1. Panaceum na odporność - salami, rukola & parmezan
Składniki:
- ciasto na pizzę
- czosnek, 2 ząbki
- papryczka chili
- pomidory, 2 puszki
- mozzarella, ½ kulki
- salami w plastrach
- parmezan
- rukola
Przygotowanie
1. Najpierw ciasto: w 110 ml zimnej wody rozpuść 1 g drożdży. Dodaj 250 g mąki (typ 750) oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto, dodaj jeszcze odrobinę wody i wyrabiaj przez 7 minut. Włóż do lodówki na 24 godziny.
2. Teraz sos pomidorowy. Podsmaż przeciśnięty czosnek, który zwiększy w Twoim organizmie liczbę zwalczających infekcje limfocytów. Dorzuć posiekane chili i zalej całość pomidorami z puszki.
3. Rozgrzej piekarnik do 240 °C. Rozpłaszcz ciasto, by zrobić z niego placek o średnicy 30 cm. Posmaruj sosem, rozłóż plastry mozzarelli oraz salami i piecz przez 5 minut. Zrobione? Posyp parmezanem i rukolą – źródłem wspierającego układ immunologiczny sulforafanu.
PRZECZYTAJ TEŻ: Domowa pizza - zrób wszystko sam!
2. Energia na talerzu - burak i twaróg
Składniki:
- pełnoziarniste ciasto na pizzę
- sos pomidorowy, 150 ml
- ugotowany burak, 2
- szalotka, garść
- brukselka
- twaróg, 150 g
- świeża mięta
- majeranek
- sok z cytryny
Przygotowanie
1. Zrób ciasto tak jak w poprzednim przepisie. Tyle że tym razem użyj mąki pełnoziarnistej. Dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu zamiast węglowodanowego kopa Twój organizm otrzyma wolno uwalnianą energię, która zadziała dłużej.
2. Nabierz chochlą sos i rozprowadź na placku, zanim rozgrzejesz piekarnik do 240 °C. Pokrój w plasterki buraka, szalotkę oraz brukselkę. Nie ma, że nie lubisz – to kopalnia witamin B6 oraz B9, które pomagają przetwarzać pożywienie na energię.
3. Wymieszaj buraka (bogatego w usprawniające transport tlenu azotany) z szalotką, brukselką, twarogiemi oraz ziołami. Dopraw solą, skrop cytryną i rozrzuć na placku. Piecz przez 5 minut. Przed treningiem jak znalazł.