1. Jajko w grzance
Składniki (1 porcja):
Masło lub lepiej olej w sprayu
1 kromka pełnoziarnistego chleba
1 jajko
Dodatki do wyboru (seler, pomidor, awokado, salsa)
Wartości odżywcze:
Węgle: 26,1 g
Białko: 12,8 g
Tłuszcze: 10,1 g
Kcal: 240
Sposób przygotowania:
1) Posmaruj z obu stron kromkę masłem lub spryskaj olejem. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż po minucie z każdej strony, aż chleb zrobi się lekko chrupiący. Zdejmij i wytnij w środku miąższu dziurkę.
2) Wróć z chlebem na patelnię. Wbij jajko dokładnie w wyciętą dziurę i smaż minutę. Łopatką przewróć kromkę na drugą stronę i dodaj kolejną minutę. Przełóż na talerz, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dołóż dodatki i połóż kolejną kromkę na patelni.
Bonus: większe mięśnie
2. Klops z indyka
Składniki (4 porcje):
1 łyżka przyprawy do grilla
3 łyżki sosu sojowego
1 jajko l 350 ml sosu BBQ
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka oliwy l 1 czerwona cebula, posiekana
1 czerwona papryka, posiekana
2 ząbki czosnku
1 kg mielonej piersi z indyka
150 g bułki tartej
Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wartości odżywcze:
Węgle: 40,5 g
Białko: 64,3 g
Tłuszcze: 7,7 g
Kcal: 598
Sposób przygotowania:
1) Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W dużej misce wymieszaj przyprawę do grilla, sos sojowy, Worcestershire, 200 ml sosu BBQ i rozbite jajko. Rozgrzej oliwę na patelni, dorzuć drobno posiekane cebulę, paprykę i czosnek. Smaż, aż zmiękną, i przerzuć do miski z przyprawami.
2) Włóż do miski mielone mięso i wsyp bułkę tartą. Zmocz dłonie zimną wodą i dokładnie ugnieć całą zawartość miski, tak by wszystkie składniki się wymieszały. Przełóż masę do prostokątnej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 35 min. Wyjmij, polej resztą sosu BBQ i piecz jeszcze 20 minut.
Bonus: więcej energii
3. Chalupas
Składniki (4 porcje):
100 ml oleju roślinnego
8 tortilli
500 g czerwonej fasoli
300 g piersi kurczaka (w kostkach)
4 garści poszarpanej sałaty
150 g startego sera cheddar
170 ml śmietany
1 pomidor (w kostkach)
2 awokado (w kostkach)
Wartości odżywcze:
Węgle: 41,1 g
Białko: 23,9 g
Tłuszcze: 42,5 g
kcal: 632
Sposób przygotowania:
1) Odsącz fasolę, wrzuć ją na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj kilka minut, mieszając. Przesyp do blendera i zmiksuj. Tortille kładź na patelnię i smaż po minucie, jedną po drugiej, z obu stron. Przełóż je na papierowy ręcznik.
2) Kawałki mięsa podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż fasolę na placki, dodaj pomidora i awokado pokrojone w kostki, liście sałaty, łyżkę śmietany i posyp serem. Zawiń.
Bonus: mniej stresu
4. Bakłażan z piekarnika
Składniki (1 porcja):
1 bakłażan
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
2 łyżki purée z pomidorów
1 łyżeczka oliwy, szczypta chili
Parmezan
Wartości odżywcze:
Węgle: 23, 9 g
Białko: 16,6 g
Tłuszcze: 11g
kcal: 253
Sposób przygotowania:
1) Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wrzuć bakłażana do wrzącej wody, gotuj 10 minut, wyjmij i odstaw. W tym czasie posiekaj drobno cebulę, czosnek, grzyby i podsmaż na patelni z pastą pomidorową.
2) Pokrój bakłażana na plastry i przesmaż je na oliwie, po minucie z każdej strony. Odstaw.
3) Na plastrach bakłażana wyłóż podsmażone składniki, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut do godziny, aż bakłażan całkiem zmięknie. Podawaj z brązowym ryżem.
Bonus: mniejsza waga
Jeśli chcesz zostać prawdziwym mistrzem, łączącym światy seksu i kulinariów, poznaj naturalne afrodyzjaki!
MH 04/2014