Składniki:
- kości
- sok z cytryny
- woda
- liść laurowy
Sposób
Do dużego garnka włóż kości, wlej sok z cytryny, wrzuć kilka liści laurowych i zalej zimną wodą (5 cm ponad kości). Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień na bardzo mały. Regularnie zdejmuj szumowinę, przykryj i gotuj przynajmniej 6 godzin. Im dłużej będziesz gotował, tym bulion będzie lepszy.
2. Bulion z pieprzem
Sposób
- 300 ml bazowego bulionu
- 1 łyżka startego imbiru
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu cayenne
- sok z cytryny
- szczypta soli
Sposób
W tym przepisie polecamy bazowy bulion z kości kurczaka, żeby jeszcze zwiększyć jego odpornościową siłę. Zagotuj bulion razem z imbirem i pozwól mu migotać kilka minut. Wyłącz i wmieszaj kurkumę, pieprz, sól i wlej sok z cytryny. Wypij od razu bardzo gorący.
3. Bulion z miso
2 porcje
- 600 ml bazowego bulionu
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki pasty miso
- 2 żółtka
- sól
- sok z cytryny
- płatki chili
Sposób
Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i wrzuć imbir. Po chwili zdejmij z ognia i wmieszaj pastę miso. Żółtka wbij do miski, dodaj łyżkę bulionu i wymieszaj do gładkości. Wlej jaja do garnka i zamieszaj. Dopraw solą i sokiem, wlej do misek i posyp chili.
4. Bulion z fasolą
6 porcji
- 550 g fasoli mung
- 1½ łyżki oleju kokosowego
- cebula
- plasterki imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- 750 ml bazowego bulionu
- 1 łyżka sosu sojowego
- kolendra, pieprz
Sposób
Zostaw fasolę na noc w podwójnej objętości wody. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i imbir na kilka minut. Zamieszaj, dodaj odsączoną fasolę, bulion (może być rybny, jeżeli lubisz) i mleko. Gotuj do miękkości fasoli (ok. 60 minut). Dodaj sos sojowy i dopraw solą z pieprzem. Na talerzach posyp posiekaną kolendrą.
Komentarze
~alexandra, 2017-04-20 18:16:02
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?