Wołowina ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych może spokojnie lądować na Twoim talerzu kilka razy w tygodniu. Pomoże uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie na proteiny, składniki mineralne oraz witaminy, spowodowane intensywnym treningiem. Przyrządź ją sam, albo spróbuj, jak smakuje hodowana w specjalny sposób amerykańska wołowina.
(Sprawdź: Chcesz przygotować jej idealny stek? Oto przepis.)
Proteiny
Kawałek wołowiny to spora dawka białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasów, czyli cegiełek, z których zbudowane są nasze mięśnie. W steku znajdziesz sporo tych najcenniejszych, rozgałęzionych, jak walina, leucyna oraz izoleucyna.
Witamina B12
Bierze udział w mechanizmie przetwarzania białek, tłuszczów i węglowodanów na energię. Jest także niezmiernie istotna z punktu działania układu nerwowego. Pomoże Ci się skoncentrować i wesprze pamięć.
Cynk
Bez niego nie działałby właściwie Twój układ odpornościowy – tarcza chroniąca przed chorobami. Wchodzi w skład wielu enzymów, a także jest potrzebny do produkcji hormonów, m.in. testosteronu.