1. Budowanie mięśni – najlepsza wołowina
Stek to jeden z najlepszych sojuszników w budowaniu masy mięśniowej trenującego faceta, dzięki wysokiej zawartości białka i kreatyny. Ostatnie badania zwracają uwagę również na wartość sprzężonego kwasu linolowego, który jest obecny w mięsie zwierząt przeżuwających.
Stek oczywiście najlepiej smakuje z sosem pieprzowym, ale zamiast tradycyjnie dodać śmietany zastąp ją niskotłuszczowym jogurtem, co zmniejszy wartość kaloryczną o 100 kcal. Brokuły i zielona fasolka szparagowa są niskokaloryczne i zawierają rekordową ilość łatwo przyswajalnych substancji odżywczych.
Składniki:
• oliwa z oliwek
• 1 duży ziemniak pocięty w grube słupki
• 1 stek z polędwicy
• 1 łyżka octu z czerwonego wina
• 125 ml bulionu wołowego
• 2 łyżki jogurtu 0%
• świeżo zmielony pieprz
• brokuły i zielona fasolka gotowane na parze
Sposób przygotowania:
1. Wlej łyżkę oliwy na tackę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200o C. Zagotuj cząstki ziemniaka przez 10 min, a następnie ułóż je na tacce w piekarniku na 30 min.
2. Po 20 min przypraw polędwicę i smaż ją 2-3 min z każdej strony, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 5 min.
3. Na olej pozostały po smażeniu steku wlej bulion i ocet, pozostaw na patelni aż się zagotuje i połowa odparuje. Dodaj jogurt i zmielony pieprz. Brokuły i zielona fasolka szparagowa są niskokaloryczne i zawierają rekordową ilość łatwo przyswajalnych substancji odżywczych.
Wartości odżywcze: energia 557 kcal, tłuszcze 25,5 g, białko 38,8 g, węglowodany 44,6 g