Dodaj gorzkiej angostury do ginu z tonikiem, a uruchomisz proces spalania tłuszczu w czasie, kiedy Ty się relaksujesz po dniu ciężkiej pracy. Ma to związek z wpływem, jaki gorycz w angosturze wywiera na trzy rodzaje tkanki tłuszczowej: białe komórki tłuszczowe gromadzące tłuszcz, brunatne komórki spalające tłuszcz i komórki beżowe. Beż to nie jest kolor, który kojarzy się z czymś ekscytującym, ale w tym przypadku jest kluczem do zrozumienia tego procesu.
Tkanka beżowa, najprościej to ujmując, to biały tłuszcz, który został „przeprogramowany” w brunatny (czyli ten dobry). Proces brunatnienia tkanki jest aktywowany przez kwasy żółciowe, które są syntetyzowane w wątrobie i wydzielane do Twoich jelit w odpowiedzi na gorzkie smaki. Kwasy żółciowe oddziałują na receptory białych komórek, aby przyspieszyć metabolizm. Naukowcy odkryli, że efekt brunatnienia zwiększa liczbę mitochondriów w komórkach tłuszczowych, co z kolei podnosi ilość zużywanej przez nie energii.
Wlej do szklanki z lodem 60 ml dżinu, 120 ml dobrego toniku i 8 chlupnięć angostury. Dodaj cytryny, rozluźnij krawat, usiądź w fotelu i niech gorycz robi swoje.
Więcej zdrowych drinków? Serwujemy je tutaj.
Komentarze
~tryny, 2018-09-01 01:16:56
~Olo, 2018-08-30 17:25:20
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?