Jeżeli nie jesteś facetem specjalnej kulinarnej troski, który w kuchni gubi się jak w Stumilowym Lesie, przygotowanie każdego z tych posiłków zajmie Ci od kilku do kilkunastu minut. Co więcej, dania są w większości tak pomyślane, byś sam mógł decydować, o jakiej porze dnia je robić i kiedy je jeść.
Sprawdzają się na śniadanie, ale także na lunch lub kolację po treningu. Aby mieć z nich jak największy zdrowotny i dietetyczny pożytek, sprecyzuj w głowie cel, który chciałbyś osiągnąć jak najszybciej. Potem rzuć okiem na bonus z jedzenia każdej potrawy, na składniki i do garów!
Burgery z indyka z sosem jogurtowym - obcinają kalorie
Każda porcja piersi z indyka zawiera 25 g zbawiennego dla mięśni białka i tylko 1,7 g tłuszczu. Zmniejszysz jeszcze kaloryczność, jeżeli będziesz burgery grillował, nie smażył. Także zastąpienie w sosie majonezu jogurtem odejmie nieco kalorii.
Składniki na 4 burgery:
- 400 g indyka
- 1 ząbek przeciśniętego czosnku
- 1 szalotka drobno posiekana
- oliwa z oliwek
- 50 g jogurtu naturalnego
- garść świeżej kolendry posiekanej
- garść posiekanej mięty
- 1 łyżeczka cukru
- pełnoziarniste buły, miks sałat oraz pomidor
1. Rozgrzej grilla albo żeliwną patelnię. Posiekane drobno (albo zmielone) mięso indyka wrzuć do miski i wymieszaj z czosnkiem oraz połową szalotki. Uformuj 4 dorodne burgery i posmaruj je oliwą.
2. Grilluj mięso 5-6 minut z obu stron, aż uzyska złotą barwę.
3. By przygotować sos, zmieszaj jogurt z ziołami, ksylitolem oraz pozostałą częścią szalotki. Dopraw do smaku.
4. Podawaj burgery w pełnoziarnistej bułce z sałatą i pomidorem polanymi sosem. Pozostały sos możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Sekret szefa kuchni: Jeżeli nie musisz rygorystycznie liczyć kalorii, ciesz się dużą ilością białka i smakiem. Żeby ten ostatni był jeszcze lepszy, połóż na każdym burgerze plasterek bekonu podczas pieczenia. Sam indyk może być zbyt chudy, by smakować jak prawdziwy amerykański hamburger.
W porcji:
- 203 kcal
- 30,6 g białka
- 4,3 g węglowodanów
- 4,1 g cukru
- 7,2 g tłuszczu
- 2,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych