Awokado - dlaczego to superowoc?

Sześć dni zajęło Panu Bogu stworzenie świata i chyba przez ten pośpiech pestka w awokado wyszła Mu nieco za duża. Poza tą drobną niedoróbką, nie zgłaszamy pretensji. Awokado to owoc, który musisz włączyć do swojego jadłospisu.

awokado shutterstock.com
Może warto sięgnąć po ten modny owoc, o którym wszyscy tak dużo piszą?
Awokado jest rewelacyjnie smaczne, kosmicznie odżywcze i nawet przedszkolak zdoła je przygotować do podania. Zawiera mało cukrów, za to aż 30% tłuszczów – ale tych najlepszych, wpływających rewelacyjnie na serce i naczynia krwionośne. Trawi się doskonale i, zdaniem wielu dietetyków, zbawiennie działa na żołądek.

REKLAMA

PRZECZYTAJ: Czy awokado niweluje zły wpływ smogu na organizm?

Ma też dużo wapnia, żelaza, fosforu i witaminy C. Dlatego już jeden owoc daje energetycznego kopa i mięśniom, i mózgowi. Jeśli masz kłopoty z cerą lub włosami, awokado ci pomoże. Nasz sposób podawania awokado musi w jego ojczyznach – Dominikanie, Brazylii i Kolumbii – budzić niemałe zdziwienie. Europejscy kucharze robią wszystko, aby zaostrzyć jego łagodny smak i podają je zazwyczaj jako przystawkę przed głównym daniem, a tam dodaje się cukru, śmietany, lodów i serwuje jako deser. W obu wariantach smakuje doskonale.

Dobrze kupić

Pośród dziesiątek istniejących odmian awokado, w polskich sklepach królują Fuerte, Zutano i Bacon – owalne, średniej wielkości owoce o zielonej, błyszczącej skórce. Nie ona jednak jest wskazówką, czy owoc wystarczająco dojrzał, choć powinniśmy unikać owoców z przebarwieniami i ciemnymi plamami. To, czego szukamy, to owoc, którego miąższ lekko się ugina pod naciskiem kciuka, ale pozostaje sprężysty,  i który waży więcej niż można by wnioskować z jego rozmiarów. Awokado zbyt miękkie jest przejrzałe i nie smakuje jak powinno.

Dobrze przechować

Dojrzały, gotowy do jedzenia owoc może spokojnie zaczekać dwa, trzy dni w lodówce. Także napoczęte awokado zniesie bez szkody jeden-dwa dni (też w lodówce), pod warunkiem że na odsłonięte części wylejesz sok z cytryny, który zapobiegnie czernierniu miąższu, i owiniesz je folią spożywczą. Jeżeli kupiłeś awokado zbyt twarde, możesz przyspieszyć dojrzewanie, wkładając je do papierowej torby i trzymając w temperaturze pokojowej około dwóch dni. Gdybyś natomiast uzależnił się od smaku awokado i postanowił zrobić zapasy, puré wymieszane pół na pół z sokiem z cytryny możesz trzymać w zamrażalniku nawet 12 miesięcy.

ZOBACZ: Z czym łączyć awokado?

Dobrze podać

Najczęściej jadamy je surowe, bo awokado źle znosi gotowanie. Gdybyś jednak zamierzał eksperymentować, dorzucaj je pod sam koniec i nie dopuszczaj do wrzenia potrawy. Jednak nie bądź zdziwiony, jeśli po tych torturach owoc nieco straci na jakości, a więc i na smaku. Najczęściej kroimy awokado na połówki, nacinając je z dłuższego boku, i wyjmujemy pestkę, tak aby nie uszkodzić miąższu. Jeżeli pestka mocno się trzyma, weź w obie dłonie owoc i delikatnie przekręć połówki w przeciwne kierunki (męczyłeś się kiedyś z kostką Rubika – to właśnie ten ruch). Powstałe wgłębienie możemy wypełnić najprościej – sokiem z cytryny zmieszanym z solą i pieprzem – i przystawka gotowa.

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA