1. Arbuz
Każde 2 mg likopenu dziennie obniżyły u badanych na University of Illinois mężczyzn ryzyko raka prostaty o 1%. Niby niedużo, ale 1½ szklanki arbuza zawiera od 9 do 13 mg likopenu, więc korzyści robią się odczuwalne.
(Zobacz też: Arbuz przysłuży Ci się nawet podwójnie. Jak się bowiem okazuje, jest także naturalnym afrodyzjakiem...)
2. Marchewka
Zawiera karoten w świetnie przyswajalnej przez organizm postaci. A według ostatnich wietnamskich badań, dieta bogata w ten składnik może obniżyć ryzyko raka prostaty aż o 65% (w stosunku do osób, które w ogóle nie jedzą marchwi).
3. Kurkuma
Żółta przyprawa jest bogata w działającą przeciwzapalnie kurkuminę. Badania pokazują, że ten przeciwutleniacz zakłóca pracę komórek raka prostaty. Japończycy sprecyzowali zaś ostatnio, że kurkumina spowalnia ich namnażanie.
4. Sardynki
Mięso pływających w zimnych wodach ryb jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Zwiększenie tego składnika w diecie poprawia zaś metabolizm komórek prostaty już w ciągu sześciu tygodni.
(Zobacz też: Pełna smaku i dobrych omega-3 jest też zupa rybna z dorsza w wydaniu MH. Spróbuj koniecznie)
5. Serce karczocha
Delikatne wnętrze tego rzadko u nas jedzonego warzywa jest źródłem kwasu ferulowego, który ogranicza wzrost komórek raka prostaty. Niedawne włoskie badania wykazały, że dieta bogata w kwas ferulowy i kofeinowy (obecny w kawie) obniża ryzyko nowotworu prostaty.