[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

9 rzeczy, o których musisz pamiętać na zakupach w markecie

Kupuj z głową - zaoszczędzisz czas, pieniądze i stres. Oto 9 reguł rozsądnego uzupełniania lodówki.

zakupy Shutterstock.com

1. Kupuj z głową

Zwiedzanie z wózkiem supermarketu zaczynaj od zakupów niespożywczych – chemii, odzieży, napojów, kosmetyków itp. – następnie wjedź w regały ze świeżymi produktami i skieruj się do działu owocowo- warzywnego. Dopiero na samym końcu kupuj wszystkie mrożonki, nie zapominając o torbie izotermicznej, która pozwoli przewieźć je bezpiecznie do domu. Kupisz ją w każdym supermarkecie.

2. Należy spożyć do...

Jest różnica w napisach na opakowaniu. Zdanie „najlepiej spożyć do...” wskazuje, że do wydrukowanej daty produkt zachowa wszystkie swoje zalety organoleptyczne (smak, zapach, wygląd), ale i po tym terminie – nie bardzo długim!!! – zjedzenie nie spowoduje gwałtownej śmierci w konwulsjach. Natomiast zdanie „należy spożyć do...” jest rygorystyczną przestrogą dla klienta, że po upływie tej daty producent nie bierze żadnej odpowiedzialności za Twoją beztroskę. Nie ryzykuj niepotrzebnie.

3. Nie bądź za wygodny

Pewnie, że zapakowane, obrane i umyte warzywa są marzeniem każdego faceta, który odbył służbę wojskową w garnizonowej kuchni. Trzeba jednak zjeść je bardzo szybko, ponieważ w tej postaci błyskawicznie tracą witaminy. I unikać tych, które mają zaparowaną folię – oznacza to, że fermentacja już się rozpoczęła.

4. Sprawdź temperaturę

Zamrażalnik w sklepie musi mieć -18 stopni C. W supermarketach zamrażalniki mają zamontowane widoczne termometry, więc nie musisz prosić personelu o informację. Jeżeli zauważysz kryształki lodu na opakowaniu, możesz być pewien, że proces zamrażania, który miał Ci dawać gwarancję bezpieczeństwa, został przerwany. Nie wolno powtórnie zamrażać produktów wcześniej rozmrożonych!

5. Czytanie na przyszłość

Etykietki na produktach są kopalnią wiedzy. Podają pochodzenie produktu, prawdziwą wagę, nazwę i adres producenta, wartości odżywcze i użyte do produkcji składniki. Ważna jest kolejność składników wymienionych na etykiecie – zgodnie z przepisami zaczyna ją składnik, którego jest najwięcej, a zamyka ten, którego jest najmniej w produkcie. Etykietki muszą być, jak każe prawo, zgodne z rzeczywistością, ale nie przejmuj się hasłami na opakowaniu, że produkt jest zalecany przez Fundację Najzdrowszego Serca lub Towarzystwo Świętej Margaryny. To oznacza zazwyczaj, że producent ma dobry dział marketingu.

Sprawdź też: Co kryją przed nami etykiety?

6. Uważaj na przeceny

Często są sposobem pozbycia się towaru będącego na granicy terminu ważności. Musisz być pewny, że zdążysz przyrządzić je natychmiast po powrocie do domu.

7. Posadzka musi być czysta

Szczególnie ta w działach ze świeżymi produktami powinna być myta kilka razy dziennie. Unijne przepisy nakazują, aby produkty w tych działach znajdowały się minimum 10 centymetrów od podłoża – brudna podłoga jest idealną pożywką dla bakterii i pasożytów.

8. Oglądaj opakowania

Zwłaszcza konserw i kartonów. Wybrzuszone wieczko konserwy jest dowodem na niedokładną sterylizację produktu przed zapakowaniem i, być może, obecność groźnej botuliny, inaczej zwanej jadem kiełbasianym. Uszkodzony karton też nie daje żadnej gwarancji, że jakość i higiena zostały dotrzymane. Wymień je na inne.

9. Pomyśl o witaminach

Owoce i warzywa muszą mieć żywe kolory, skórkę bez przebarwień i plam, zwartą i jędrną konsystencję – wkładając je do wózka, uważaj, by ich nie poobijać. Warto pamiętać, że ich zamrożona postać często ma więcej witamin niż ich surowa wersja.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij