9 popularnych papryczek chili na skali Scoville'a

Rodzajów papryczek nie sposób policzyć. Warto natomiast rozróżniać te podstawowe, wiedzieć, które do czego stosować oraz jak bardzo ostre są. Oto kilka z najsłynniejszych.

papryczki, chili, kapsaicyna shutterstock.com

Scotch Bonnet

Uprawia się je głównie na Jamajce. Jeśli przywykniesz do palenia na języku, wyczujesz w jej smaku nuty ziemi i dymu oraz jabłek, wiśni i pomidorów. Należy do najostrzejszych papryk na świecie. Świetnie smakuje z owocami i z czekoladą.

Thai Chili

Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Tajlandii i stanowi ważny element tamtejszej kuchni. Świetnie nadaje się do suszenia, dzięki któremu staje się jeszcze ostrzejsza. Koniecznie spróbuj jej z makaronem.

PRZECZYTAJ: Czy chili wpływa na siłę podczas treningu?

Jalapeno

Dojrzała jest czerwona, ale w kuchni bardziej przydatna jest jeszcze zielona. Mniej ostra niż opisane wcześniej, ale ciągle może dać popalić. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie i jest świetna marynowana.

Habanero

Najsłynniejsza wśród najostrzejszych. Poza paleniem pozostawia w ustach smak owoców tropikalnych, cytrusów i uczucie świeżości. Osiąga średnio 285 000 na skali Scoville’a. Sprawdza się głównie jako dodatek do zup, gulaszy i sosów.

Cayenne

Bardzo uniwersalna i popularna na całym świecie. Prawdopodobnie znasz jej sproszkowaną wersję – pieprz cayenne. Wzbogaci smak zup, sosów i potraw z owoców morza. Urozmaica smak i wygląd pizzy.

Pepperoncino

Hoduje się ją we Włoszech i właśnie z włoskimi daniami smakuje najlepiej. Pachnie jak ostra papryka, ale w smaku jest słodka i tylko lekko pikantna. Niezastąpiona jako dodatek do pizzy czy spaghetti.

Jamaican Hot

Mniejsza kuzynka habanero i tylko odrobinę od niej łagodniejsza. Osiąga wielkość do 5 cm i ostrość do 200 000 jednostek Scoville’a. Jej cytrusowo-brzoskwiniowy smak świetnie sprawdza się z rybami.

Tabasco

Te meksykańskie, osiągające 50 000 jednostek Scoville’a papryczki, stanowią główny składnik słynnego sosu tabasco, do którego trafiają po 3-letniej fermentacji. Mają warzywny posmak, wykorzystuje się je głównie jako składnik sals.

Cherry

Najłagodniejsza z ostrych. Wyglądem bardziej przypomina pomidory koktajlowe niż paprykę. Popularne w kuchni węgierskiej, doskonale nadają się do marynowania i jako dodatek do sałatek.

DLA HISTORYKÓW: Dzieje papryczki chili

Zobacz również:
REKLAMA