Lista przebojów:
Indyk. Jednym zdaniem: mało tłuszczu, dużo białka (aż 24%). W dodatku wartość odżywcza białek indyczych jest wyższa niż wołowiny, ze względu na mniejszą zawartość niepełnowartościowego kolagenu (indyk ma go od 2% do 6%, a wołowina do 25%).
Pełnoziarnista bułka. Duża zawartość błonnika pomaga utrzymać stały poziom cukru i insuliny we krwi, dzięki czemu organizm łatwiej zużywa węglowodany do produkcji energii, niż odkłada je w postaci tłuszczu. A i białka jest niemało, bo prawie 11 g.
Jajka są jedynym produktem, mającym wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć i musi otrzymywać z zewnątrz. A białko kurzego jaja ze względu na swoją wartość biologiczną jest traktowane jako wzorzec, wobec którego porównuje się wszystkie inne białka: tak roślinne, jak i zwierzęce.
Składniki:
- 250 g mielonego indyka
- 1 biała cebula
- 1 jajko
- płatki chili
- szczypta ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- liście sałaty
- 1 czerwona cebula
- świeży ogórek
- keczup
- olej
- bułka pełnoziarnista
1. Zmiel duży filet z indyka w maszynce i przerzuć do miski. Białą cebulę drobno posiekaj i podsmaż na złoto na patelni. Przełóż ją do miski z mięsem, dodaj sól, pieprz, zioła i paprykę chili. Wbij jajko i dokładnie wszystko wymieszaj.
2 Masę uformuj w odpowiedni dla hamburgera kształt (zmocz ręce zimną wodą, to mięso nie będzie się do nich kleić). Rozgrzej niewielką ilość tłuszczu na patelni i smaż z obu stron, aż uznasz, że jest OK.
3. Czerwoną cebulę pokrój w plasterki, ogórka i pomidora również. Przekrój bułkę, włóż liście sałaty, warzywa według uznania, hamburgera i jeszcze nieco warzyw. Dodaj keczup, zamknij bułkę. Niektórzy wkładają go jeszcze do piekarnika na 3 minuty w temperaturze 180 st. C, ale jak chcesz.
Kcal: 490
Białko: 39 g
Tłuszcz: 24 g
Czas: 9 minut
Stałeś się fanem naszych "uzdrowionych" fast foodów? Spróbuj jeszcze:
- Naszej odchudzonej włoskiej pizzy
- Naszą meksykańską tortillę z kurczakiem
- Naszego domowego "chińczyka" z krewetkami
MH 04/2012