[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

5 produktów spożywczych na mocny szkielet

W pogoni za umięśnioną sylwetką często zapominamy, że nasz organizm to nie tylko mięśnie, ale również układ kostny i warto o niego zadbać. Na czymś te wielkie bicepsy muszą się przecież trzymać, prawda? Dzięki tym produktom Twoje kości będą mocne, odporne na złamania i osteoporozę.

5 produktów spożywczych na mocny szkielet fot. aquatic creature 2015/shutterstock
Mięso pomaga budować mięśnie, ale z drugiej strony może osłabić układ kostny. Z niedawno opublikowanych badań University of California dowiadujemy się, że zdeklarowani mięsożercy tracą trzy razy więcej minerałów, które są budulcem kości, niż ludzie jedzący dużo białka, ale głównie pochodzenia roślinnego.

 

„Mięso, nabiał i jajka zakwaszają orgnizm - mówi specjalista dietetyki sportowej Gavin Allinson. – Aby przywrócić właściwą równowagę Ph w ciele, z Twoich kości absorbowany jest wapń i magnez, co zwiększa ryzyko złamań oraz osteoporozy w późniejszych latach”. Na szczęście nie musisz rezygnować z mięsa, nabiału i jajek.

Wystarczy, że do każdego takiego posiłku będziesz regularnie jadł produkty, które zawierają minerały budujące kości – cynk, magnez i wapń. Nie potrzebujesz żadnych drogich suplementów: w zupełności wystarczy Ci to, co kupisz w każdym sklepie osiedlowym.

1. Do omletu dodaj... jarmużu

Faceci , którzy uprawiają dużo sportów, obciążają tym samym kości. W związku z powyższym aktywny mężczyzna powinien jeść około 1000 mg wapnia dziennie. Dodając 100 g jarmużu do omleta z dwóch jajek, masz z głowy 500 mg wapnia .

2. Do piersi z kurczaka dodaj... płatków owsianych

Magnez trzyma w szachu te hormony, które przyczyniają się do osłabiania kości. Filet z kurczaka przed usmażeniem obtocz w jajku, a następnie w płatkach owsianych – bogatym źródle magnezu.

3. Do burgera dodaj... grzybów

Gavin Allison odkrył, że 75% zawodników angielskiej drużyny rugby ma obniżony poziom witaminy D. To niepokojące, bo ta witamina uczestniczy w syntezie hormonu absorbującego wapń. Grzyby leśne są jej dobrym źródłem.

4. Do steku dodaj... szpinaku

W tych zielonych liściach znajdziesz mnóstwo witaminy K. Naukowcy z University of Michigan twierdzą, że jest ona potrzebna do aktywacji białka, które wzmacnia kości. Dwie garście szpinaku załatwią sprawę.

5. Do mleka dodaj... orzechów nerkowca

Zrób sobie własny koktajl proteinowy. Magazyn „Biochemical Pharmacology” donosi, że więcej cynku przekłada się na wzrost poziomu kolagenu – głównego składnika ścięgien . Garść orzechów zmiksuj ze szklanką mleka. 

MH 03/2011

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij