REKLAMA

3 przepisy na jesienne nalewki

To właśnie nalewki były kiedyś chlubą polskich stołów, a przepisy na nie były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pora wrócić do tradycji.

nalewki, alkohol, przepisy shutterstock.com

W lecie możesz wykorzystywać do nalewek większość sezonowych owoców (np. maliny, truskawki, porzeczki, czereśnie, wiśnie, agrest, śliwki), ale my tutaj proponujemy owoce późniejsze, które zrywa się dopiero po pierwszych przymrozkach. Oprócz dojrzałych owoców – kupisz je bez problemu na OLX- ie razem z wysyłką do domu – będziesz potrzebował dużego, kilkulitrowego, szczelnie zamykanego słoja (może nawet kilku) lub gąsiora, naczynia z miarką do odmierzania proporcji, lejka i gazy lub filtrów do kawy. No, to do roboty!

Jarzębiak

Wsyp do wyparzonego wrzątkiem słoja 2 kg dojrzałych owoców jarzębiny (jeżeli nie zostały przemrożone, wsadź je na noc do zamrażalnika, następnie rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem. Mrożenie pozbawia owoce goryczy). Zalej owoce spirytusem nalewkowym 60% tak, by wszystkie owoce zostały przykryte, zamieszaj i szczelnie zamknij.

Odstaw w ciemniejsze miejsce na 2 tygodnie, wstrząsając słojem co kilka dni. Kiedy nalewka nabierze bursztynowego koloru, zlej ją przez gazę lub bibułę filtracyjną do dużego naczynia, odrzucając owoce. Zrób teraz gęsty syrop cukrowy: wymieszaj kilogram cukru z jedną szklanką wody. Na każdy litr nalewki powinieneś policzyć 250 g syropu. Wymieszaj dokładnie syrop z alkoholem i przelej do butelek raz jeszcze używając filtra. Dobrze zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na 4-5 miesięcy.

ZOBACZ TEŻ: Jak warzyć domowe piwo?

Dereniówka

Jeden kilogram przemrożonych owoców derenia wsyp do słoja (więcej z nich wydobędziesz, jeżeli je nakłujesz wykałaczką), dodaj 5 łyżek suszonych czarnych jagód i wlej 0,5 l spirytusu 95% i 0,5 l wódki 40%. Szczelnie zamknij i odstaw w słoneczne miejsce (może być parapet) na 4-6 tygodni. Co kilka dni potrząsaj słojem. Następnie zlej alkohol do innego słoja i wstaw go do lodówki, a owoce pozostałe w słoju zasyp 1 kg cukru, wstrząśnij i zamknij kilkukrotnie złożoną gazą i gumką recepturką.

Ustaw go w ciepłym miejscu i potrząsaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a dereń odda alkohol, który sobie przywłaszczył. Zlej płyn, przefiltrowany przez gazę lub inny filtr, wymieszaj go z alkoholem z lodówki i odstaw na kilka dni do sklarowania. Potem delikatnie zlej nalewkę przez filtr do butelek i dobrze zakorkuj. Postaw je w chłodnym miejscu i zapomnij o nich przynajmniej na 6 miesięcy.

PRZECZYTAJ: Alkohol - 10 nieznanych faktów 

Tarninówka

Do słoja wrzuć 1/2 kg przemarzniętych i nakłutych wykałaczką owoców tarniny, ¼ kg suszonych śliwek bez pestek, kilkanaście rodzynek i kilka goździków, wsyp do środka 1 kg cukru i zalej wszystko 1 l spirytusu 70% i 0,5 l czystej wódki 40%. Odstaw słój na miesiąc w ciepłe miejsce i potrząsaj nim energicznie od czasu do czasu.

Zlej nalewkę przez filtr do jakiegoś naczynia, a z owoców wyciśnij resztę soku z alkoholem. Wymieszaj go z nalewką i zlej do butelek przez filtr do kawy. Zakorkuj i odstaw na 5 miesięcy. Na koniec generalna zasada, która dotyczy wszystkich domowych nalewek: im dłużej leżakują, tym będą lepsze.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA