Najnowszy przegląd badań wykonany przez "JAMA Internal Medicine" wykazał, że wegetarianie mają niższe ciśnienie krwi niż ich jedzący mięso koledzy. Czy podobne wyniki badań oznaczają, że powinieneś zrezygnować z ulubionych schabowych? Bez przesady.
Prawdziwe wyjaśnienie: "Ludzie, którzy jedzą głównie mięso, jedzą jednocześnie najmniej warzyw. Zazwyczaj jest to powodem ich nadwagi. Generalizując, mówi się, że mięso jest niezdrowe. A to stwierdzenie dalekie jest od prawdy, co pokazują wciąż gromadzone dane" – tłumaczy dr Mike Russell, specjalista od żywienia "Men’s Health".
Fakt, że jesz mięso, oznacza po prostu tyle, że powinieneś włączyć do diety także odpowiednią ilość warzyw. Są one wspaniałym alternatywnym źródłem białka. Jeżeli do głowy przychodzi Ci tylko pomidor, ogórek i cebula, oto 7 niedocenianych, a pełnych składników odżywczych warzyw dla urozmaicenia Twoich posiłków.
1. Burak ćwikłowy
Jest jednym z najlepszych źródeł potasu. To ważne, ponieważ zbyt duża ilość sodu w stosunku do potasu zwiększa ciśnienie krwi – pożywienie bogate w potas przeciwdziała temu efektowi.