PRZECZYTAJ: Czy awokado niweluje zły wpływ smogu na organizm?
Ma też dużo wapnia, żelaza, fosforu i witaminy C. Dlatego już jeden owoc daje energetycznego kopa i mięśniom, i mózgowi. Jeśli masz kłopoty z cerą lub włosami, awokado ci pomoże. Nasz sposób podawania awokado musi w jego ojczyznach – Dominikanie, Brazylii i Kolumbii – budzić niemałe zdziwienie. Europejscy kucharze robią wszystko, aby zaostrzyć jego łagodny smak i podają je zazwyczaj jako przystawkę przed głównym daniem, a tam dodaje się cukru, śmietany, lodów i serwuje jako deser. W obu wariantach smakuje doskonale.
Dobrze kupić
Pośród dziesiątek istniejących odmian awokado, w polskich sklepach królują Fuerte, Zutano i Bacon – owalne, średniej wielkości owoce o zielonej, błyszczącej skórce. Nie ona jednak jest wskazówką, czy owoc wystarczająco dojrzał, choć powinniśmy unikać owoców z przebarwieniami i ciemnymi plamami. To, czego szukamy, to owoc, którego miąższ lekko się ugina pod naciskiem kciuka, ale pozostaje sprężysty, i który waży więcej niż można by wnioskować z jego rozmiarów. Awokado zbyt miękkie jest przejrzałe i nie smakuje jak powinno.
Dobrze przechować
Dojrzały, gotowy do jedzenia owoc może spokojnie zaczekać dwa, trzy dni w lodówce. Także napoczęte awokado zniesie bez szkody jeden-dwa dni (też w lodówce), pod warunkiem że na odsłonięte części wylejesz sok z cytryny, który zapobiegnie czernierniu miąższu, i owiniesz je folią spożywczą. Jeżeli kupiłeś awokado zbyt twarde, możesz przyspieszyć dojrzewanie, wkładając je do papierowej torby i trzymając w temperaturze pokojowej około dwóch dni. Gdybyś natomiast uzależnił się od smaku awokado i postanowił zrobić zapasy, puré wymieszane pół na pół z sokiem z cytryny możesz trzymać w zamrażalniku nawet 12 miesięcy.
ZOBACZ: Z czym łączyć awokado?
Dobrze podać
Najczęściej jadamy je surowe, bo awokado źle znosi gotowanie. Gdybyś jednak zamierzał eksperymentować, dorzucaj je pod sam koniec i nie dopuszczaj do wrzenia potrawy. Jednak nie bądź zdziwiony, jeśli po tych torturach owoc nieco straci na jakości, a więc i na smaku. Najczęściej kroimy awokado na połówki, nacinając je z dłuższego boku, i wyjmujemy pestkę, tak aby nie uszkodzić miąższu. Jeżeli pestka mocno się trzyma, weź w obie dłonie owoc i delikatnie przekręć połówki w przeciwne kierunki (męczyłeś się kiedyś z kostką Rubika – to właśnie ten ruch). Powstałe wgłębienie możemy wypełnić najprościej – sokiem z cytryny zmieszanym z solą i pieprzem – i przystawka gotowa.
Komentarze
~nogajka, 2019-08-03 13:34:13
~Marta Kowalewska, 2019-06-22 17:21:10
~marlena, 2019-06-19 20:11:51
~Jacu, 2019-06-17 09:10:11
~Marta Kowalewska, 2019-05-18 21:16:30
~Krzysiu, 2019-05-10 19:58:50
~Halka, 2019-05-10 08:02:55
~Lisu, 2019-05-08 14:10:14
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?