[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Azjatycki gulasz budujący mięśnie

W chłodne dni rozgrzewająca zupa jest na wagę złota. Zwłaszcza taka, która ma sporo białka. Biorąc pod uwagę fakt, że nakarmi Twoje mięśnie, przełamując schemat kurczaka z ryżem, jej wartość stanie się wprost bezcenna.  

azjatycka zupa gulasz fot. Shutterstock
Składniki (4 porcje)

  • 2 saszetki zupy miso
  • 400 g makaronu ryżowego
  • 1/2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 cebule dymki, pokrojone w plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • cm świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 200 g polędwiczek wieprzowych, pociętych w 3-centymetrowe paski
  • 2 łyżki wina ryżowego garść grzybów shitake w plasterkach
  • 2 garści świeżej mięty
  • 100 g posiekanego młodego szpinaku sos sojowy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść posiekanej kolendry

25 minut

Białko: 16 G
Węgle: 30 G
Tłuszcz: 8,4 G
Kcal: 260  

Przygotowanie

1. Zagotuj pełen czajnik wody, zalej nią 2 kubki zupy miso, odstaw. Makaron ryżowy wrzuć do woka, wlej resztę wody i mocz przez 4 minuty. Odsącz, rozdziel go do 4 głębokich misek i posyp kolendrą.

2. Podkręć ogień, by wok był bardzo nagrzany. Wlej olej sezamowy i rozprowadź go po całej powierzchni woka. Zdejmij go z ognia i dodaj szalotki, czosnek, chili i imbir. Zamieszaj i jeszcze na minutę postaw na ogniu. Dopraw solą i pieprzem.

3. Zmniejsz ogień i dodaj wieprzowinę. Mieszaj i obsmażaj 3 minuty. Dodaj wino ryżowe (możesz zastąpić je sherry) i grzyby. Gdy całość zacznie się sklejać, dodaj szpinak i smaż jeszcze 3 minuty.

4. Przesyp mieszankę do misek z makaronem, dolej zupę miso i dopraw.

Moc warzyw: 3 przepisy na dania z cebuli fot. Alena Haurylik 2015/shutterstock
Prześwietlamy składniki: cebula

Badania sugerują, że zawarta w czerwonej cebuli kwercetyna może wspomagać budowę masy mięśniowej i produkcję energii.

 

imbir fot. Shutterstock
Prześwietlamy składniki: imbir

Działa przeciwzapalnie, zmniejszając bolesność mięśni po treningu i przyspieszając regenerację (Georgia College and State University).

Brokuły, szpinak fot. shutterstock.com
Prześwietlamy składniki: szpinak

Obok buraków jest źródłem azotanów, które wspomagają pracę mitochondriów i produkcję energii, poprawiając wydolność.

MH 10/2015

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij