Nokaut z Jamajki
Poleca bokser David Haye
Kiedy szykujesz się do walki, musisz być gotowy na wszystko. Wiadomo, że najlepiej skończyć nokautem w pierwszej rundzie i mieć spokój, ale to – na szczęście dla widzów i bukmacherów – rzadko się udaje. Za każdym razem musisz więc być przygotowany na długotrwałe, wyniszczające starcie. Nie może Ci zabraknąć energii, nawet jeśli będziesz miał boksować przez pełne 12 rund. Danie Davida Haye’a sprawi, że aż do końca pojedynku nie zabraknie Ci mocy.
"Głównymi źródłami węglowodanów są dla Davida dynia masłowa, słodkie ziemniaki, quinoa oraz brązowy ryż – wszystkie zapewniają wolno uwalnianą energię" – mówi trener angielskiego boksera Bobby Rich. Do złożonych węglowodanów dorzucisz solidną dawkę białka (piersi z kurczaka) oraz dające przewagę smaczki – np. czosnek (ważny składnik karaibskiej marynaty typu jerk), który działa jak naturalny środek przeciwbólowy.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka marynaty jerk
- 3 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
- bulion drobiowy (300 ml)
- quinoa/ bulgur (2 garści)
- brokuły (5 różyczek)
Plan bitwy: Pokrój i zamarynuj kurczaka na noc w marynacie typu jerk, a potem umieść go w bulionie razem z cebulą. Gotuj na małym ogniu zmieszaną komosę ryżową (quinoa) i kaszę bulgur przez 12 min. Grilluj lub smaż kurczaka przez 5 min na każdej stronie, a brokuły gotuj przez 4 min. Wymieszaj składniki i gotowe!