[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
1.0

4 przepisy na ryby i owoce morza z grilla

Polacy jedzą skandalicznie mało ryb i w MH postawiliśmy sobie za punkt honoru, żeby tę niekorzystną tendencję zmieniać. Dlatego podrzucamy kilka przepisów, dzięki którym błyskawicznie awansujesz do kulinarnej ligi mistrzów. 

Małże w piwie, fot. Mike Garten

Małże w piwie

Omułki jadalne, nazywane czasem małżami lub mulami, występują w wodach m.in. Atlantyku, Morza Śródziemnego, Północnego, Bałtyku, ale na rynku są też te pochodzące z hodowli. Mięso małż zawiera białko, sporą dawkę kwasów omega-3, jod, cynk, a także witaminy C i B. Dostajemy też solidną dawkę żelaza, a jeżeli ktoś właśnie się odchudza, to nie mógł lepiej trafić: 100 g omułków to tylko 80 kcal. Omułki są też proste w obsłudze: należy je oczyścić z tzw. bisiorów, czyli nici przyczepionych do muszli, od razu wyrzucić wszystkie otwarte muszle, a całą resztę gotować kilka minut pod przykryciem.  

Składniki:

  • 2 paski bekonu, pokrojonego
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • ¼ białej cebuli
  • 2 pomidory
  • 2 gałązki tymianku
  • ½ butelki piwa
  • 0,5 kg małży
  • tosty z pszennego chleba

Wypróbuj też: 4 przepisy na surowe ryby

Przepis:

  1. Do dużego garnka wrzuć kawałki bekonu i podsmaż je 3-5 minut.
  2. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż, mieszając ok. minuty. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory (mogą być z puszki), tymianek, wlej jasne piwo i wsyp oczyszczone muszle.
  3. Gotuj na wysokim ogniu pod przykryciem 5-7 minut, aż wszystkie muszle się otworzą (w połowie gotowania wstrząśnij garnkiem). Podawaj z tostami.

REKLAMA

REKLAMA

Łosoś z ogórkiem, fot. Mike Garten

Łosoś z ogórkiem na ostro

Łosoś hodowlany zebrał sporo cięgów przez lata. A to, że ich pasza zawiera sztuczne barwniki, żeby mięso było różowe, a to, że dioksyny, że pestycydy itp. Panowie - nie dajmy się zwariować. Jeśli hodowca nie stosuje się do odpowiednich norm, rzeczywiście - dostarczana przez niego ryba może nie być okazem zdrowia. Jednak zakładanie, że wszyscy zachowują się w ten sposób zakrawa na paranoję i my w MH nie podążamy tą drogą.

Nie można też zakładać, że wszystko, co naturalne, jest automatycznie lepsze. Na przykład według badań Morskiego Instytutu Rybackiego z Gdyni dziko żyjący łosoś bałtycki jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych ryb i to z nim nie powinniśmy przesadzać (co nie znaczy, że kompletnie unikać - sugerowane tygodniowe spożycie to 105 g).

Generalnie nie będziemy polemizować z faktami - współczesne morza coraz częściej nie są już zbiornikami krystalicznie czystej wody, ale wciąż korzyści z jedzenia ryb przewyższają związane z nimi ryzyko. I to nie jest nasza opinia, tylko stanowisko Harvard Medical School (badanie z 2006 roku). I dlatego 2-3 razy w tygodniu spokojnie powinieneś ładować je na talerz.  

Składniki:

  • ½ ogórka, cienkie plasterki
  • 2 dymki, białe części posiekane
  • 1 łyżka zielonych części dymki
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • szczypta cukru
  • 2 filety z łososia ze skórą, każdy po 120 g

Przeczytaj też: Zasady kupowania świeżych ryb

Przepis:

  1. W misce wymieszaj plasterki ogórka, białe części dymki (zielone odstaw do dekoracji), ocet, płatki chili i sól. Wstaw miskę do lodówki.
  2. Natrzyj tłuszczem ruszt i mocno rozgrzej grilla. Osusz filety papierowym ręcznikiem i dopraw solą z każdej strony. Połóż filety na ruszcie skórą do dołu i grilluj 2-3 minuty. Obróć rybę szczypcami na drugą stronę i grilluj jeszcze 2 minuty. Zdejmij z ognia.
  3. Rozdziel sałatkę ogórkową na talerze, dołóż łososia, posyp posiekaną zieloną częścią dymki i podawaj. Aha, taka chrupiąca skórka jest świetna! 2 porcje.

REKLAMA

Curry z dorsza, fot. Mike Garten

Curry z dorsza

Królestwo ryb, podobnie jak królestwo mody, też ma swoich celebrytów, którzy biją rekordy popularności, a potem znikają. Kiedyś Polską rządziła panga, bo kosztowała grosze, potem każda aspirująca knajpa miała w karcie okonia nilowego, później przyszła ryba masłowa, zaraz po niej tilapia, a przez cały czas rządzi łosoś. Są jednak evergreeny, które przetrwają wszystkie mody – np. polędwica z dorsza. Ma wszystko, co w rybach najlepsze, i cały czas normalną cenę.

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju
  • ½ cebuli, posiekanej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 4 pomidory, posiekane
  • ½ papryki jalapeño, cienkie plasterki
  • 450 g filetu z dorsza bez skóry, pokrojonego w kostki
  • posiekana kolendra
  • pełnoziarnisty chlebek naan, podgrzany

Przygotuj też: Zupę rybną z dorsza

Przepis:

  1. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i podsmażaj ją 5-7 minut.
  2. Dodaj curry i kumin, zamieszaj, wrzuć pomidory razem z papryką i gotuj około 15 minut, aż zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj.
  3. Teraz dodaj rybę, delikatnie wymieszaj i gotuj ok. 3-5 minut.
  4. Na talerzach posyp posiekaną kolendrą i podawaj z pogrzanym chlebkiem naan.  

REKLAMA

REKLAMA

Sandwich z krewetkami, fot. Mike Garten

Sandwicz z krewetkami

Amerykanie, którzy badają i liczą wszystko, zabrali się za krewetki. W 2015 roku naukowcy wtargnęli do sklepów w całych Stanach, kupili 342 opakowania krewetek (284 surowych i 58 ugotowanych) pochodzących z hodowli w Tajlandii, Wietnamie, Ekwadorze i Argentynie. Wyszło, że 60% tych surowych ma jedną lub kilka bakterii, które bardzo nas nie lubią, więc Amerykanie wściekli się i zagrozili bojkotem. Producenci policzyli możliwe straty i po bakteriach ślad zaginął. Można? Tak czy owak, kupując mrożone, patrz na glazurę: ma być cienka, przezroczysta i jednakowej grubości, natomiast przy surowych kieruj się nosem. Świeże krewetki nie mają zapachu.

Składniki:

  • 900 g krewetek, bez skorupek
  • ¼ szklanki majonezu
  • ¼ szkl. szczypiorku, drobno posiekanego
  • mieszanka przypraw do owoców morza
  • 8 liści sałaty
  • 8 bułek do hot-dogów
  • ½ cytryny, pokrojonej w łódeczki

Przepis:

  1. Nasmaruj tłuszczem ruszt i rozgrzej mocno grilla. Wyłóż krewetki i grilluj, aż staną się różowe – ok. 2 minut na stronę. Zdejmij i przełóż na deskę do krojenia.
  2. Połóż na ruszt bułeczki.
  3. Krewetki grubo posiekaj i wrzuć do miski razem z majonezem, szczypiorkiem i miksem przypraw.
  4. Przekrój bułki wzdłuż, wsadź do środka liść sałaty i nafaszeruj je masą krewetkową. Podawaj z cytryną obok.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij