Surowe lepsze. „Staraj się jeść jedzenie jak najbliższe swojemu naturalnemu stanowi. Warzywa, mięso, ryby, jajka, kurczaki – im mniej zostały obrobione w fabryce spożywczej, tym lepiej działają na sprawność mózgu” – mówi dr Caroline Leaf, autorka książki „Kto wyłączył mi mózg?”. Unikaj pasztetów, past, słodyczy i gotowych dań w słoikach.
Z jajami. Jesienią, kiedy mamy największą skłonność do depresji, jedz trochę więcej jajek niż zazwyczaj. Jajka zawierają dużo witaminy B, a to właśnie jej niedobory powodują wahania nastroju, rozdrażnienie, a nawet depresję. Dużo witamin z grupy B znajduje się też w wątrobie i roślinach strączkowych. Sprawdź nasze 20 przepisów na jajka - to pewniaki, które nie znudzą Ci się nigdy!
Mózg lubi wypić. „Sprawność pamięci zależy w dużym stopniu od nawodnienia mózgu” – wyjaśnia dr Leaf. „Woda przyspiesza działanie mózgu. Gdy mózg jest odwodniony, uwalnia się kortyzol – hormon stresu – który niszczy dendryty, czyli przypominające wyglądem gałęzie struktury w mózgu, przechowujące informacje i stanowiące główne siedlisko pamięci”.
Pośpij. Przed snem wypij szklankę mleka. Mleko zawiera tryptofan niezbędny do produkcji melatoniny, czyli hormonu snu. A to właśnie podczas snu mózg „porządkuje” sobie pamięć. Można to porównać do defragmentacji dysku w komputerze. Jeśli jej nie robisz regularnie, po pewnym czasie dysk coraz dłużej mieli dane. Więcej o konsekwencjach braku snu przeczytasz w tekście "Niewyspany? 10 sygnałów, że śpisz za mało sygnałów, że śpisz za mało".
Komentarze