[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

5 przepisów na dania z orzechami

Orzechy służą nie tylko do chrupania. Dzięki tym przepisom, urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis.

pesto Shutterstock.com

1. Wieprzowina z orzechami

  • 150 g polędwicy wieprzowej
  • 50 ml oliwy z orzeszków ziemnych
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 50-80 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • sos sojowy, sól, pieprz

Mięso pokrój na plastry wzdłuż, a następnie na paski. Warzywa obierz, opłucz i pokrój podobnie jak mięso, tylko na cieńsze paski. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć mięso, obsmaż, dodaj warzywa i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodaj orzeszki, dopraw do smaku.

2. Zupa migdałowa

  • 2-3 czerstwe bułki kajzerki
  • 30 dag migdałów bez skórki
  • 4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • litr zimnej wody
  • sól
  • pieprz
  • kilka migdałów ze skórką

Obierz czosnek, pokrój na ćwiartki, zmiksuj z migdałami, dodając 3 łyżki octu, ćwierć litra zimnej wody i oliwę. Czerstwe bułki zalej taką ilością zimnej wody, aby je zakryła. Namocz i odciśnij. Dodaj do masy migdałowej i miksuj, powoli wlewając pozostałą wodę i resztę octu. Posól i popieprz do smaku. Przed podaniem udekoruj migdałami.

ZOBACZ TEŻ: Jedzenie na myślenie

3. Szaszłyki orzechowe

Marynata:

  • łyżka imbiru
  • 100 ml sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 10 ziaren kolendry
  • 2 piersi kurczaka
  • łyżka masła
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka octu winnego
  • szklanka wody
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią pokrojone w kostkę mięso. Odstaw na 4 godziny. Pierś nadziewaj na szpikulce do szaszłyków, podsmażaj na maśle . Zrób sos, mieszając marynatę z dwiema łyżkami masła orzechowego i wodą. Dopraw octem, papryką, solą i pieprzem.

4. Szpinak z orzechami

  • Dwie garście młodego szpinaku
  • 100g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola, może być również rokpol)
  • kilkanaście połówek orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek/pieprz

Podgrzej w rondelku syrop klonowy, wymieszaj z octem. Gdy sos będzie ciepły, dodaj oliwę i pieprz do smaku. Liście szpinaku ułóż na talerzu i polej ciepłym sosem. Posyp pokruszonym serem i orzechami. Możesz przystroić pieczonym jabłkiem krojonym w plastry.

5. Spaghetti pesto

  • Dwie garście mieszanki orzechowej (orzechów ziemnych, włoskich, migdałów)
  • pęczek świeżej bazylii (albo krzaczek dostępny w każdym hipermarkecie)
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • orzeszki pinii
  • półtora opakowania makaronu spaghetti
  • parmezan

Do moździerza (lub robota kuchennego) wrzuć listki poodrywane z krzaczka bazylii i rozbij na miazgę, stopniowo dolewając oliwę z oliwek (zostaw dwie łyżki na później). Następnie do naczynia dodaj obrany czosnek i orzechy, po czym utłucz na gładką masę. Spróbuj sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Weź makaron spaghetti i wrzuć na gotującą się wodę – gotuj tak długo, jak zaleca instrukcja na opakowaniu.

Na dużej patelni podgrzej resztę oliwy i wrzuć na nią orzeszki pinii. Gdy się zarumienią, zdejmij je z patelni, a na tę samą oliwę wyłóż makaron. Wmieszaj wcześniej przygotowany sos pesto. Gotowy makaron wyłóż na talerze, posyp parmezanem i orzeszkami pinii, a następnie przystrój listkami bazylii.

Zobacz też: 4 fakty o orzechach, które każdy musi znać

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij