1. Wieprzowina z orzechami
- 150 g polędwicy wieprzowej
- 50 ml oliwy z orzeszków ziemnych
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 50-80 g orzeszków ziemnych niesolonych
- sos sojowy, sól, pieprz
Mięso pokrój na plastry wzdłuż, a następnie na paski. Warzywa obierz, opłucz i pokrój podobnie jak mięso, tylko na cieńsze paski. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć mięso, obsmaż, dodaj warzywa i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodaj orzeszki, dopraw do smaku.
2. Zupa migdałowa
- 2-3 czerstwe bułki kajzerki
- 30 dag migdałów bez skórki
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
- litr zimnej wody
- sól
- pieprz
- kilka migdałów ze skórką
Obierz czosnek, pokrój na ćwiartki, zmiksuj z migdałami, dodając 3 łyżki octu, ćwierć litra zimnej wody i oliwę. Czerstwe bułki zalej taką ilością zimnej wody, aby je zakryła. Namocz i odciśnij. Dodaj do masy migdałowej i miksuj, powoli wlewając pozostałą wodę i resztę octu. Posól i popieprz do smaku. Przed podaniem udekoruj migdałami.
ZOBACZ TEŻ: Jedzenie na myślenie
3. Szaszłyki orzechowe
Marynata:
- łyżka imbiru
- 100 ml sosu sojowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku jabłkowego
- skórka z 1 cytryny
- 10 ziaren kolendry
- 2 piersi kurczaka
- łyżka masła
- 2 łyżki masła orzechowego
- łyżka octu winnego
- szklanka wody
- słodka papryka w proszku
- sól
- pieprz
Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią pokrojone w kostkę mięso. Odstaw na 4 godziny. Pierś nadziewaj na szpikulce do szaszłyków, podsmażaj na maśle . Zrób sos, mieszając marynatę z dwiema łyżkami masła orzechowego i wodą. Dopraw octem, papryką, solą i pieprzem.
4. Szpinak z orzechami
- Dwie garście młodego szpinaku
- 100g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola, może być również rokpol)
- kilkanaście połówek orzechów włoskich
- 1/3 szklanki syropu klonowego
- 1/3 szklanki octu jabłkowego
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek/pieprz
ZOBACZ TEŻ: Jedzenie na myślenie
5. Spaghetti pesto
- Dwie garście mieszanki orzechowej (orzechów ziemnych, włoskich, migdałów)
- pęczek świeżej bazylii (albo krzaczek dostępny w każdym hipermarkecie)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- dwa ząbki czosnku
- sól, pieprz
- orzeszki pinii
- półtora opakowania makaronu spaghetti
- parmezan
Do moździerza (lub robota kuchennego) wrzuć listki poodrywane z krzaczka bazylii i rozbij na miazgę, stopniowo dolewając oliwę z oliwek (zostaw dwie łyżki na później). Następnie do naczynia dodaj obrany czosnek i orzechy, po czym utłucz na gładką masę. Spróbuj sosu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Weź makaron spaghetti i wrzuć na gotującą się wodę – gotuj tak długo, jak zaleca instrukcja na opakowaniu.
Na dużej patelni podgrzej resztę oliwy i wrzuć na nią orzeszki pinii. Gdy się zarumienią, zdejmij je z patelni, a na tę samą oliwę wyłóż makaron. Wmieszaj wcześniej przygotowany sos pesto. Gotowy makaron wyłóż na talerze, posyp parmezanem i orzeszkami pinii, a następnie przystrój listkami bazylii.
Zobacz też: 4 fakty o orzechach, które każdy musi znać
Komentarze