4 proste i szybkie przepisy na deser

Gdy gotujesz w domu, deser nie musi być wcale bombą kaloryczną. Poniższe przepisy dostarczą Ci tyle słodyczy, ile potrzebujesz, bez zbędnych kalorii w niechcianym bonusie.

proste desery fot. shutterstock.com

Pijane gruszki

Czy istnieje deser, którego nazwa bardziej pasowałaby do męskiej posiadówki? Gruszki zawierają solidną dawkę potasu, a te z naszego przepisu dodatkowo trochę procentów.

REKLAMA
  • 6 porcji
  • Wartości odżywcze w 100 g: 100 kcal, 0 g białka, 19 g węglowodanów (3 g błonnika), 0 g tłuszczu

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 goździki
  • 3 gruszki, bez gniazd nasiennych, pokrojone
    na plastry

Przygotowanie

  1. Dużą patelnię ustaw na średnim ogniu. Wlej na nią wino, dodaj cukier, anyż i goździki. Mieszaj do czasu rozpuszczenia cukru.
  2. Wrzuć gruszki, przykryj i gotuj 20 minut, co jakiś czas przewracając.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw, by odrobinę przestygły. Serwuj ciepłe.

Kruchy placek z borówkami

Do przygotowania poniższego przepisu użyj niewielkiej patelni (najlepiej sprawdzi się taka o średnicy ok. 16 cm). Jeżeli takowej nie posiadasz, użyj większej, ale licz się z tym, że placek może być mniej puszysty.

  • 6 porcji
  • Wartości odżywcze na porcję: 244 kcal, 2 g białka, 41 g węglowodanów (2 g błonnika), 9 g tłuszczu

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych borówek
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • 1⁄4 szklanki brązowego cukru
  • 1⁄2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3⁄4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄4 łyżeczki soli
  • 1⁄2 szklanki mleka
  • 1⁄4 kostki masła

Sposób

  1. Średniej wielkości żeliwną patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 175 °C. W średniej misce wymieszaj borówki, brązowy cukier, 2 łyżki mąki i sok z cytryny.
  2. Do dużej miski wsyp resztę mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i mleko. Porządnie wymieszaj.
  3. Używając rękawic, ostrożnie wyjmij patelnię z piekarnika. Rozpuść na niej masło, a następnie wylej gotowe ciasto i posyp je mieszanką z borówkami. Piecz do momentu, aż ciasto się zezłoci (około 30 minut). Ostrożnie wyjmij patelnię i odstaw do ostygnięcia. Serwuj lekko ciepłe.

Cynamonowe jabłka z orzechami włoskimi

Najszybszy deser świata? Oto on: chrupiące orzechy i słodko-kwaśne, korzenne jabłka. Serwowane na ciepło z gałką lodów. Prawie jak babcina szarlotka.

  • 4 porcje
  • Wartości odżywcze w porcji: 303 kcal, 3 g białka, 30 g węglowodanów (6 g błonnika), 21 g tłuszczu

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 1⁄2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 średnie jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojone w łódeczki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1⁄2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób:

  1. Na dużej patelni ustawionej na średnim ogniu roztop masło. Wrzuć orzechy oraz jabłka i podsmażaj do momentu, aż jabłka zmiękną i lekko zbrązowieją (ok. 12-15 minut).
  2. Dodaj brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. Wymieszaj. Podawaj ciepłe z gałką lodów waniliowych.

ZOBACZ TEŻ: 11 wysokobiałkowych koktajli

Pieczony naleśnik z malinami i tymiankiem

Najłatwiejszym deserem świata jest łyżka masła orzechowego. Prosto ze słoika, przegryziona bananem i kawałkiem czekolady. Jednak nie wydaje nam się, by na takie zakończenie posiłku czekali twoi goście. Przejdźmy więc do drugiego najłatwiejszego deseru na świecie, który zrobi na nich większe wrażenie niż niejeden skomplikowany deser serwowany w restauracji z gwiazdkami.

  • 4 porcje
  • Wartości odżywcze w porcji: 268 kcal, 8 g białka, 23 g węglowodanów (3 g białka), 16 g tłuszczu

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1⁄2 szklanki mąki
  • 1⁄2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1⁄4 kostki masła
  • 1 szklanka malin, lekko rozgniecionych łyżką
  • listki z 4 gałązek tymianku
  • cukier puder

Sposób

  1. Dużą, żeliwną patelnię umieść w piekarniku nagrzanym do 220 °C.
  2. Do misy blendera dodaj jajka, mleko oraz cukier i zmiksuj wszystko dokładnie, aby połączyć ze sobą składniki.
  3.  Z piekarnika wyjmij rozgrzaną patelnię i postaw ją na żaroodpornej powierzchni. Wrzuć na nią masło i poczekaj, aż się roztopi. Następnie wlej ciasto i umieść patelnię z powrotem w piekarniku.
  4. Piecz do momentu, aż naleśnik będzie puszysty i lekko brązowy (ok. 20 minut).
  5. Gdy będzie gotowy, wyjmij patelnię i postaw na żaroodpornej powierzchni. Naleśnik posyp malinami, tymiankiem i cukrem pudrem.

SPRAWDŹ TEŻ: Mało węgli, czy dużo węgli? Co jest lepsze?

Zobacz również:
Paul Fabritz z PJF Performance w Kalifornii zmienia sposób, w jaki atleci – Ci z elity i amatorzy – budują siłę nóg. Zobacz, co możesz zyskać, wykorzystując stworzony przez niego sposób wykonywania przysiadu.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA