Odpowiednie odżywianie się jest kluczowe, jeśli zależy Ci na dobrych wynikach sportowych. Jakość żywności jest warunkiem udanego treningu. Nie chodzi tylko o kalorie, węglowodany, proteiny i tłuszcze, ale także o witaminy, minerały i fitoskładniki, które wspierają proces regeneracji. Równie istotne jak to, co na talerzu, jest to, co poza nim.
Wielu sportowców stara się nadrobić kiepską dietę wzmożonym wysiłkiem na treningu, ale to nie jest dobry sposób. Jeśli chcesz być w stanie dać z siebie wszystko, musisz planować. Nie daj się skusić na wysoko przetworzoną żywność, która w ostatniej chwili ma Ci pomóc uzupełnić braki. Musisz położyć nacisk na węglowodany i proteiny, żeby przyspieszyć regenerację.
Gdy się łączą, organizm przyswaja je efektywniej. Z kolei tłuszcze z dobrych źródeł pomagają zachować wysoki poziom energii oraz wspierają systemy krwionośny i immunologiczny, które są mocno obciążone przez intensywny trening. Oto lista produktów, z której możesz korzystać wybiórczo, żeby wzmocnić swoje słabe strony, lub całościowo – by zmienić swój sposób żywienia.
Zdrowe tłuszcze
Masło arachidowe. Doskonałe źródło kalorii, które dostarczą Twojemu organizmowi niezbędnej do treningu energii. Poza tym zawiera rozpuszczalne w tłuszczach przeciwutleniacze, pozwalające szybciej regenerować mięśnie po ćwiczeniach.
Oliwa z oliwek extra vergine. Zastąp nią tradycyjnie używane oleje roślinne. Większość z nich zawiera swoiste pochodne kwasów omega-6, które zwalniają procesy odbudowy tkanki mięśniowej po intensywnym treningu.
Olej z włoskich orzechów. Bogaty w jednoi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają stawy, pozwalając na wykonywanie najtrudniejszych ćwiczeń. Nadaje się do sałat, nie do smażenia.
Wiórki kokosowe. Tłuszcze z orzechów kokosowych, zwane MTC, to potężna dawka energii, doskonała do treningu i równie dobra do regeneracji. Wiórki świetnie nadają się do przyrządzenia energetycznego koktajlu w domu.
Siemię lniane. Warto wprowadzić je na stałe do swojego menu. Codzienna porcja to ogólna poprawa zdrowia, wzrost energii i wydolności.
Dostawcy białka
Mielona, chuda wołowina. Świetne, niskokaloryczne źródło białka niezbędnego do przybierania masy mięśniowej i odbudowy.
Świeży łosoś. Sprawdzony dostawca białka, przy okazji zawierający kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwzapalnym, które ułatwiają sponiewieranym treningiem mięśniom powrót do pełnej formy.
Tuńczyk w sosie własnym. Tuńczyk w kawałkach, ale nie w oleju, tylko w swoim sosie, od dawna jest znany wszystkim ćwiczącym. Dostarcza białka bardzo wysokiej jakości i regenerujących mięśnie kwasów tłuszczowych. Ze względu na możliwą obecność rtęci nie należy jednak przesadzać z częstotliwością jedzenia tej puszkowanej ryby.
Filet z piersi kurczaka. Superwszechstronne, niskokaloryczne źródło białka. Do budowy i odbudowy włókien mięśniowych.
Jajka od kur z wolnego wybiegu. Kompletny białkowy fix razem z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi i rozpuszczalnymi w nich witaminami – gratka dla aktywnych.