[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Sos do kurczaka: 4 przepisy

Spróbuj przygotować kurczaka (lub rybę albo wieprzowinę/wołowinę/ jagnięcinę) z jednym z tych sosów, a sam się przekonasz. I to nazywa się gotowanie!  

Sosy do kurczaka To dodatki czynią potrawę. Z tymi sosami nawet spowszedniały kurczak zacznie smakować jak prawdziwy przysmak.

Sos do kurczaka - przepisy

Produkt bazowy: pierś z kurczaka

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Podsmaż przyprawioną, naoliwioną pierś na patelni, na dość wysokim ogniu. Każdą ze stron piecz po 2-3 minuty. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz, aż będzie dobrze usmażone (jakieś 5-7 minut). Odstaw mięso na kolejne 5 minut i dopiero wtedy pokrój.  

REKLAMA

Ziołowy

W misce wymieszaj oliwę, sok z ½ cytryny, garść posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek, tymianek), sól morską i świeżo zmielony pieprz. Gdy już upieczesz pierś kuraka (przepis wyżej), pokrój ją i polej sosem.

Czosnkowo-imbirowo-sojowy

Wymieszaj sos sojowy z odrobiną oleju sezamowego, octu ryżowego, kilkoma kroplami miodu, 2 zmiażdżonymi ząbkami czosnku, drobno posiekanym imbirem (3 cm) i sosem sriracha. Wykorzystuj jako sos lub marynatę.

Tex-Mex

W misce wymieszaj 2 łyżki chili w proszku, 1 łyżkę pieprzu cayenne, 1 łyżkę wędzonej papryki, 1 łyżkę kuminu, 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę czosnku w proszku, sól i pieprz. Wetrzyj w mięso przed gotowaniem.

Śródziemnomorski

Zmieszaj pokruszoną fetę, połówki pomidorków cherry, krążki czerwonej cebuli, świeże lub suszone oregano oraz kilka oliwek kalamata bez pestek. Wrzuć do smażącego się kurczaka, dolej oliwy i ocet balsamiczny.

Wschodni

Na patelni podsmaż 1 posiekany ząbek czosnku i pół posiekanej cebuli. Smaż 3 minuty. Dodaj: 1 pomidora (w kostkę), 1 łyżkę zmielonej kolendry, 1 łyżkę garam masala, 1 łyżeczkę kurkumy. Gotuj, aż zgęstnieje. Dopraw. 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij