[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.0

8 dziwnych, lecz zdrowych połączeń

Specjaliści od żywienia i kucharze przekonują, że każdy posiłek może dać Ci coś więcej niż suma jego poszczególnych składników. Trzeba jednak odpowiednio pokombinować. Oto 8 takich nietypowych połączeń - każde z premią.

Grillowana pierś z kurczaka z pomarańczami fot. ElenaGaak 2015/shutterstock.com
1. Wzmacniaj kości: ostrygi z lodami

Twój organizm potrzebuje witaminy D, aby dobrze przyswoić wapń. Lody są źródłem wapnia, a ostrygi jednym z niewielu naturalnych źródeł witaminy D. W każdym kęsie musi się znaleźć i jedno, i drugie.

2. Dostarczaj więcej żelaza: brzoskwinia i soczewica

 

Twój organizm przyswaja tylko około 5% żelaza z pożywienia, np. z bogatej w ten pierwiastek soczewicy. Ale na każde 100 mg witaminy C dostarczonej z brzoskwinią jego przyswajalność wzrasta 4 razy.

3. Ogranicz sól: makrela i grejpfrut

Choć wędzona makrela ma mnóstwo kwasów tłuszczowych, może zawierać sporo soli. A ta może prowadzić do wzrostu ciśnienia tętniczego. Grejpfrut zawiera potas, który neutralizuje sól.

4. Zminimalizuj ryzyko raka: krab i rabarbar

Krab jest bogaty w selen, a rabarbar w kwas askorbinowy, czyli wit. C. To przeciwutleniacze, których Twój organizm potrzebuje, by mocniej oprzeć się nowotworom. Kraba możesz podać z dodatkiem majonezu, a rabarbar posiekaj.

5. Gwarancja młodości: Kurczak z pomarańczą

Mięso drobiowe zawiera witaminę B12, pomarańcze są zaś bogate w kwas foliowy. Obie witaminy dbają o to, by Twój mózg zachował rześkość do późnej starości, a Ty nie będziesz miał problemów z zapamiętaniem np. tego przepisu.

6. Kontroluj poziom stresu: banan z pietruszką

Potas zawarty w bananie i witamina C, którą zawiera w dużych ilościach pietruszka, to genialna witaminowa mieszanka. Razem wpywają na obniżenie ciśnienia krwi . Banana pokrój w plastry, a świeżą pietruszkę posiekaj i posyp.

7. Obniż cholesterol: dziczyzna i czekolada

Dziczyzna ma niższy poziom cholesterolu niż inne mięsa. A flawonoidy zawarte w ciemnej czekoladzie dodatkowo chronią Twoje tętnice. Odsuwasz ryzyko chorób serca i miażdżycy.

8. Wzmocnij odporność: łosoś i lukrecja

Tłuste ryby są najlepszym źródłem kwasów omega-odgrywających istotną rolę we wzmacnianiu odporności. Z lukrecji (możesz kupić w zielarskich sklepach) zrób galaretkę, namaczając jej korzeń. Potem posmaruj kanapkę i połóż na to łososia.

Bonus: purpurowa bazylia

Dobra kolacja powinna Cię trochę rozleniwić i wyciszyć. Jeśli jednak na dziś wieczór planujesz romantyczną kolację we dwoje, mamy dla Ciebie sposób, by po niej jeszcze Ci się chciało...  

Co to jest?

Mówisz: bazylia, myślisz: zielona. Z pomidorem i mozzarellą. A tymczasem jej purpurowa odmiana była podstawą kuchni włoskiej już w czasach rzymskich.

Co z tym robić?

Dzbanek poobiedniej herbaty ze świeżych liści purpurowej bazylii zrobi na niej wrażenie. A Ty będziesz wiedział, że oprócz estetycznych doznań te purpurowe liście to furtka do tego, by wieczorna kolacja zamieniła się w nocną randkę.

Skąd ta moc?

Purpurowa bazylia zawiera olejek eteryczny o nazwie eugenol, który rozszerza naczynia krwionośne. Wiadomo, to zwiększa przepływ krwi do kończyn – i nie chodzi tylko o palce... 

MH 09/2012

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij