Spaghetti carbonara
Kapitalne proporcje węglowodanów, tłuszczów i białka, które ucieszą Twoje mięśnie. Pod warunkiem że zachowasz równowagę i odsączysz nadwyżki tłuszczu z patelni.
Potrzebujesz (5 porcji):
- 500 g makaronu spaghetti
- 8 jajek
- 100 g parmezanu, startego
- 250 g boczku
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jakieś 8 minut). Oddziel żółtka od białek i wbij je do miski. Dodaj szczyptę soli, starty parmezan i wymieszaj do gładkości.
2. Pokrojony w kostki boczek podsmaż na dużej patelni, aż się wytopi i stanie chrupiący. Zanurz papierowy ręcznik w tłuszczu, by wchłonął nadwyżki.
3. Odcedź ugotowany makaron i przesyp go na patelnię. Wymieszaj z boczkiem, zrób bardzo mały ogień i powoli wlewaj masę żółtkową, mieszając. Wystarczy 30 sekund, by sos był gotowy (raczej nie dłużej, bo zrobisz jajecznicę). Podawaj natychmiast, posypane pieprzem.
Parmezan
Doładuje Twoje danie 33 g białka przy zerowej ilości węgli. Te znajdziesz w pełnoziarnistym makaronie.
Boczek
Plasterek dziennie może pomóc regulować ciśnienie krwi.