Najzdrowsze jedzenie. Produkty, które przepisałby Ci lekarz.

Te produkty powinny być na receptę. Ale na szczęście nie są.

Zdrowe jedzenie Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com

A gdybyśmy rzucili okiem do Twojego koszyka przy kasie w supermarkecie czy dyskoncie, to co byśmy w nim znaleźli, hę? Spokojnie, jesteśmy ostatni do prawienia morałów, a poza tym piwo tam jest tańsze, a my popieramy ekonomiczną rozwagę. Ponieważ jednak nie samym piwem człowiek żyje, postanowiliśmy podsunąć Ci kilka pomysłów, co jeszcze do tego koszyka wrzucić.

Oto więc siedem produktów, które zyskały entuzjastyczną aprobatę lekarzy, dietetyków i naukowców specjalizujących się w biochemii jedzenia. Możesz oczywiście ten ich entuzjazm zlekceważyć, ale, jako człek rozważny, na pewno tego nie zrobisz. Przyjmij gratulacje od MH.

Zalety ostryg

Pod względem zawartości cynku te słonawe koleżanki nie mają sobie równych. A cynk odgrywa wielką rolę w aktywności enzymów oraz syntezie białka i medycyna przyznaje mu kluczową rolę w podtrzymaniu naszego zdrowia i odporności. Dodatkowo, jak pokazują badania, istnieje związek między niedoborem cynku w organizmie a obniżonym poziomem testosteronu. Nie przypadkiem Casanova przed wyczerpującą erotycznie nocą połykał ze dwa tuziny ostryg i przeszedł do legendy – może warto przemyśleć?

Jedz to

W supermarketach są świeże, więc możesz spróbować na surowo, skropione cytryną. Ale są też wędzone w puszkach i to pewnie będzie łatwiejsze na początek.

Zalety jajek

Mówimy o jajach w całości, nie tylko o samych białkach, bo to właśnie żółtko zawiera związki, które utrzymują nasze oczy, mózg i kości w dobrej formie. W dodatku naukowcy odszczekali teorię o podwyższaniu złego cholesterolu, więc nie ma się już czym przejmować. Jaja uznawane są też za wzorcowe białko o najwyższej biologicznej wartości i każdy ćwiczący musi je mieć w menu.

Jedz to

Białkowe śniadanie: wymieszaj 4 posiekane jajka na twardo, łyżkę jogurtu greckiego, ½ łyżki curry w proszku, trochę posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz.

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego komedie są zdrowe. Mamy naukowe dowody

Kolorowe warzywa Shutterstock.com
fot. Shutterstock.com

Zalety kolorowych warzyw. Niebieskie lub fioletowe

Nie chodzi o kolor drażetek M&M’s, tylko o owoce i warzywa, takie jak borówki amerykańskie, nasze jagody, ciemne winogrona, bakłażany i czerwona kapusta. Taka pigmentacja wskazuje na obecność antocyjanów – silnych przeciwutleniaczy zwalczających stany zapalne.

Jedz to

W misce zmiażdż widelcem garść borówek, posyp solą i dodaj trochę octu balsamicznego (posiekane, świeże chili bez pestek też pasuje). Rozsmaruj pastę na gotowanym na parze łososiu lub pieczonym kurczaku. Będzie pan zadowolony.

Zalety oliwy z oliwek

W oliwie, zwłaszcza tej extra vergine, znajdziemy bardzo silny związek fenolowy – oleokantal – który, jak publikuje czasopismo „Molecular & Cellular Oncology”, unicestwia komórki niektórych nowotworów w mniej niż godzinę. Badania trwają, ale wyniki są bardzo obiecujące.

Jedz to

Oliwę z pierwszego tłoczenia najlepiej jadać na surowo lub po obróbce w niskich temperaturach. W wyższych traci dobroczynne właściwości, a także niepowtarzalny smak.

Zalety owsa

Płatki owsiane wygrywają z innymi ziarnami łatwością przyrządzania, więc wprowadź je do swojej diety. Dwie szklanki zawierają 8 g błonnika, czyli połowę tego, co przeciętny osobnik przyjmuje każdego dnia z pożywieniem. A błonnika nie wolno lekceważyć, bo to on zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru, nadciśnienia czy np. cukrzycy.

Jedz to

Owsianka nie zawsze musi być jedzona na słodko. Jej konsystencja dobrze przyjmuje inne smaki: wędzonego łososia, awokado lub podsmażone pieczarki.

ZOBACZ TEŻ: Co czyha na Ciebie w łazience?

jedzenie na myśleniem mózg fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Zalety fasoli

W szerokich badaniach uniwersyteckich z 2014 roku wykazano, że jedzący ⅔ szkl. fasoli, groszku, ciecierzycy lub soczewicy obniżają o 5% poziom złego cholesterolu w organizmie. Wystarczy 3-4 razy w tygodniu, żeby ucieszyć swoje serce.

Jedz to

Ciecierzycę z puszki opłucz, odsącz i przełóż do żaroodpornego naczynia. Skrop oliwą i posyp czosnkiem w proszku, wędzoną papryką i solą. Piecz 30-40 min. w 200 °C, raz wstrząsając w połowie operacji.

Zalety orzechów włoskich

Wszystkie orzechy zawierają zdrowe tłuszcze, ale te włoskie biją je na głowę. Zwłaszcza w zawartości kwasów omega- -3, które robią nam dobrze na wszystko. Wyniki badań, opublikowane w amerykańskim magazynie „Biology of Reproduction”, pokazały, że ⅔ szkl. orzechów dziennie poprawia ruchliwość i witalność plemników.

Jedz to

Zblendowane orzechy możesz dodawać do niektórych zup, do wszystkich sałat lub używać ich jako panierki do ryb lub kurczaka.

Pakuj do koszyka tylko najlepsze rzeczy

Naszych siedmiu wspaniałych wspierają na szczęście inni, którzy też powinni lądować w Twoim koszyku. Oto drużyna zdrowia: brokuły, szpinak, wołowina, dziki łosoś, makrela, jogurt grecki, pomidory, migdały, czosnek, grzyby, awokado i gorzka czekolada.

ZOBACZ TEŻ: Domowe sposoby na ból głowy, kolkę, zacięcia... 

Zobacz również:
REKLAMA