[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

5 męskich przepisów budujących masę

Te dania to kwintesencja tego, co warto znaleźć na półkach z największą korzyścią dla formy, zdrowia, wyglądu i smaku. To jak obowiązkowa lista lektur, które trzeba poznać, by dobrze zdać egzamin w sklepie.  

carbonara fot. Shutterstock
Spaghetti carbonara

Kapitalne proporcje węglowodanów, tłuszczów i białka, które ucieszą Twoje mięśnie. Pod warunkiem że zachowasz równowagę i odsączysz nadwyżki tłuszczu z patelni. 

Potrzebujesz (5 porcji):

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 8 jajek
  • 100 g parmezanu, startego
  • 250 g boczku  
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jakieś 8 minut). Oddziel żółtka od białek i wbij je do miski. Dodaj szczyptę soli, starty parmezan i wymieszaj do gładkości.

2. Pokrojony w kostki boczek podsmaż na dużej patelni, aż się wytopi i stanie chrupiący. Zanurz papierowy ręcznik w tłuszczu, by wchłonął nadwyżki.

3. Odcedź ugotowany makaron i przesyp go na patelnię. Wymieszaj z boczkiem, zrób bardzo mały ogień i powoli wlewaj masę żółtkową, mieszając. Wystarczy 30 sekund, by sos był gotowy (raczej nie dłużej, bo zrobisz jajecznicę). Podawaj natychmiast, posypane pieprzem. 

Parmezan 

Doładuje Twoje danie 33 g białka przy zerowej ilości węgli. Te znajdziesz w pełnoziarnistym makaronie.

Boczek

Plasterek dziennie może pomóc regulować ciśnienie krwi. 

 

REKLAMA

REKLAMA

jedzenie na masę fot. Shutterstock
Jajka po benedyktyńsku

Wyjątkowo szybki dostawca porannej energii. Idealny przed treningiem. 

Potrzebujesz (2 porcje):

  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 4 kromki pieczywa
  • 4 plasterki szynki 

1. W małym garnku zagotuj ocet winny (100 ml), ziarna pieprzu i liść laurowy, aż zredukujesz płyn do 1 łyżeczki. W innym małym garnku roztop masło i zdejmij łyżką powstałą na wierzchu pianę.

2. W średnim garnku zagotuj wodę, dodaj trochę soli i wlej 50 ml octu. Do metalowej miski wbij żółtka z 2 jajek, wsyp szczyptę soli i zredukowany ocet. Ubij trzepaczką nad gotującą się wodą w garnku.

3. Jajka do gotowania w koszulkach wbijaj pojedynczo do miski. Zrób w wodzie łyżką wir i delikatnie wlej jajko w sam środek. To samo zrób z kolejnymi. Gotuj 3 minuty i wyciągnij.

4. Trzymaj miskę z ubitymi jajkami nad garnkiem z wrzątkiem i wlewaj sklarowane masło cienką strużką, cały czas mieszając, aż nabierze konsystencji majonezu. Na kromki wyłóż szynkę, jajka i polej sosem. Posyp pieprzem.

Jajka

Dwa na śniadanie oznaczają, że przyjąłeś 15 g białka przed poranną siłownią.

Pieczywo

Wolno uwalniające się węglowodany z pełnoziarnistego pieczywa zapewnią energię do treningu. 

Szynka

To kolejna, po jajkach, dawka solidnego białka dla Twoich mięśni. W 100 g jest go 26 g. 

 

REKLAMA

ciasto francuskie z wołowiną i rukolą fot. Sean Calitz
Wołowina w cieście

Męskie danie, które bez problemu nasyci Cię od kolacji do śniadania i będzie budować Twoje mięśnie, gdy będziesz smacznie spał. Dobrze odgrzewa się też w mikrofali. 

Potrzebujesz (4 porcje):

  • 1 kg łaty wołowej, pokrojonej w 5-cm kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • 30 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • 15 g przecieru pomidorowego
  • 1 posiekana cebula
  • 1,5 l bulionu wołowego

1. Kostki mięsa włóż do miski, zalej winem (niektórzy dodają też trochę piwa), dodaj czosnek i zioła. Przykryj i wstaw na noc do lodówki. Odcedź marynatę (zachowując ją) i osusz mięso papierowym ręcznikiem. 

2. Oprósz mięso mąką, solą i pieprzem. Rozgrzej olej na patelni i smaż po kilka kostek, aż zbrązowieją. Usmażone odkładaj na bok.

3. Rozgrzej masło w dużym garnku i podsmaż cebulę. Dosyp resztę mąki, dodaj przecier i gotuj 1 min, mieszając. Wlej marynatę i zredukuj ją do połowy. Wlej bulion, dodaj mięso, przykryj i gotuj 2 h.

4. Żaroodporne naczynie wyłóż płatami świeżego, kruchego ciasta. Włóż do środka mięso z sosem (do 3/4 wysokości) i szczelnie przykryj kolejnym płatem ciasta. Wysmaruj je roztrzepanym żółtkiem i piecz w 200°C przez 20 minut.

Cebula

Kwercetyna pomaga rosnąć mięśniom i chroni przed bólem.  

Pomoc kuchenna:

  • 500 ml czerwonego wina
  • listki tymianku
  • listki rozmarynu
  • 1 liść laurowy
  • świeże, kruche ciasto

 

REKLAMA

REKLAMA

pulled pork fot. Shutterstock
Ciabatta z wieprzowiną

Wysokobiałkowy lunch da Ci wszystko, czego potrzebujesz w środku dnia. A wieprzowiny się nie bój, bo większość tłuszczu ucieknie podczas obróbki. 

Potrzebujesz (5 porcji):

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 butelka sosu BBQ
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 5 bułek ciabatta
  • pomidory
  • skórka pomarańczy
  • sałata lodowa

Pomidory

Szukamy ich dla smaku, ale i dla likopenu chroniącego prostatę przed rakiem.  

Wieprzowina

Ponad 2 godziny gotowania odchudziło ją z tłuszczu.  

1. Możesz zacząć pichcić przed wyjściem na siłownię – będzie gotowe akurat, jak wrócisz. Do brytfanny włóż mięso, wlej sos BBQ, bulion i sparzoną skórkę z połowy pomarańczy. Przykryj folią i wstaw do piekarnika na 2,5 godziny w temperaturze 120 °C.

2. Posiekanym mięsem napakuj zgrillowane ciabatty, dodaj sałatę lodową i pomidory (świeże lub z puszki). Skrop środek sosem z brytfanny. Pozostałą część mięsa możesz przechowywać 5 dni w lodówce, więc jest szansa na następne spotkanie.

 

REKLAMA

Burgery, mięso na burgery, przepis na burgery fot. shutterstock.com
Prosty burger

Zioła i witaminy z mięsa zapewnią Ci dostawę endorfin podnoszących nastrój i poprawiających samopoczucie. A i białka w środku też niemało.

Potrzebujesz (4 porcje): 

  • 50 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 750 g mielonej wołowiny
  • keczup
  • majonez  
  • 3 g kminku
  • 1 łyżeczka tymianku, siekanego
  • 4 bułki 

1. Pora ubrudzić sobie dłonie. wymieszaj mięso ze zmiażdżonym czosnkiem, miękkim masłem, posiekanymi ziołami i uformuj 4 płaskie burgery. Wstaw je do lodówki na 4-5 godzin, żeby nabrały aromatu i zwartości.

2. Smaż je na grillowej patelni lub grillu około 10-12 minut z obu stron. Usmażone odstaw na kilka minut.

3. Wnętrze bułek posmaruj majonezem i keczupem, włóż do nich burgery i gotowe. A oto przepisy na wypasione burgery i przewodnik jak z nimi postępować.

Czosnek

Duża zawartość selenu pozwala zwalczać zmęczenie.  

Wołowina

Dużo białka i wit. B12, budującej czerwone krwinki. 

Kminek

Jego nasiona mają właściwości przeciwbólowe. Bezcenne po treningu.  

MH 04/2015

 

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij