1. Pappardelle z pomidorami i białą kiełbasą
- kcal – 878
- tłuszcz – 36 g
- białko – 34 g
- węgle – 103 g
Składniki na 2 porcje:
- 240 g pappardelle
- 1 łyżka oliwy
- cebula
- 3 białe kiełbasy parzone
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- szczypta płatków chili
- 2 liście laurowe
- puszka pomidorów
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki startego parmezanu
Sposób
Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasy, posiekany czosnek, rozmaryn, liście laurowe i płatki chili. Kiedy kiełbasy będą gotowe, rozdrobnij je na małe kawałki widelcem lub łyżką i dodaj pomidory – gotuj na małym ogniu 30 min. Wrzuć makaron do osolonego wrzątku, gotuj 7 minut, odsącz i przełóż na patelnię. Dodaj masło, parmezan i wymieszaj. Posyp parmezanem na talerzu.
ZOBACZ TEŻ: Przepis na domowy makaron

2. Tagliolini z anchois, czosnkiem i natką pietruszki
- kcal – 579
- tłuszcz – 14 g
- białko – 16 g
- węgle – 94 g
Składniki na 2 porcje:
- 240 g tagliolini
- 6 anchois
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta płatków chili
- duża garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła
Sposób
Na dużej patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż przez chwilę filety anchois, zamieszaj, dorzuć posiekany czosnek i płatki chili. Podsmażaj ok. minuty. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odsącz (zostawiając chochelkę wody) i przełóż na patelnię. Wlej wodę z makaronu, dodaj posiekaną natkę pietruszki i mieszaj, aż zgęstnieje. Dołóż masło, wymieszaj i podawaj.

3. Tagliatelle alla carbonara
- kcal – 836
- tłuszcz – 33 g
- białko – 40 g
- węgle – 95 g
Składniki na 2 porcje:
- 240 g tagliatelle
- 3 żółtka jajek
- 75 g startego parmezanu
- 100 g pancetty lub boczku
- dużo czarnego pieprzu (sugerujemy nawet 20 obrotów młynka)
Sposób
Wymieszaj w misce żółtka z parmezanem i odstaw. Na suchej patelni podsmaż kostki pancetty lub boczku, aż będą chrupiące, i wkręć dużo czarnego pieprzu. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku przez 6 minut, odsącz i przełóż na patelnię z boczkiem. Zamieszaj i zdejmij z ognia. Wylej żółtka na makaron i dokładnie wymieszaj (wlej trochę wody z makaronu, jeżeli sos jest zbyt gęsty). Podawaj od razu.
-051deaa9a60c20add73d06e82e7e87ad.jpg)
4. Orecchiette z szynką prosciutto
- kcal – 580
- tłuszcz – 9 g
- białko – 26 g
- węgle – 95 g
Składniki na 2 porcje:
- 240 g orecchiette
- 1 łyżeczka masła
- 90 g szynki parmeńskiej, poszarpanej na kawałki
- 220 g pomidorków cherry
- duża garść rukoli
- 1 łyżka parmezanu
Sposób
Na dużej patelni roztop masło, uważając, by się nie spaliło. Dorzuć poszarpaną szynkę i podsmażaj, mieszając. Dodaj pomidorki, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć liście rukoli, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Makaron ugotuj przez 12 minut, odsącz i przełóż na patelnię. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj posypane parmezanem.