[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

4 przepisy na buliony pełne zdrowia

Kości? Oczywiście nie wyrzucaj, tylko ugotuj na nich bulion.

bulion fot. Shutterstock
1. Domowy bulion

Składniki:

  • kości
  • sok z cytryny
  • woda
  • liść laurowy

Sposób

Do dużego garnka włóż kości, wlej sok z cytryny, wrzuć kilka liści laurowych i zalej zimną wodą (5 cm ponad kości). Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień na bardzo mały. Regularnie zdejmuj szumowinę, przykryj i gotuj przynajmniej 6 godzin. Im dłużej będziesz gotował, tym bulion będzie lepszy.

2. Bulion z pieprzem

1 porcja

  • 300 ml bazowego bulionu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sok z cytryny
  • szczypta soli

Sposób

W tym przepisie polecamy bazowy bulion z kości kurczaka, żeby jeszcze zwiększyć jego odpornościową siłę. Zagotuj bulion razem z imbirem i pozwól mu migotać kilka minut. Wyłącz i wmieszaj kurkumę, pieprz, sól i wlej sok z cytryny. Wypij od razu bardzo gorący.

3. Bulion z miso

2 porcje

  • 600 ml bazowego bulionu
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki pasty miso
  • 2 żółtka
  • sól 
  • sok z cytryny
  • płatki chili

Sposób

Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i wrzuć imbir. Po chwili zdejmij z ognia i wmieszaj pastę miso. Żółtka wbij do miski, dodaj łyżkę bulionu i wymieszaj do gładkości. Wlej jaja do garnka i zamieszaj. Dopraw solą i sokiem, wlej do misek i posyp chili.

4. Bulion z fasolą

6 porcji

  • 550 g fasoli mung
  • 1½ łyżki oleju kokosowego
  • cebula
  • plasterki imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 750 ml bazowego bulionu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kolendra, pieprz

Sposób

Zostaw fasolę na noc w podwójnej objętości wody. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i imbir na kilka minut. Zamieszaj, dodaj odsączoną fasolę, bulion (może być rybny, jeżeli lubisz) i mleko. Gotuj do miękkości fasoli (ok. 60 minut). Dodaj sos sojowy i dopraw solą z pieprzem. Na talerzach posyp posiekaną kolendrą.

REKLAMA

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij