[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

3 przepisy na pizzę w 15 minut

Masz gotowca, do którego pasuje prawie wszystko – może z wyjątkiem paprykarza szczecińskiego. Z pizzą sprawa jest prosta: dołożysz zdrowe dodatki – będziesz zdrów. Wrzucisz byle co – szkoda gadać. Sam decydujesz.

pizza fot. Shutterstock
Z krewetkami

Składniki:

  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • 150 g obranych i ugotowanych krewetek
  • 1 pomidor, sól, pieprz
  • różyczki brokułu

Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym, posól, popieprz. Odsącz mozzarellę z serwatki, pokrój ją w plasterki i ułóż na cieście. Rozmrożone krewetki opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i rozłóż równomiernie na pizzy.

Pokrój pomidora w plastry, porozkładaj na serze, posól. Dorzuć na wierzch rozdrobnione różyczki brokułu. Wstaw do piekarnika 180 stopni na ok. 30 minut.  

Ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 szklanka mrożonego szpinaku
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 pomidor, liście świeżej bazylii, sól, pieprz
  • ząbek czosnku

Rozgnieć ząbek czosnku w odsączony z wody szpinak, posól, popieprz i rozłóż go równomiernie na cieście. Przykryj go plastrami mozzarelli. Pokrój w talarki pomidora, połóż je na serze, posól i przykryj jeszcze pojedynczymi serowymi plastrami.

Zanim przykryjesz pomidory, możesz je skropić kroplami oliwy extra vergine. Piecz 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Bazylię dorzuć już po wyjęciu. 

Domowa pizza Po co zamawiać, skoro można samemu wykonać pizzę nie tylko smaczną, ale też pomocną przy osiąganiu twoich treningowych celów. (fot. shutterstock.com)
Z indykiem

Składniki:

  • 150 g piersi z indyka
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 1/4 puszki kukurydzy
  • 1 marynowane pepperoni
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 200 g sera mozzarella

Pokrój mięso w nieduże kostki, dopraw solą i pieprzem, wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą na 30 sekund. Posmaruj sosem wierzch pizzy, połóż ser i dorzuć mięso z patelni. Pokrój cebulę i pepperoni w krążki, zieloną paprykę w słupki, rozłóż je na cieście. Włóż na 30 minut do piekarnika 180 stopni.

Skąd

Płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami trafiły do Rzymu z Grecji ok. 500 roku p.n.e. Pierwsza współczesna pizza powstała w Neapolu w 1889 roku z okazji wizyty królowej Margherity i składała się z pomidorów (czerwień), mozzarelli (biel) i bazylii (zieleń), czyli narodowych barw Włoch.

Dlaczego

Pizza nie istnieje bez dodatków i to one decydują o jej potędze. Po pierwsze, sos pomidorowy – ze względu na likopen – zmniejsza o kilkadziesiąt procent ryzyko nowotworu. Po drugie, mozzarella, która ma dużo białka i specjalne tłuszcze przyspieszające metabolizm.

Z czym

Wino najlepiej pasuje do pizzy, ale niekoniecznie musimy trzymać się południa Europy. Obstawiamy tym razem chilijską Santa Carolina Cabernet Sauvignon – wytrawną, z owocowymi aromatami. Cena 32 zł.

Patent MH

Polska mozzarella jest bez smaku, zapachu i w ogóle bez sensu. Radzimy nie oszczędzać. W dobrych sklepach znajdź „Mozzarella di bufala campana” i poczuj różnicę.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij