W tym artykule znajdziesz przepisy na:
1. Kurczak
Bezdyskusyjny król naszych stołów, i bardzo dobrze. Jedna duża pierś kurczęcia pokrywa zapotrzebowanie na wit. B6 w 154%, a to oznacza lepszy transport tlenu w komórkach, lepszą pracę serca, lepsze ciśnienie, sprawniejszy układ nerwowy i większą odporność. A to tylko jedna z witamin.

Składniki (4 porcje):
- 1,5 kg kurczaka zagrodowego
- 1 l maślanki 1,5%
- 1 główka czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżki oleju
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
Sposób
1. W dużej misce wymieszaj maślankę, sól, pieprz, sproszkowany czosnek, obie papryki i majeranek. Włóż kurczaka i wstaw miskę do lodówki na 24 godziny (a przynajmniej na noc). Obróć kurczaka kilka razy.
2. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem i włóż do niego rozmaryn i przekrojoną w poprzek na pół główkę czosnku.
3. Wyjmij kurczaka z marynaty, lekko otrząśnij i ułóż w naczyniu piersiami do góry. Piecz 1,5 godziny (policz godzinę pieczenia na kilogram). W połowie możesz podlać kurczaka odrobiną przegotowanej wody, a gdyby zbyt mocno się rumienił, przykryć luźno aluminiową folią.
Makroskładniki: 777 kcal, 81 g białko, 42 g tłuszcze, 18 g węglowodany, 1,8 g błonnik
2. Kaczka
To drobiowa arystokracja, a oprócz smaku stanowi znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu, białka, witamin z grupy B oraz C i E. Idealna na podwyższenie odporności.

Składniki (4 porcje):
4 piersi z kaczki
2 pomarańcze
sok z 2 pomarańczy
sól, pieprz
1 łyżka cukru
1 łyżka białego octu winnego
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżka skrobi
Sposób
1. Sparz wrzątkiem pomarańcze, obierz je, usuń dokładnie białą tkankę od wewnątrz i pokrój skórki w słupki. Podziel na ćwiartki i oczyść je z błon.
2. Do rondelka wsyp cukier, wlej ocet i gotuj na małym ogniu do uzyskania karmelu. Dodaj bulion z kurczaka, sok pomarańczowy i skórkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj 20 minut na małym ogniu.
3. Skórę piersi z kaczki natnij nożem, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię bez tłuszczu. Połóż piersi skórą do dołu i smaż 2 minuty na dużym ogniu, a potem 3 minuty na małym. Odwróć je i smaż 3 minuty na miąższu, a następnie przykryj folią aluminiową.
4. Wymieszaj w filiżance likier i skrobię, po czym wlej do rondelka z sosem. Dodaj ćwiartki pomarańczy i gotuj 5 minut. Piersi z kaczki pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem z ćwiartkami pomarańczy.
Makroskładniki: 323 kcal, 20 g białko, 13 g tłuszcze, 25 g węglowodany, 2 g błonnik
3. Perliczka
Ma najwięcej białka z całego drobiu – 4 g więcej niż nasza ulubiona pierś z kurczaka – i najmniej tłuszczu. Już to wystarczy, żeby mieć ją w menu.

Składniki (6 porcji):
- perliczka (ok. 1,6 kg)
- 5 gałązek rozmarynu
- 3 główki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy
SOS (opcjonalnie):
4 łyżki suszonej żurawiny, 1/2 szkl. wody, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, sok z 1/2 cytryny
Sposób
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Opłucz i osusz ptaka papierowym ręcznikiem, to samo zrób z rozmarynem. Obierz 1 główkę czosnku i podziel na ząbki.
2. Natrzyj perliczkę solą i pieprzem, także wewnątrz. Włóż do środka łyżkę masła, ząbki czosnku i wysmaruj go 2 łyżkami oliwy.
3. Nasmaruj żaroodporne naczynie resztą oliwy, włóż 2 nieobrane główki czosnku przekrojone w poprzek na pół i wlej wino. Połóż perliczkę i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę, polewając regularnie sokami z gotowania.
4. Gdybyś zdecydował się na słodko-kwaśny sos, zalej żurawinę wodą i gotuj 10-15 minut. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze kilka minut. Wystudź i zblenduj na gładko.
Makroskładniki: 554 kcal, 64 g białko, 25 g tłuszcze, 14 g węglowodany, 1,5 g błonnik
4. Indyk
Ma wszystko – dużo białka, mało kalorii, witaminy, minerały – ale jego skarbem jest tryptofan. W naszym organizmie to prekursor serotoniny, która chroni nas przed depresją i zapewnia spokojny sen. Masz doła? Jedz indyka!

Składniki (10 porcji):
- 1 cały indyk (ok. 4 kg)
- 4 ząbki czosnku
- 3 cytryny + skórka
- sól, pieprz
- 250 g masła
- 1 szkl. białego wina
Sposób
1. Opłucz i osusz indyka papierowym ręcznikiem. Sparz cytryny i zetrzyj z nich skórkę do małej miski. Dodaj sól, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku i wymieszaj na pastę. Wetrzyj ją w indyka.
2. Delikatnie natnij skórę z boków indyka w kilku miejscach i włóż pod nią paski zimnego masła. Kilka pasków połóż na wierzch, a resztę roztop w rondelku do polewania. Cytryny pokrój w ćwiartki i włóż do ptaka.
3. Do brytfanny wlej szklankę wody, dolej wino i włóż indyka. Wstaw ją do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę 160 °C i piecz ok. 5 godzin. Co 30-40 minut polewaj indyka – najpierw masłem, a potem sokami z pieczenia. Gdy będzie gotowy, wyjmij go na deskę i daj odpocząć 15 minut, zanim pokroisz.
Makroskładniki: 736 kcal, 69 g białko, 48 g tłuszcze, 4 g węglowodany, 0,5 g błonnik
5. Przepiórka
Wysoka zawartość pełnowartościowego białka w połączeniu z żelazem powinna przyciągać wszystkich trenujących, a mało kalorii wszystkich walczących z oponką na brzuchu.

Składniki (2 porcje):
- 4 tuszki przepiórek
- 4 szalotki
- 3 łyżki miodu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki śmietany 12%
- 1/2 szkl. bulionu drobiowego
40 g masła
Sposób
1. Opłucz i osusz tuszki papierowym ręcznikiem. Posól je i popieprz z każdej strony – również w środku. Szalotki drobno posiekaj, rozdziel na 4 porcje i nafaszeruj nimi przepiórki.
2. W rondelku na małym ogniu roztop masło z miodem i mieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj musztardę i śmietanę, wlej bulion drobiowy, zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
3. Przepiórki ułóż piersiami do góry w naczyniu żaroodpornym i wysmaruj pędzlem sosem z rondelka (jeśli nie masz pędzelka, po prostu polej je sosem). Resztę sosu wylej do brytfanny.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Do nagrzanego wstaw naczynie żaroodporne z przepiórkami i piecz bez przykrycia przez godzinę. Ponieważ przepiórki mają bardzo delikatne
i chude mięso, musisz je podlewać co 15 minut sosem z pieczenia. Będą wtedy kruche i z chrupiącą skórką. Innym sposobem na nią jest położenie na każdym ptaku po plasterku surowego boczku.
Makroskładniki: 709 kcal, 56 g białko, 33 g tłuszcze, 44 węglowodany, 1,8 g błonnik