[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

3 przepisy na kanapki z dużą dawką białka

Te pyszne kanapki mogą posłużyć za solidny lunch do pracy dla trenującego faceta. Nie bójmy się tłuszczu, chleba i pysznych dodatków, naprzód!

pulled pork Shutterstock.com

1. Z boczkiem i masłem orzechowym

Czego potrzebujesz?

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • 1 łyżka jalapeños w plasterkach

Zobacz: Ile pieczywa możesz jeść dziennie bez obaw?

Do boczku 

  • 2,5 kg surowego boczku bez skóry
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 100 g soli do peklowania
  • 50 g cukru pudru
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
  1. Zaczynamy zabawę od zmiksowania przypraw do boczku i powiedzenia na głos zaklęcia wszystkich smakoszy: „Tłuszcz jest debeściak”. Mieszankę wsyp do plastikowego worka z zasuwanym zapięciem i włóż mięso. Zamknij, starając się zostawić w worku jak najmniej powietrza, i wmasuj przyprawy w boczek.
  2. Teraz przyda się cnota cierpliwości. Wstaw worek do lodówki na 5 dni, ale codziennie wyjmuj go, wylewaj do zlewu zgromadzony płyn i masuj, by przyprawy dotarły do środka mięsa. Po 5 dniach wyjmij mięso, opłucz, osusz dobrze papierowym ręcznikiem i wstaw na dolną półkę lodówki (nie tę szklaną, tylko z prętami) na 3 dni.
  3. Nadszedł czas na piekarnik (jakieś 60 minut, 180° C, podlewając czasem ciepłą wodą). Wyjmij i odczekaj 10 minut z krojeniem na plasterki. Kromki wysmaruj masłem orzechowym, włóż wędzony boczek, kilka plasterków upieczonego, krążki jalapeño i ugryź. Jesteś Bogiem, czujesz to?

2. Z udkiem kurczaka i pikantną pastą paprykową

Czego potrzebujesz?

  • 1 udo kurczaka, samo mięso bez kości
  • ½ marchewki
  • ¼ ogórka
  • szczypior
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 2 grube kromki białego chleba
  • 1 łyżka prażonej cebuli

Sprawdź też: Udka z kurczaka: przepisy i patenty na szybkie dania

  1. Tym razem coś lekkiego i pikantnego. Dopraw mięso i usmaż na patelni z rozgrzaną łyżką oliwy. Odstaw, wystudź i widelcem poszarp na małe kawałki.
  2. Obieraczką do warzyw obierz marchew i ogórka, robiąc długie wstążki. Posiekaj grubo szczypior.
  3. Rozpocznij pakowanie kanapki od posmarowania jednej kromki majonezem, a drugiej pastą paprykową (polecamy koreańską gochujang – jest w Kuchniach Świata). Ułóż na kromce kurczaka, dodaj wstążki marchwi i ogórka, posiekany szczypior i posyp prażoną cebulą. Domknij całość drugą kromką i gotowe.

3. Z łopatką wieprzową i owocami morza

Czego potrzebujesz?

  • 120 g łopatki wieprzowej
  • 3 krążki kalmarów
  • 3 przegrzebki
  • 1 łyżka majonezu ziołowego
  • garść rukoli
  • 1 brioszka

Zobacz: Wieprzowina - kompendium wiedzy

Majonez ziołowy

  • 1 łyżeczka pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka korniszonów
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  1. Pan szanowny winszuje sobie coś specjalnego? Czy 40 g białka w porcji będzie OK? I oczywiście na dokładkę pełen pakiet witamin z grupy B, dobroczynnych dla mięśni? Dopraw mięso i uduś, aż zacznie się rozpadać. Odsącz i poszarp widelcem.
  2. Dopraw owoce morza i wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą – podsmaż z obu stron. Dodaj poszarpaną wieprzowinę. Wszystkie składniki majonezu wymieszaj w misce.
  3. Przekrój brioszkę wzdłuż na pół i podpiecz. Lekko słodkawa, maślana brioszka doskonale będzie komponować się z majonezem, owocami morza, wieprzowiną i rukolą, więc wpakuj to wszystko do środka. Zimne piwo obok też się komponuje.
REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij