4 patenty na energetycznego i smacznego burgera

Klasyczny burger to hit, owszem, ale ileż można jeść tę samą mieloną wołowinę? Dieta, jak wszystko w życiu, lubi urozmaicenia. Podpowiadamy, co włożyć do bułki, żeby dało moc do ćwiczeń i przy okazji świetnie smakowało. Wybierz swoją wersję.

4 patenty na energetycznego i smacznego burgera Tomas K 2015/Shutterstock
fot. Tomas K 2015/Shutterstock

1. Dawka kreatyny: klasyk po zmianach

Dzięki tym dodatkom klasyczne mięso na burgery może wiele zyskać. Wrzuć na patelnię seler, cebulę oraz starte jabłko i smaż przez chwilę, aż zmiękną. Wymieszaj masę z mieloną wołowiną, jajkiem, tartą bułką i estragonem, a potem wrzuć na grill.

2. Szybki metabolizm: polędwiczki

Polędwica wieprzowa może mieć równie niewiele tłuszczu, co drób. Zmieloną wymieszaj z imbirem, curry i zielem angielskim. Taka mieszanka ziół przyspieszy metabolizm. Dodaj odrobinę soku jabłkowego oraz garść płatków owsianych, aż masa zgęstnieje, i weź się za grillowanie.

3. Niski IG: bataty

Dadzą Ci mnóstwo energii uwalnianej przez dłuższy czas. Gotuj 3 bulwy przez 40 minut i rozgnieć je widelcem. Wymieszaj z kukurydzą, czosnkiem, papryką, miodem, bułką tartą oraz jajkiem, które sklei całość. Grilluj, aż zewnętrzna warstwa będzie chrupka.

4. Zdrowe tłuszcze: jagnięcina

Chodzi po łąkach i je trawę, a nie jest tuczone paszami, dlatego ma np. więcej tłuszczów omega- 3. Zmieszaj mieloną jagnięcinę z czosnkiem, kminem rzymskim, jajkiem i odrobiną sosu Worcester. Aha, jagnięcina jest świetnym źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który pomaga walczyć z nadwagą.

REKLAMA