[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Alpha-GPC = więcej hormonu wzrostu?

Od zawsze staramy się przekonać Cię, że klucz do większych mięśni i lepszej formy tkwi w dobrze skomponowanej diecie. Oto kolejna porcja. Dowodów.

mięśnie hormon wzrostu Shutterstock.com
Tym razem na talerz – tfu, na warsztat – naukowcy wzięli związek o groźnie brzmiącej nazwie alpha-GPC. W "International Society of Sports Nutrition" opublikowano wyniki badania, w którym udział wzięli młodzi mężczyźni z przynajmniej dwuletnim stażem treningowym. Podzielono ich na dwie grupy. Jedna przyjmowała placebo, a drugiej podano dawkę alpha-GPC. Następnie sprawdzono ich moc w czasie wyciskania sztangi.

Okazało się, że w drugiej grupie wzrosła ona o 14%. To niejedyna korzyść, ponieważ z innych badań wynika, że alpha-GPC wpływa pozytywnie na wydzielanie hormonu wzrostu, który wspiera budowanie masy mięśniowej. W badaniach stosowano różne dawki alpha-GPC – od 250 do 600 mg. Ta druga wartość jest trudna do dostarczenia z normalnej żywności, ale o dolny poziom można się już pokusić. Najlepszym dostawcą tego związku jest wątroba wołowa, która zawiera go w ilości prawie 78 mg na 100 g.

W łatwiejszej do znalezienia w sklepach wątrobie drobiowej znajdziesz go o wiele mniej (8,8 mg/100 g). Inne dobre źródła to dorsz atlantycki (30 mg/100 g) i otręby owsiane (33 mg/100 g). Jeśli trafisz gdzieś w sklepie wątrobę wołową, przyrządź ją w podany poniżej sposób. Pyszny posiłek gwarantowany.

Alpha-GPC to związek, który według badań poprawia wyniki w treningu siłowym i zwiększa wydzielanie hormonu wzrostu.

Zobacz też: Więcej hormonu wzrostu: 4 sposoby

REKLAMA

REKLAMA

Wątróbka z cebulką

  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • szałwia, szczypta
  • wątroba wołowa, 400 g, w plastrach
  • boczek, 4 plastry
  • cebula, w plastrach
  • bulion, 300 ml
  • przecier pomidorowy, 2 łyżki

Przepis

1. Podsmaż boczek na patelni, aż stanie się chrupiący, a potem go z niej zdejmij. Wymieszaj szałwię z mąką, a potem obtocz w niej mięso. Wrzuć na ogień wątróbkę i podsmażaj ją, aż zbrązowieje, przez jakieś 60-90 sekund. Zwolnij patelnię.

2. Teraz czas na cebulę. Podduś ją, aż zmięknie, potem wlej bulion razem z przecierem pomidorowym i dodaj nieco pieprzu. Trzymaj na ogniu przez 5 minut.

3. Wątróbka z powrotem ląduje na patelni – niech całość dusi się ze 4 minuty. Bekon wieńczy dzieło – dorzuć go i gotowe.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij