Sos do kurczaka - przepisy
Produkt bazowy: pierś z kurczaka
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podsmaż przyprawioną, naoliwioną pierś na patelni, na dość wysokim ogniu. Każdą ze stron piecz po 2-3 minuty. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz, aż będzie dobrze usmażone (jakieś 5-7 minut). Odstaw mięso na kolejne 5 minut i dopiero wtedy pokrój.
Ziołowy
W misce wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny, garść posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek, tymianek), sól morską i świeżo zmielony pieprz. Gdy już upieczesz pierś kuraka (przepis wyżej), pokrój ją i polej sosem.
Czosnkowo-imbirowo-sojowy
Ziołowy
Tex-Mex
W misce wymieszaj 2 łyżki chili w proszku, 1 łyżkę pieprzu cayenne, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę kuminu, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku w proszku, sól i pieprz. Wetrzyj w mięso przed gotowaniem.
Śródziemnomorski
Zmieszaj pokruszoną fetę, połówki pomidorków cherry, krążki czerwonej cebuli, świeże lub suszone oregano oraz kilka oliwek kalamata bez pestek. Wrzuć do smażącego się kurczaka, dolej oliwy i ocet balsamiczny.
Wschodni
Na patelni podsmaż 1 posiekany ząbek czosnku i pół posiekanej cebuli. Smaż 3 minuty. Dodaj: 1 pomidora (w kostkę), 1 łyżkę zmielonej kolendry, 1 łyżkę garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw.
Komentarze