Bakłażany słusznie zostały ułaskawione. Są bogatym źródłem potasu, magnezu i błonnika, a oprócz tego badacze stwierdzili, że jadanie ich skutkuje utratą wagi, obniżeniem poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Wspomaga też syntezę enzymów odtruwających organizm, na przykład trujących grzybów, leków i innych szkodliwych substancji. Do tego poddaje się każdej technice kulinarnej i z każdej wychodzi zwycięsko.
Zawiera glikoalkaloidy, które niszczą komórki rakowe atakujące naszą wątrobę.
Ze względu na naturalną gorycz posól go wcześniej, odczekaj 15 min i osusz papierowym ręcznikiem.
Wybieraj owoce o sprężystej, błyszczącej, gładkiej skórce i głębokim, fioletowym kolorze. Unikaj tych popękanych w brązowym, niebieskim lub żółtym kolorze. Zmiksowana z sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą pasta z bakłażana jest doskonała na kanapki i jako warzywny dip.
1. Spaghetti z bakłażanem i pomidorami
Składniki na 4 porcje:
• 1 opakowanie pełnoziarnistego spaghetti
• 1 bakłażan
• 2 szklanki pomidorków koktajlowych
• 250 g sera mozzarella
• 1 łyżka suszonej cebuli, 1 łyżka suszonego czosnku
• 1/2 szklanki startego parmezanu sól, świeżo zmielony
• czarny pieprz, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Umyj bakłażana, pokrój w kostkę, posól i odstaw. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami, odsącz i odstaw. Osusz bakłażana papierowym ręcznikiem i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone pomidorki, czosnek, cebulę, 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do garnka i duś 20 minut, mieszając, aż bakłażan zmięknie.
2. Gdy pomidory i bakłażan będą gotowe, przełóż je do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, odsącz z tłuszczu i dorzuć do makaronu. Pokrój mozzarellę, dorzuć i duś ok. 5 minut, aż ser się roztopi. Dodaj parmezan i mieszaj.
Energia 370 kcal
Białko 13 g
Tłuszcze 15 g w tym nasycone 6 g
Węglowodany 43 g