Scotch Bonnet
Uprawia się je głównie na Jamajce. Jeśli przywykniesz do palenia na języku, wyczujesz w jej smaku nuty ziemi i dymu oraz jabłek, wiśni i pomidorów. Należy do najostrzejszych papryk na świecie. Świetnie smakuje z owocami i z czekoladą.
Thai Chili
Jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Tajlandii i stanowi ważny element tamtejszej kuchni. Świetnie nadaje się do suszenia, dzięki któremu staje się jeszcze ostrzejsza. Koniecznie spróbuj jej z makaronem.
PRZECZYTAJ: Czy chili wpływa na siłę podczas treningu?
Jalapeno
Dojrzała jest czerwona, ale w kuchni bardziej przydatna jest jeszcze zielona. Mniej ostra niż opisane wcześniej, ale ciągle może dać popalić. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie i jest świetna marynowana.
Habanero
Najsłynniejsza wśród najostrzejszych. Poza paleniem pozostawia w ustach smak owoców tropikalnych, cytrusów i uczucie świeżości. Osiąga średnio 285 000 na skali Scoville’a. Sprawdza się głównie jako dodatek do zup, gulaszy i sosów.
Cayenne
Bardzo uniwersalna i popularna na całym świecie. Prawdopodobnie znasz jej sproszkowaną wersję – pieprz cayenne. Wzbogaci smak zup, sosów i potraw z owoców morza. Urozmaica smak i wygląd pizzy.
Pepperoncino
Hoduje się ją we Włoszech i właśnie z włoskimi daniami smakuje najlepiej. Pachnie jak ostra papryka, ale w smaku jest słodka i tylko lekko pikantna. Niezastąpiona jako dodatek do pizzy czy spaghetti.
Jamaican Hot
Mniejsza kuzynka habanero i tylko odrobinę od niej łagodniejsza. Osiąga wielkość do 5 cm i ostrość do 200 000 jednostek Scoville’a. Jej cytrusowo-brzoskwiniowy smak świetnie sprawdza się z rybami.
Tabasco
Te meksykańskie, osiągające 50 000 jednostek Scoville’a papryczki, stanowią główny składnik słynnego sosu tabasco, do którego trafiają po 3-letniej fermentacji. Mają warzywny posmak, wykorzystuje się je głównie jako składnik sals.
Cherry
Najłagodniejsza z ostrych. Wyglądem bardziej przypomina pomidory koktajlowe niż paprykę. Popularne w kuchni węgierskiej, doskonale nadają się do marynowania i jako dodatek do sałatek.
DLA HISTORYKÓW: Dzieje papryczki chili