REKLAMA

5 przepisów na przekąski z odżywką białkową

Białko w proszku, woda lub mleko, shaker. I tak w kółko. Nuda, co? Ale Twoje wysokobiałkowe śniadanie czy potreningowa kolacja nie musi tak wyglądać. Oto proste przepisy z odżywką białkową - wypróbuj, by dogodzić w kuchni sobie i swoim mięśniom.

| Data aktualizacji: 2020-07-18
lody 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Białko to superpaliwo dla Twoich mięśni. Naprawia włókna uszkodzone podczas treningu siłowego, tworząc nowe i silniejsze. Dodatkowo proteiny pomagają zachować smukłą sylwetkę, ponieważ na ich trawienie organizm musi wydatkować więcej energii, a więc spalić więcej kalorii.

REKLAMA

W żadnym wypadku nie każemy Ci trzymać się zawzięcie kurczaka i zagryzać go omletem z 10 białek. "Maksiumum efektów osiągniesz również z odżywką białkową, która jest łatwym i stosunkowo niedrogim sposobem, aby dostarczyć organizmowi protein wysokiej jakości" - twierdzi dietetyk "Men's Health", dr Mike Roussell.

Roussell przyznaje, że najbardziej ceni białko serwatkowe, lecz sprawdzą się także inne typy odżywek białkowych, np. kazeina czy białko sojowe. Co jest jego wielką zaletą, możesz z jego udziałem przygotować całą masę smacznych posiłków. Oto lista 5 budujących mięśnie przekąsek z odżywką białkową, które zrobisz szybko i bez zbędnego zamieszania w kuchni.

Przepisy z odżywką białkową

  1. Lody białkowe z bananem
  2. Budyń z nasonami chia
  3. Płatki owsiane z orzechami
  4. Kulki czekoladowe
  5. Naleśniki z jagodami

1. Przepis na lody białkowe z bananem

Składniki:

  • 1 zamrożony banan
  • 250 ml niesłodzonego mleka migdałowego lub migdałowo-waniliowego
  • 1 miarka waniliowego białka w proszku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki potraktuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz użyć mniej mleka, aby uzyskać bardziej gęste "lody". Na wierzch zetrzyj troszkę gorzkiej czekolady, posyp płatkami migdałów lub wrzuć pokrojone owoce. Prosty, ale efektowny deser z odżywką białkową gotowy.

REKLAMA

REKLAMA

budyń 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

2. Przepis na budyń z odżywką białkową i nasionami chia

Składniki:

  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki odżywki białkowej
  • 125 ml niesłodzonego mleka migdałowego lub migdałowo-waniliowego
  • 1,5 łyżeczki nasion chia (tańszą alternatywą będzie siemię lniane)
  • jagody

Sposób przygotowania:

Tytułem wyjaśnienia: chia, inaczej zwane szałwią hiszpańską, to pochodzące z Meksyku nasiona bogate w kwasy omega-3, przeciwutleniacze i białko. Inaczej mówiąc: solidne wsparcie dla organizmu i mięśni. Zblenduj wszystkie składniki. Odstaw płyn na jakieś 3 godziny, niech stężeje. Podaj budyń sam lub z jagodami na górze.

REKLAMA

REKLAMA

płatki owsiane, owsianka 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

3. Przepis na owsiankę z odżywką białkową, bananem i orzechami

Składniki:

  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1 pokrojony banan
  • 1 miarka waniliowej odżywki białkowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Wlej wodę do miseczki, wsyp do niej płatki i podgrzewaj w mikrofalówce przez 1-2 minuty. Zamieszaj i odstaw owsiankę na 1 minutę. Potem dodaj odżywkę, plasterki banana, orzechy, zamieszaj ponownie i gotowe. Z takiej ilości składników zrobisz 1 porcję.

REKLAMA

REKLAMA

kulki czekoladowe, słodycze 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

4. Przepis na kulki czekoladowe z odżywką białkową

Składniki:

  • 8 drylowanych daktyli
  • 1 miarka białka w proszku (czekoladowe lub waniliowe sprawi, że przekąska będzie słodsza)
  • 75 gramów drobno posiekanych orzeszków
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki niesłodzonego kakao w proszku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połącz w robocie kuchennym. Całość powinna być lepka, jeśli jest jednak zbyt sucha - dodaj daktyla lub dwa. Jeżeli wyszła zbyt mokra, dorzuć orzeszków lub odżywki. Z masy wykonaj kulki i obtocz je w orzeszkach.

REKLAMA

REKLAMA

naleśniki 2015, shutterstock.com
fot. shutterstock.com

5. Przepis na naleśniki z odżywką białkową i jagodami

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 miarka waniliowej odżywki białkowej
  • 2 łyżki otrębów owsianych lub pszennych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • garść jagód
  • oliwa z oliwek lub masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki (oprócz jagód i oliwy) dokładnie wymieszaj. Patelnię spryskaj oliwą z oliwek (dlaczego właśnie oliwą? Sprawdź w artykule "Cała prawda o tłuszczu") i ustaw ją na średnim ogniu. Odmierz ok. 75 ml ciasta. Smaż do momentu, gdy na wierzchu pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Odwróć i smaż naleśnika jeszcze przez 2 minuty. Składniki na około 6-8 naleśników.

REKLAMA

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA