kilka minut. Dorzuć mięso. Nadziej bułeczki i posyp orzeszkami oraz posiekaną kolendrą.

C. Shitake

  • 150 g suszonych shitake
  • 4 łyżki majonezu light
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • 8 łyżek sosu
  • 8 łyżeczek ziaren sezamu
  • 8 gałązek kolendry
  • 8 sztuk bao

Sposób

Zalej grzyby gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Odsącz i wyciśnij nadmiar wody. Włóż do garnka grzyby i resztę składników (oprócz kolendry) i gotuj na małym ogniu około godziny. Ostudź, wyjmij grzyby i pokrój je na plasterki 5 mm. Wyjmij ząbki czosnku i korzeń imbiru, dodaj z powrotem grzyby, zamieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Nadziej bułeczki.

4. Wołowina

  • 30 g czosnku
  • 8 łyżeczek zielonego chili
  • 60 ml oliwy
  • 1 kg antrykotu
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 8 łyżek sosu
  • 8 łyżeczek ziaren sezamu
  • 8 sztuk bao

Sposób

Drobno posiekaj czosnek i chili, wymieszaj je z oliwą. Obtocz miksturą mięso i odstaw na kilka godzin. Wetrzyj sól w mięso, wstaw do piekarnika (bez przykrycia) 200 °C na 15 minut, potem zmniejsz do 160 °C i piecz kolejne 20 minut. Wyjmij, przykryj folią i zostaw na 30 minut, potem pokrój na plastry i znowu przykryj. Zlej soki z pieczenia na patelnię, dodaj sos i podgrzewaj, mieszając. Dodaj plastry mięsa, posyp sezamem i kolendrą. Gotowe, nadziewaj.

Pamiętaj!

Nie ma chińskiej kuchni bez chrupiących dodatków.

Wieprzowina i jabłko Kwaskowatość jabłka przełamie tłustawy smak wieprzowiny i przy okazji obniży ciśnienie krwi.

Kaczka i buraki Marynowane dodają smaku i dodatkowo zwiększają dopływ krwi do mięśni, zwiększając tym samym wytrzymałość.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij