7 powodów, dla których warto jeść wołowinę

Soczysty kawał steka to nie tylko niebo w gębie, ale przede wszystkim źródło całej masy składników potrzebnych aktywnemu mężczyźnie.

wołowina Shutterstock.com
Shutterstock.com

Wołowina ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych może spokojnie lądować na Twoim talerzu kilka razy w tygodniu. Pomoże uzupełnić zwiększone zapotrzebowanie na proteiny, składniki mineralne oraz witaminy, spowodowane intensywnym treningiem. Przyrządź ją sam, albo spróbuj, jak smakuje hodowana w specjalny sposób amerykańska wołowina. 

(Sprawdź: Chcesz przygotować jej idealny stek? Oto przepis.)

Proteiny

Kawałek wołowiny to spora dawka białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasów, czyli cegiełek, z których zbudowane są nasze mięśnie. W steku znajdziesz sporo tych najcenniejszych, rozgałęzionych, jak walina, leucyna oraz izoleucyna.

Witamina B12

Bierze udział w mechanizmie przetwarzania białek, tłuszczów i węglowodanów na energię. Jest także niezmiernie istotna z punktu działania układu nerwowego. Pomoże Ci się skoncentrować i wesprze pamięć.

Cynk

Bez niego nie działałby właściwie Twój układ odpornościowy – tarcza chroniąca przed chorobami. Wchodzi w skład wielu enzymów, a także jest potrzebny do produkcji hormonów, m.in. testosteronu.

Selen

Może przyczyniać się do ochrony przed niektórymi rodzajami nowotworów. Chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, a także poprawia jakość spermy - jego niedobór obniża ilość plemników.

Cholina

Bez niej nie działałyby poprawnie komórki, bo - będąc składnikiem lecytyny - buduje błony komórkowe. Bierze udział w metabolizmie tłuszczów, a dieta uboga w cholinę zwiększa ryzyko chorób serca.

Fosfor

Ten składnik mineralny, do spółki z wapniem i witaminą D, odpowiada za mocne kości i zęby. Uczestniczy również w przewodzeniu bodźców nerwowych, czyli pośrednio wpływa na wyniki w czasie treningu.

Żelazo

To jeden z najważniejszych składników w diecie aktywnego mężczyzny, ponieważ jest niezbędny do transportu tlenu. Bez żelaza nie dotrze on do mięśni, co znacząco obniży Twoje osiągi.

(Nadal nieprzekonany? Niesłusznie, nauka nie jest skłonna do przesady i mówi: czerwone mięso jest dla nas dobre. Oto dlaczego.)

Zobacz również:
REKLAMA