Małże w piwie
Omułki jadalne, nazywane czasem małżami lub mulami, występują w wodach m.in. Atlantyku, Morza Śródziemnego, Północnego, Bałtyku, ale na rynku są też te pochodzące z hodowli. Mięso małż zawiera białko, sporą dawkę kwasów omega-3, jod, cynk, a także witaminy C i B. Dostajemy też solidną dawkę żelaza, a jeżeli ktoś właśnie się odchudza, to nie mógł lepiej trafić: 100 g omułków to tylko 80 kcal. Omułki są też proste w obsłudze: należy je oczyścić z tzw. bisiorów, czyli nici przyczepionych do muszli, od razu wyrzucić wszystkie otwarte muszle, a całą resztę gotować kilka minut pod przykryciem.
Składniki:
- 2 paski bekonu, pokrojonego
- 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- ¼ białej cebuli
- 2 pomidory
- 2 gałązki tymianku
- ½ butelki piwa
- 0,5 kg małży
- tosty z pszennego chleba
Wypróbuj też: 4 przepisy na surowe ryby
Przepis:
- Do dużego garnka wrzuć kawałki bekonu i podsmaż je 3-5 minut.
- Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i smaż, mieszając ok. minuty. Wrzuć pokrojone w kostkę pomidory (mogą być z puszki), tymianek, wlej jasne piwo i wsyp oczyszczone muszle.
- Gotuj na wysokim ogniu pod przykryciem 5-7 minut, aż wszystkie muszle się otworzą (w połowie gotowania wstrząśnij garnkiem). Podawaj z tostami.
Komentarze