4 przepisy na dania z makaronem [kuchnia włoska]

Łatwe w przygotowaniu i cholernie smaczne – takie są właśnie przepisy, które znajdziesz poniżej.

Makaron przepisy fot. Michael Hedge

1. Pappardelle z pomidorami i białą kiełbasą

  • kcal – 878
  • tłuszcz – 36 g
  • białko – 34 g
  • węgle – 103 g

Składniki na 2 porcje:

  • 240 g pappardelle
  • 1 łyżka oliwy
  • cebula
  • 3 białe kiełbasy parzone
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • szczypta płatków chili
  • 2 liście laurowe
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób

Rozgrzej oliwę w głębokiej patelni i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj kiełbasy, posiekany czosnek, rozmaryn, liście laurowe i płatki chili. Kiedy kiełbasy będą gotowe, rozdrobnij je na małe kawałki widelcem lub łyżką i dodaj pomidory – gotuj na małym ogniu 30 min. Wrzuć makaron do osolonego wrzątku, gotuj 7 minut, odsącz i przełóż na patelnię. Dodaj masło, parmezan i wymieszaj. Posyp parmezanem na talerzu.

REKLAMA

ZOBACZ TEŻ: Przepis na domowy makaron

Makaron przepisyfot. Michael Hedge

2. Tagliolini z anchois, czosnkiem i natką pietruszki

  • kcal – 579
  • tłuszcz – 14 g
  • białko – 16 g
  • węgle – 94 g

Składniki na 2 porcje:

  • 240 g tagliolini
  • 6 anchois
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili
  • duża garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka masła

Sposób

Na dużej patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż przez chwilę filety anchois, zamieszaj, dorzuć posiekany czosnek i płatki chili. Podsmażaj ok. minuty. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku przez 3 minuty, odsącz (zostawiając chochelkę wody) i przełóż na patelnię. Wlej wodę z makaronu, dodaj posiekaną natkę pietruszki i mieszaj, aż zgęstnieje. Dołóż masło, wymieszaj i podawaj.

Makaron przepisyfot. Michael Hedge

3. Tagliatelle alla carbonara

  • kcal – 836
  • tłuszcz – 33 g
  • białko – 40 g
  • węgle – 95 g

Składniki na 2 porcje:

  • 240 g tagliatelle
  • 3 żółtka jajek
  • 75 g startego parmezanu
  • 100 g pancetty lub boczku
  • dużo czarnego pieprzu (sugerujemy nawet 20 obrotów młynka)

Sposób

Wymieszaj w misce żółtka z parmezanem i odstaw. Na suchej patelni podsmaż kostki pancetty lub boczku, aż będą chrupiące, i wkręć dużo czarnego pieprzu. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku przez 6 minut, odsącz i przełóż na patelnię z boczkiem. Zamieszaj i zdejmij z ognia. Wylej żółtka na makaron i dokładnie wymieszaj (wlej trochę wody z makaronu, jeżeli sos jest zbyt gęsty). Podawaj od razu.

Makaron przepisyfot. Michael Hedge

4. Orecchiette z szynką prosciutto

  • kcal – 580
  • tłuszcz – 9 g
  • białko – 26 g
  • węgle – 95 g

Składniki na 2 porcje:

  • 240 g orecchiette
  • 1 łyżeczka masła
  • 90 g szynki parmeńskiej, poszarpanej na kawałki
  • 220 g pomidorków cherry
  • duża garść rukoli
  • 1 łyżka parmezanu

Sposób

Na dużej patelni roztop masło, uważając, by się nie spaliło. Dorzuć poszarpaną szynkę i podsmażaj, mieszając. Dodaj pomidorki, dopraw solą i pieprzem. Dorzuć liście rukoli, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Makaron ugotuj przez 12 minut, odsącz i przełóż na patelnię. Jeszcze raz wymieszaj i podawaj posypane parmezanem.

Zobacz również:
Te dwa ćwiczenia zmuszą do pracy wszystkie Twoje mięśnie – od stóp  do głowy. Jeśli na koniec będziesz  w stanie wypowiedzieć choćby słowo, to... zacznij od początku.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA