1. Pierś z indyka
Co dostaniesz w 100 g tego mięsa bez skóry?
Kalorie: 84 kcal
Białko: 19,2 g
Węglowodany: 0,0 g
Tłuszcze: 0,7 g
To mięso jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego i niacyny. Ilość białka też nie do pogardzenia. Znajdziesz także potas, cynk, magnez i żelazo. Taki zestaw wpływa na zmniejszenie napięcia nerwowego, rozluźnia mięśnie i przeciwdziała zmęczeniu. Połączenie pieczonego indyka z żurawiną wymyślił geniusz i tego należy się trzymać. Do tego delikatne ziemniaczane puree.
2. Pierś z kurczaka
Co dostaniesz w 100 g bez skóry?
Kalorie: 99 kcal
Białko: 21,5 g
Węglowodany: 0,0 g
Tłuszcze: 1,3 g
Kupowana najchętniej ze względu na cenę i łatwość przyrządzania. Doskonałe źródło pełnowartościowych białek, witaminy A - dobrej dla oczu, skóry i podniesienia odporności - oraz B pomagającej regenerować komórki. W sklepie wybieraj te z wolnego chowu, eko lub organic. Sposobów na kurczaka jest milion, ale nam smakuje z cytrynową marynatą, upieczony, z zieloną fasolką i tłuczonymi ziemniakami.
3. Pierś z gęsi
Co dostaniesz w 100 g bez skóry?
Kalorie: 161 kcal
Białko: 22,7 g
Węglowodany: 0,0 g
Tłuszcze: 7,1 g
Jesteśmy europejskim potentatem w hodowli gęsi, ale eksportowym. A taka wyśmigana na łące gęś to żywieniowy i kulinarny skarb. Dużo białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużo witamin (zwłaszcza A, E i B), dużo magnezu, fosforu i żelaza. W kuchni wymaga trochę pracy, ale się opłaca. Wypróbuj staropolski przepis z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
4. Pierś z kaczki
Co dostaniesz w 100 g bez skóry?
Kalorie: 140 kcal
Białko: 28 g
Węglowodany: 0,0 g
Tłuszcze: 2,5 g
Kaczka, podobnie jak gęś, powinna być jadana bez skóry, w której jest najwięcej tłuszczu. I raczej nie codziennie, jeżeli walczysz z balastem. Idealna na jesień i zimę, gdy spada odporność – zawiera dużo witaminy A i żelaza, które ją podniosą. No, i oczywiście białko w ilościach hurtowych. Kulinarnie doskonała jest pieczona w pomarańczach z dodatkiem świeżego imbiru.
5. Pierś z perliczki
Co dostaniesz w 100 g bez skóry?
Kalorie: 113 kcal
Białko: 24,3 g
Węglowodany: 0,3 g
Tłuszcze: 3,8 g
Coraz powszechniej dostępna w sklepach i ceniona za delikatne mięso zbliżone smakiem do dziczyzny (np. bażanta). Mało kalorii, dużo białka i pokaźna ilość potasu z żelazem – jak znalazł do budowania mięśni i regeneracji po treningu. W kuchennym przygotowaniu dość łatwa, ale świetnie smakuje podpieczona w piekarniku we własnym sosie, z czosnkowym szpinakiem i pieczonymi ziemniakami.
Sam spraw ptaka!
Cały ptak kosztuje mniej niż porcjowany. Nieźle zaoszczędzisz, gdy sam się do niego dobierzesz. Oto instrukcja, jak należy porcjować drób, czyli podzielić go na części:
I. Natnij skórę łączącą korpus z udem. Przekręć udko, by poluzować kość udową.

II. Znajdź chrząstki stawowe, przetnij je ostrym nożem i oddziel uda od korpusu.

III. Ostrą końcówką noża oddziel piersi od łączącej je kostki.

IV. Przetnij połączenie między skrzydłami a korpusem. Gotowe. A korpus wykorzystaj na zupę.

MH 10/2013