5 rodzajów drobiu na talerzu [Przepisy]

Udomowienie drobiu było genialnym pomysłem ludzkości i ten spadek trzeba wykorzystać. Sposobów na ptactwo jest mnóstwo: można je piec, grillować, smażyć, dusić, gotować, wędzić, robić z nich zupy, potrawki, wędliny, jeść na zimno lub na ciepło – i w każdej postaci jest świetne. I arcyzdrowe. W tym artykule pieczemy aż 5 rodzajów drobiu!

kaczka, przepisy shutterstock.com

W tym artykule znajdziesz przepisy na:

Kurczaka

Kaczkę

Perliczkę

Indyka

Przepiórkę

 

1. Kurczak

Bezdyskusyjny król naszych stołów, i bardzo dobrze. Jedna duża pierś kurczęcia pokrywa zapotrzebowanie na wit. B6 w 154%, a to oznacza lepszy transport tlenu w komórkach, lepszą pracę serca, lepsze ciśnienie, sprawniejszy układ nerwowy i większą odporność. A to tylko jedna z witamin.

przepisy z drobiu, przepisyFOT. SHUTTERSTOCK.COM, A-LESA/GETTY IMAGES, LUCHEZAR/GETTY IMAGES

 

Składniki (4 porcje):

  • 1,5 kg kurczaka zagrodowego
  • 1 l maślanki 1,5%
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżki oleju
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Sposób

1. W dużej misce wymieszaj maślankę, sól, pieprz, sproszkowany czosnek, obie papryki i majeranek. Włóż kurczaka i wstaw miskę do lodówki na 24 godziny (a przynajmniej na noc). Obróć kurczaka kilka razy.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne natrzyj olejem i włóż do niego rozmaryn i przekrojoną w poprzek na pół główkę czosnku.

3. Wyjmij kurczaka z marynaty, lekko otrząśnij i ułóż w naczyniu piersiami do góry. Piecz 1,5 godziny (policz godzinę pieczenia na kilogram). W połowie możesz podlać kurczaka odrobiną przegotowanej wody, a gdyby zbyt mocno się rumienił, przykryć luźno aluminiową folią.

Makroskładniki: 777 kcal, 81 g białko, 42 g tłuszcze, 18 g węglowodany, 1,8 g błonnik

2. Kaczka

To drobiowa arystokracja, a oprócz smaku stanowi znakomite źródło fosforu, żelaza, potasu, białka, witamin z grupy B oraz C i E. Idealna na podwyższenie odporności.

przepisy z drobiu, przepisyFOT. SHUTTERSTOCK.COM, A-LESA/GETTY IMAGES, LUCHEZAR/GETTY IMAGES

 

Składniki (4 porcje):

4 piersi z kaczki
2 pomarańcze
sok z 2 pomarańczy
sól, pieprz
1 łyżka cukru
1 łyżka białego octu winnego
200 ml bulionu drobiowego
2 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżka skrobi

Sposób

1. Sparz wrzątkiem pomarańcze, obierz je, usuń dokładnie białą tkankę od wewnątrz i pokrój skórki w słupki. Podziel na ćwiartki i oczyść je z błon.

2. Do rondelka wsyp cukier, wlej ocet i gotuj na małym ogniu do uzyskania karmelu. Dodaj bulion z kurczaka, sok pomarańczowy i skórkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj 20 minut na małym ogniu.

3. Skórę piersi z kaczki natnij nożem, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię bez tłuszczu. Połóż piersi skórą do dołu i smaż 2 minuty na dużym ogniu, a potem 3 minuty na małym. Odwróć je i smaż 3 minuty na miąższu, a następnie przykryj folią aluminiową.

4. Wymieszaj w filiżance likier i skrobię, po czym wlej do rondelka z sosem. Dodaj ćwiartki pomarańczy i gotuj 5 minut. Piersi z kaczki pokrój w plastry, ułóż na półmisku i polej sosem z ćwiartkami pomarańczy.

Makroskładniki: 323 kcal, 20 g białko, 13 g tłuszcze, 25 g węglowodany, 2 g błonnik

3. Perliczka

Ma najwięcej białka z całego drobiu – 4 g więcej niż nasza ulubiona pierś z kurczaka – i najmniej tłuszczu. Już to wystarczy, żeby mieć ją w menu.

przepisy z drobiu, przepisyFOT. SHUTTERSTOCK.COM, A-LESA/GETTY IMAGES, LUCHEZAR/GETTY IMAGES

 

Składniki (6 porcji):

  • perliczka (ok. 1,6 kg)
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 3 główki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy

SOS (opcjonalnie):

4 łyżki suszonej żurawiny, 1/2 szkl. wody, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki cynamonu, sok z 1/2 cytryny

Sposób

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Opłucz i osusz ptaka papierowym ręcznikiem, to samo zrób z rozmarynem. Obierz 1 główkę czosnku i podziel na ząbki.

2. Natrzyj perliczkę solą i pieprzem, także wewnątrz. Włóż do środka łyżkę masła, ząbki czosnku i wysmaruj go 2 łyżkami oliwy.

3. Nasmaruj żaroodporne naczynie resztą oliwy, włóż 2 nieobrane główki czosnku przekrojone w poprzek na pół i wlej wino. Połóż perliczkę i wstaw do piekarnika. Piecz godzinę, polewając regularnie sokami z gotowania.

4. Gdybyś zdecydował się na słodko-kwaśny sos, zalej żurawinę wodą i gotuj 10-15 minut. Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze kilka minut. Wystudź i zblenduj na gładko.

Makroskładniki: 554 kcal, 64 g białko, 25 g tłuszcze, 14 g węglowodany, 1,5 g błonnik

4. Indyk

Ma wszystko – dużo białka, mało kalorii, witaminy, minerały – ale jego skarbem jest tryptofan. W naszym organizmie to prekursor serotoniny, która chroni nas przed depresją i zapewnia spokojny sen. Masz doła? Jedz indyka!

przepisy z drobiu, przepisyFOT. SHUTTERSTOCK.COM, A-LESA/GETTY IMAGES, LUCHEZAR/GETTY IMAGES

Składniki (10 porcji):

  • 1 cały indyk (ok. 4 kg)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cytryny + skórka
  • sól, pieprz
  • 250 g masła
  • 1 szkl. białego wina

Sposób

1. Opłucz i osusz indyka papierowym ręcznikiem. Sparz cytryny i zetrzyj z nich skórkę do małej miski. Dodaj sól, pieprz, zmiażdżone ząbki czosnku i wymieszaj na pastę. Wetrzyj ją w indyka.

2. Delikatnie natnij skórę z boków indyka w kilku miejscach i włóż pod nią paski zimnego masła. Kilka pasków połóż na wierzch, a resztę roztop w rondelku do polewania. Cytryny pokrój w ćwiartki i włóż do ptaka.

3. Do brytfanny wlej szklankę wody, dolej wino i włóż indyka. Wstaw ją do zimnego piekarnika, nastaw temperaturę 160 °C i piecz ok. 5 godzin. Co 30-40 minut polewaj indyka – najpierw masłem, a potem sokami z pieczenia. Gdy będzie gotowy, wyjmij go na deskę i daj odpocząć 15 minut, zanim pokroisz.

Makroskładniki: 736 kcal, 69 g białko, 48 g tłuszcze, 4 g węglowodany, 0,5 g błonnik

5. Przepiórka

Wysoka zawartość pełnowartościowego białka w połączeniu z żelazem powinna przyciągać wszystkich trenujących, a mało kalorii wszystkich walczących z oponką na brzuchu.

przepisy z drobiu, przepisyFOT. SHUTTERSTOCK.COM, A-LESA/GETTY IMAGES, LUCHEZAR/GETTY IMAGES

Składniki (2 porcje):

  • 4 tuszki przepiórek
  • 4 szalotki
  • 3 łyżki miodu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1/2 szkl. bulionu drobiowego

40 g masła

Sposób

1. Opłucz i osusz tuszki papierowym ręcznikiem. Posól je i popieprz z każdej strony – również w środku. Szalotki drobno posiekaj, rozdziel na 4 porcje i nafaszeruj nimi przepiórki.

2. W rondelku na małym ogniu roztop masło z miodem i mieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj musztardę i śmietanę, wlej bulion drobiowy, zamieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.

3. Przepiórki ułóż piersiami do góry w naczyniu żaroodpornym i wysmaruj pędzlem sosem z rondelka (jeśli nie masz pędzelka, po prostu polej je sosem). Resztę sosu wylej do brytfanny.

4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Do nagrzanego wstaw naczynie żaroodporne z przepiórkami i piecz bez przykrycia przez godzinę. Ponieważ przepiórki mają bardzo delikatne
i chude mięso, musisz je podlewać co 15 minut sosem z pieczenia. Będą wtedy kruche i z chrupiącą skórką. Innym sposobem na nią jest położenie na każdym ptaku po plasterku surowego boczku.

Makroskładniki: 709 kcal, 56 g białko, 33 g tłuszcze, 44 węglowodany, 1,8 g błonnik

Zobacz również:
REKLAMA