Francuskie, liczące się restauracje mają osobnego szefa od sosów, który tylko nimi się zajmuje, ale my nie jesteśmy we Francji. Dlatego nasze propozycje nie będą tak czasochłonne i skomplikowane, ale zapewniamy, że prostota nie pozbawia ich doskonałego smaku. Miny kumpli podczas grilla - bezcenne. Gotowi na zadanie ostatniego sztychu?
1. Sos ziołowy
Mimo skromnego wyglądu, zioła mogą być podstawą solidnego sosu – musi tylko być ich wystarczająco dużo. Oto wariacja na temat najsłynniejszego, argentyńskiego sosu chimichurri z dodatkiem świeżej mięty i cytryny.
Sposób przygotowania:
1. Drobno posiekaj 2 cebule szalotki i ząbek czosnku. Wrzuć do dużej miski i dolej 75 ml oliwy extra vergine. Posiekaj pęczek natki pietruszki i pęczek świeżej mięty, dodaj zioła do oliwy.
2. Jedną papryczkę chili oczyść z pestek, drobno posiekaj i dorzuć do reszty. Wymieszaj, dopraw solą morską i odstaw, najlepiej na 2 godziny. Przed podaniem dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, zamieszaj i gotowe.
Pasuje do: morskich ryb, wołowiny, baraniny