1. Pogromca tłuszczu: dip buraczano-orzechowy
Składniki:
• 4 duże, ugotowane buraki
• 250 g śmietany
• 1 łyżeczka syropu z granata
• garść posiekanych orzechów włoskich
• 10 posiekanych liści mięty
Dlaczego? Bo to prosty sposób, by zagryzać coś w czasie wieczornych seansów filmowych, a wyglądać jak atleta. Buraki mają sporo kwasu foliowego, który poprawia trawienie.
Wsparciem dla żołądka będą bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy. Granat poprawi smak sosu i będzie chronił przed rakiem prostaty. Wapń w śmietanie będzie czuwał nad prawidłową aktywnością Twoich mięśni.
Jak? Blenderem zrób z buraków papkę. Dodaj resztę i wszystko wymieszaj.
2. Poskramiacz cholesterolu: dip z ricotty i karczochów
Składniki:
• 3 łyżki odtłuszczonego majonezu
• 1 mały kubek chudego jogurtu naturalnego
• 2 i pół łyżki ricotty
• 1 posiekana cebulka dymka
• 1 puszka posiekanych serc karczochów
Dlaczego? Żywe kultury bakterii zawarte w naturalnym jogurcie obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi. Główna substancja karczochów – cynaryna – podwoi ten efekt. A dodatkowo usprawni pracę Twojej wątroby.
Jak? Jogurt, majonez i ricottę wrzuć do żaroodpornego naczynia i wymieszaj. Dodaj odsączone karczochy z puszki i posiekaną cebulką. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Możesz podawać na ciepło lub zimno.
3. Kontroler ciśnienia: dip jogurtowy z awokado i mango
Składniki:
• 2 dojrzałe awokado
• 1 pokrojone mango
• 1 mały kubek chudego jogurtu
• sok z połówki świeżej cytryny
• garść posiekanej kolendry
• garść posiekanych orzechów włoskich
• chili w płatkach lub w proszku
Dlaczego? Pożywienie bogate w sól, a takie są wszystkie chipsy, powoduje wzrost ciśnienia krwi. Przygotowując ten dip, możesz zrezygnować z ciśnieniomierza.
Wszystko wróci do normy za sprawą potasu, który ma właściwości obniżające ciśnienie. Awokado, jogurt i orzechy są bogate w ten minerał.
Jak? Zmiksuj awokado z sokiem z cytryny i jogurtem. Dodaj resztę i wymieszaj.
MH 10/12