[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Amerykański burger z indyka: domowy fast food

W Stanach hamburger to nie jest danie, tylko religia. Ma swoje kościoły, swoich kapłanów – w każdej książce kucharskiej znajdziesz przepisy na burgera – i oczywiście dziesiątki milionów wiernych wyznawców. W wersji MH też jesteśmy wierzący i praktykujący.

hamburger z indyka fot. Wiesław Jurewicz
Lista przebojów:

Indyk. Jednym zdaniem: mało tłuszczu, dużo białka (aż 24%). W dodatku wartość odżywcza białek indyczych jest wyższa niż wołowiny, ze względu na mniejszą zawartość niepełnowartościowego kolagenu (indyk ma go od 2% do 6%, a wołowina do 25%).

Pełnoziarnista bułka. Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać stały poziom cukru i insuliny we krwi, dzięki czemu organizm łatwiej zużywa węglowodany do produkcji energii, niż odkłada je w postaci tłuszczu. A i białka jest niemało, bo prawie 11 g.

Jajka są jedynym produktem, mającym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi otrzymywać z zewnątrz. A białko kurzego jaja ze względu na swoją wartość biologiczną jest traktowane jako wzorzec, wobec którego porównuje się wszystkie inne białka: tak roślinne, jak i zwierzęce.

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka
  • 1 biała cebula
  • 1 jajko
  • płatki chili
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • liście sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • świeży ogórek
  • keczup
  • olej
  • bułka pełnoziarnista  

1. Zmiel duży filet z indyka w maszynce i przerzuć do miski. Białą cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto na patelni. Przełóż ją do miski z mięsem, dodaj sól, pieprz, zioła i paprykę chili. Wbij jajko i dokładnie wszystko wymieszaj.

2 Masę uformuj w odpowiedni dla hamburgera kształt (zmocz ręce zimną wodą, to mięso nie będzie się do nich kleić). Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni i smaż z obu stron, aż uznasz, że jest OK.

3. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, ogórka i pomidora również. Przekrój bułkę, włóż liście sałaty, warzywa według uznania, hamburgera i jeszcze nieco warzyw. Dodaj keczup, zamknij bułkę. Niektórzy wkładają go jeszcze do piekarnika na 3 minuty w temperaturze 180 st. C, ale jak chcesz. 

Kcal: 490

Białko: 39 g

Tłuszcz: 24 g

Czas: 9 minut

Stałeś się fanem naszych "uzdrowionych" fast foodów? Spróbuj jeszcze:

Naszej odchudzonej włoskiej pizzy

- Naszą meksykańską tortillę z kurczakiem

Naszego domowego "chińczyka" z krewetkami

Naszej japońskiej zupy miso

MH 04/2012 

Komentarze

 (3)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij