[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Bakłażan: 3 przepisy na obiad i przekąski pełne witamin

W Europie przez całe wieki uważano, że jedzenie bakłażanów wywołuje umysłowe szaleństwo. Gdy już się do nich przekonano, okazało się, że to prawda – wszyscy oszaleli na ich punkcie. Bo oprócz świetnego smaku, bakłażany zawierają mnóstwo wartościowych substancji odżywczych.

bakłażan fot. shutterstock.com
Bakłażany słusznie zostały ułaskawione. Są bogatym źródłem potasu, magnezu i błonnika, a oprócz tego badacze stwierdzili, że jadanie ich skutkuje utratą wagi, obniżeniem poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Wspomaga też syntezę enzymów odtruwających organizm, na przykład trujących grzybów, leków i innych szkodliwych substancji. Do tego poddaje się każdej technice kulinarnej i z każdej wychodzi zwycięsko. 

plus Zawiera glikoalkaloidy, które niszczą komórki rakowe atakujące naszą wątrobę.

minus Ze względu na naturalną gorycz posól go wcześniej, odczekaj 15 min i osusz papierowym ręcznikiem.

Wybieraj owoce o sprężystej, błyszczącej, gładkiej skórce i głębokim, fioletowym kolorze. Unikaj tych popękanych w brązowym, niebieskim lub żółtym kolorze. Zmiksowana z sokiem z cytryny, czosnkiem i oliwą pasta z bakłażana jest doskonała na kanapki i jako warzywny dip.

1. Spaghetti z bakłażanem i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie pełnoziarnistego spaghetti

1 bakłażan

2 szklanki pomidorków koktajlowych

250 g sera mozzarella

1 łyżka suszonej cebuli, 1 łyżka suszonego czosnku

1/2 szklanki startego parmezanu sól, świeżo zmielony

czarny pieprz, oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Umyj bakłażana, pokrój w kostkę, posól i odstaw. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami, odsącz i odstaw. Osusz bakłażana papierowym ręcznikiem i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone pomidorki, czosnek, cebulę, 2 łyżki oliwy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć do garnka i duś 20 minut, mieszając, aż bakłażan zmięknie.

2. Gdy pomidory i bakłażan będą gotowe, przełóż je do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, odsącz z tłuszczu i dorzuć do makaronu. Pokrój mozzarellę, dorzuć i duś ok. 5 minut, aż ser się roztopi. Dodaj parmezan i mieszaj. 

Energia 370 kcal

Białko 13 g

Tłuszcze 15 g w tym nasycone 6 g

Węglowodany 43 g  

bakłażan fot. shutterstock.com
2. Bakłażan faszerowany mięsem

Składniki na 4 porcje:

2 średnie bakłażany

3 łyżki oliwy z oliwek

250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

1 jajko

garść pomidorków koktajlowych

3 łyżki bułki tartej

2 ząbki czosnku

sól morska, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki, mielony kardamon

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Umyj, osusz i przekrój wzdłuż bakłażany. Nie uszkadzając skórki, ponacinaj miąższ w kratkę, oprósz solą i wysmaruj oliwą. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia 30 min. Wyjmij je i ostudź, ale piekarnika nie wyłączaj.

2. Do miski wbij jajko, włóż mięso, posiekaną natkę, łyżkę bułki tartej, szczyptę kardamonu, sól i pieprz. Wyrzuć nasiona, a miąższ przełóż do miski i wymieszaj. Nadziej bakłażany farszem, dodaj pomidorki, posyp bułką, skrop oliwą i piecz 40 min. Na ostatnie 10 włącz grill. 

Energia 320 kcal

Białko 11 g

Tłuszcze 9 g w tym nasycone 5 g

Węglowodany 19 g  

bakłażan fot. shutterstock.com
3. Sałatka z grillowanym bakłażanem

Składniki na 4 porcje:

2 średnie bakłażany

1 opakowanie sera feta

kiść pomidorków koktajlowych, liście sałaty

2 łyżki świeżego i 1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku

sól morska gruboziarnista

4 łyżki oliwy z oliwek

świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry, posól je i odstaw na 15 min. Przygotuj miodowy winegret: zmiażdż czosnek i wymieszaj go z miodem i sokiem z cytryny. Wlewaj powoli oliwę, nie przerywając mieszania, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.

2. Osusz bakłażany papierowym ręcznikiem. Rzuć je na rozgrzaną patelnię grillową i smaż ok. 5 minut. Przełóż na drugą stronę, posól, skrop oliwą i smaż kolejne 5 min. Ułóż plastry na sałacie, dodaj ser, pokrojone pomidorki, posyp oregano, dopraw i polej winegretem.

MH 09/11 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij