[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Awokado - dlaczego to superowoc?

Sześć dni zajęło Panu Bogu stworzenie świata i chyba przez ten pośpiech pestka w awokado wyszła Mu nieco za duża. Poza tą drobną niedoróbką, nie zgłaszamy pretensji. Awokado to owoc, który musisz włączyć do swojego jadłospisu.

awokado Może warto sięgnąć po ten modny owoc, o którym wszyscy tak dużo piszą?
Awokado jest rewelacyjnie smaczne, kosmicznie odżywcze i nawet przedszkolak zdoła je przygotować do podania. Zawiera mało cukrów, za to aż 30% tłuszczów – ale tych najlepszych, wpływających rewelacyjnie na serce i naczynia krwionośne. Trawi się doskonale i, zdaniem wielu dietetyków, zbawiennie działa na żołądek.

PRZECZYTAJ: Czy awokado niweluje zły wpływ smogu na organizm?

REKLAMA

Ma też dużo wapnia, żelaza, fosforu i witaminy C. Dlatego już jeden owoc daje energetycznego kopa i mięśniom, i mózgowi. Jeśli masz kłopoty z cerą lub włosami, awokado ci pomoże. Nasz sposób podawania awokado musi w jego ojczyznach – Dominikanie, Brazylii i Kolumbii – budzić niemałe zdziwienie. Europejscy kucharze robią wszystko, aby zaostrzyć jego łagodny smak i podają je zazwyczaj jako przystawkę przed głównym daniem, a tam dodaje się cukru, śmietany, lodów i serwuje jako deser. W obu wariantach smakuje doskonale.

Dobrze kupić

Pośród dziesiątek istniejących odmian awokado, w polskich sklepach królują Fuerte, Zutano i Bacon – owalne, średniej wielkości owoce o zielonej, błyszczącej skórce. Nie ona jednak jest wskazówką, czy owoc wystarczająco dojrzał, choć powinniśmy unikać owoców z przebarwieniami i ciemnymi plamami. To, czego szukamy, to owoc, którego miąższ lekko się ugina pod naciskiem kciuka, ale pozostaje sprężysty,  i który waży więcej niż można by wnioskować z jego rozmiarów. Awokado zbyt miękkie jest przejrzałe i nie smakuje jak powinno.

Dobrze przechować

Dojrzały, gotowy do jedzenia owoc może spokojnie zaczekać dwa, trzy dni w lodówce. Także napoczęte awokado zniesie bez szkody jeden-dwa dni (też w lodówce), pod warunkiem że na odsłonięte części wylejesz sok z cytryny, który zapobiegnie czernierniu miąższu, i owiniesz je folią spożywczą. Jeżeli kupiłeś awokado zbyt twarde, możesz przyspieszyć dojrzewanie, wkładając je do papierowej torby i trzymając w temperaturze pokojowej około dwóch dni. Gdybyś natomiast uzależnił się od smaku awokado i postanowił zrobić zapasy, puré wymieszane pół na pół z sokiem z cytryny możesz trzymać w zamrażalniku nawet 12 miesięcy.

ZOBACZ: Z czym łączyć awokado?

Dobrze podać

Najczęściej jadamy je surowe, bo awokado źle znosi gotowanie. Gdybyś jednak zamierzał eksperymentować, dorzucaj je pod sam koniec i nie dopuszczaj do wrzenia potrawy. Jednak nie bądź zdziwiony, jeśli po tych torturach owoc nieco straci na jakości, a więc i na smaku. Najczęściej kroimy awokado na połówki, nacinając je z dłuższego boku, i wyjmujemy pestkę, tak aby nie uszkodzić miąższu. Jeżeli pestka mocno się trzyma, weź w obie dłonie owoc i delikatnie przekręć połówki w przeciwne kierunki (męczyłeś się kiedyś z kostką Rubika – to właśnie ten ruch). Powstałe wgłębienie możemy wypełnić najprościej – sokiem z cytryny zmieszanym z solą i pieprzem – i przystawka gotowa.

Komentarze

 (4)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij