Amerykański burger z indyka: domowy fast food

W Stanach hamburger to nie jest danie, tylko religia. Ma swoje kościoły, swoich kapłanów – w każdej książce kucharskiej znajdziesz przepisy na burgera – i oczywiście dziesiątki milionów wiernych wyznawców. W wersji MH też jesteśmy wierzący i praktykujący.

hamburger z indyka fot. Wiesław Jurewicz
fot. Wiesław Jurewicz

Lista przebojów:

Indyk. Jednym zdaniem: mało tłuszczu, dużo białka (aż 24%). W dodatku wartość odżywcza białek indyczych jest wyższa niż wołowiny, ze względu na mniejszą zawartość niepełnowartościowego kolagenu (indyk ma go od 2% do 6%, a wołowina do 25%).

Pełnoziarnista bułka. Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać stały poziom cukru i insuliny we krwi, dzięki czemu organizm łatwiej zużywa węglowodany do produkcji energii, niż odkłada je w postaci tłuszczu. A i białka jest niemało, bo prawie 11 g.

Jajka są jedynym produktem, mającym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi otrzymywać z zewnątrz. A białko kurzego jaja ze względu na swoją wartość biologiczną jest traktowane jako wzorzec, wobec którego porównuje się wszystkie inne białka: tak roślinne, jak i zwierzęce.

Składniki:

  • 250 g mielonego indyka
  • 1 biała cebula
  • 1 jajko
  • płatki chili
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • liście sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • świeży ogórek
  • keczup
  • olej
  • bułka pełnoziarnista  

1. Zmiel duży filet z indyka w maszynce i przerzuć do miski. Białą cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto na patelni. Przełóż ją do miski z mięsem, dodaj sól, pieprz, zioła i paprykę chili. Wbij jajko i dokładnie wszystko wymieszaj.

2 Masę uformuj w odpowiedni dla hamburgera kształt (zmocz ręce zimną wodą, to mięso nie będzie się do nich kleić). Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni i smaż z obu stron, aż uznasz, że jest OK.

3. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, ogórka i pomidora również. Przekrój bułkę, włóż liście sałaty, warzywa według uznania, hamburgera i jeszcze nieco warzyw. Dodaj keczup, zamknij bułkę. Niektórzy wkładają go jeszcze do piekarnika na 3 minuty w temperaturze 180 st. C, ale jak chcesz. 

Kcal: 490

Białko: 39 g

Tłuszcz: 24 g

Czas: 9 minut

Stałeś się fanem naszych "uzdrowionych" fast foodów? Spróbuj jeszcze:

Naszej odchudzonej włoskiej pizzy

- Naszą meksykańską tortillę z kurczakiem

Naszego domowego "chińczyka" z krewetkami

Naszej japońskiej zupy miso

MH 04/2012 

Zobacz również:
REKLAMA