1. Pieczony kurczak z tymiankiem i cytryną
- 1 duży kurczak (około 1,8 kg)
- 1 cytryna w ćwiartkach
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 4 plastry boczku
1. Kup kurczaka (lepszy jest z hodowli ekologicznej), opłucz, osusz, dopraw solą i pieprzem. Ćwiartki sparzonej wrzątkiem cytryny i gałązki tymianku włóż do środka, a plastry boczku połóż na piersiach ptaka.
2. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C, licząc 20 min na 450 g mięsa, a ostatnie 10 min w 220°C. Zostaw go jeszcze na 15 min w piekarniku i podawaj z grillowanymi warzywami.
W porcji: 45 g białka
Koszt: 15 zł
Dlaczego kurczak?
Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do skutecznego metabolizmu.
Dlaczego tymianek?
Olejki eteryczne w nim zawarte pomagają przyswajać kwasy omega-3 i spowalniają starzenie mózgu.
Dlaczego cytryna?
Uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu oraz kwasów żółciowych i oczyszcza organizm.
Komentarze
jugger, 2015-10-20 13:27:49
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?