Większość facetów kucharzy-amatorów zakłada, że gdy znajdą właściwy przepis, to po prostu nie ma siły - obiad będzie doskonały. Prawda jest taka, że nawet bez przepisu z pięciogwiazdkowej restauracji jesteś w stanie ugotować coś pysznego, używając właściwych, dobrej jakości produktów. Raz po raz eksperymentując, nauczysz się, które składniki współgrają ze sobą, a które podkreślają smak potraw i niebawem… to Ty będziesz układał własne przepisy.
Aby pomóc Ci w tym zgłębianiu kulinarnego świata, stworzyliśmy listę 25 super produktów, która również jest efektem naszego kuchennego "oświecenia". Zgromadź w domu zapasy, które oszczędzą Ci czasu oraz sprawią, że z człowieka, który wie co gotować, staniesz się człowiekiem, który wie jak gotować.
Mrożona kapusta włoska (jarmuż)
Dlaczego: To zielone warzywo nie zmienia się w papkę, gdy się je zamrozi, a rozmraża się łatwo – wystarczy opłukać liście w durszlaku.
Jak użyć: Dodaj jarmuż do jajecznicy lub podpiecz z krewetkami i marchewką. Możesz go również podsmażyć z kiełbasą, grzybami i białym winem lub dodać do składników pożywnego koktajlu.
Pomidory z puszki
Dlaczego: Smakują świeżo, są soczyste i słodkie. Pomidory w puszkach pokonują te z krzaka przez 10 miesięcy w roku.
Jak użyć: Zrób prosty sos pomidorowy wyciskając pomidory ręcznie do rondla z kawałkiem masła i solą przed gotowaniem na wolnym ogniu.
Ciecierzyca z puszki
Dlaczego: Są twarde, chrupiące i smaczne nawet jedzone prosto z puszki. Możesz je podać w całości, pogniecione lub w formie puree.
Jak użyć: Skrop je oliwą z oliwek i podpiekaj z kalafiorem przyprawionym curry albo zrób z nich puree i zmieszaj z pokruszonym chrupiącym boczkiem.
Mrożone maliny
Dlaczego: Te słodkie kuzynki jeżyn są bardziej aromatyczne niż inne niesezonowe owoce.
Jak użyć: Gotuj maliny na wolnym ogniu z łyżeczką cukru, aby uzyskać polewę do płatków owsianych, jogurtu lub lodów. Ewentualnie zblenduj je zmrożone i masz gotowego shake’a.
Ogórki konserwowe
Dlaczego: Na kanapkę pasują idealnie, ale mogą także dodać troszkę kwasowości innym daniom.
Jak użyć: Wymieszaj pokrojone ogórki z makaronem i sosem serowym przed zapieczeniem. Możesz też wymieszać je z majonezem, pietruszką, pieprzem i sosem z cytryny i stworzyć wspaniały sos tatarski.
Sos rybny
Dlaczego: Dodaje potrawom smaku.
Jak użyć: Dodaj odrobinę do krewetek, hamburgerów z indyka lub Bloody Mary. Użyj go także do dressingu dla sałatki Cezar.
Szynka parmeńska
Dlaczego: Ta wysokiej jakości wędlina o orzechowym smaku spokojnie zastąpi Ci nawet najlepsze salami.
Jak użyć: Na kanapce, rzecz jasna. Możesz też dorzucić kilka kawałków do makaronu, owinąć plasterki wokół melona, duszonych daktyli lub gruszek – masz błyskawiczną przystawkę dla gości.
Gruboziarnista sól morska
Dlaczego: Kilka słonych kryształków da potrawie połysk i chrupkość, których nie powstydziliby się najwięksi szefowie kuchni.
Jak użyć: Posyp nią stek z grilla, pieczonego kurczaka lub dania z makaronu. Spróbuj zaszaleć i dorzuć jej do lodów czekoladowych.
Sos sojowy
Dlaczego: Kolejny sfermentowany płyn, który wielu Twoim daniom smaku słonawego umami.
Jak użyć: Dodaj go do smażonych pieczarek, karmelizowanej cebuli, marynaty do steków albo przypraw nim porcję wołowiny lub wegetariańskie chilli.
Parmezan
Dlaczego: Kostka parmezanu zachowa świeżość dłużej niż parmezan starty. Dodatkowo – smakuje lepiej.
Jak użyć: Zetrzyj go do sosu vinaigrette, puree, na pizzę lub makaron.