1. Marchew z pesto z lubczyku
Składniki na 4 porcje:
- 600 g młodej marchwi
- ząbek czosnku
- pęczek lubczyku
- garść liści bazylii
- 100 g orzechów brazylijskich
- 200 ml oleju
- 100 g pecorino, startego
Sposób:
Wstaw marchewki na 20-30 minut do piekarnika 180 °C, skropione olejem i posypane morską solą. Zblenduj ze sobą czosnek, zioła, orzechy i 200 ml oleju rzepakowego. Tłuszcze z orzechów i rzepaku ułatwią przyswajanie antyoksydantów z marchewek, a same orzechy zapewnią Ci zapas selenu – wspomagającego metabolizm – na kilka najbliższych dni. Dosyp starty ser pecorino i wylej pesto na upieczone marchewki.

2. Czipsy z selera
Składniki na 4 porcje:
- 2 cebule, cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, plasterki
- kilka gałązek tymianku
- 500 g korzenia selera, obranego i pokrojonego w cienkie plastry
- 400 ml bulionu warzywnego
Sposób:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż plasterki cebuli, czosnek i tymianek. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż naprzemienne warstwy plasterków selera i cebuli – zakończ układanie selerem. Zalej całość gorącym bulionem i wstaw do piekarnika na 50-60 minut. Na talerzu możesz jeszcze posypać świeżym tymiankiem.

3. Biała pasta miso z brukselką
Składniki na 4 porcje:
- 500 g brukselki
- 2 cebule, drobno posiekane
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 50 g białej pasty miso
- 25 g masła
Sposób:
Podsmaż cebulę na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodaj pastę miso, która wniesie do dania smak umami i masło – wymieszaj i odstaw. Brukselki wrzuć do wrzącej, osolonej wody w garnku i gotuj 5 minut. Odsącz, wysyp na patelnię z miso i podsmażaj jeszcze 15-20 sekund, mieszając.
