REKLAMA

25 najlepszych produktów dla Twojej formy

O tym, że to co jesz wpływa na ciało, ducha, zdrowie i formę - wiesz już od dawna. Oto lista 25 produktów, dzięki którym zbudujesz większe mięśnie, podniesiesz odporność, zmniejszysz ryzyko choroby nowotworowej oraz zapewnisz sobie świetnie samopoczucie.

włoskie gorkem demir, shutterstock.com
fot. gorkem demir, 2015, shutterstock.com
1-8. Najlepsze zdrowe przekąski - zdrowie w garści

To nie jest tak, że jeśli chcesz być w formie, musisz zapomnieć o przekąskach. O byle jakich – tak. Ale jeśli wybierzesz garść (nie więcej!) z tych proponowanych poniżej (wartości podane dla porcji ok. 35 g) i potraktujesz jako posiłek, o formę się nie bój.

• Pistacje

Wartości odżywcze: proteiny - 7 g, węglowodany - 8 g, tłuszcz - 16 g, błonnik - 2 g, wartość kaloryczna - 196 kcal

Migdały

Wartości odżywcze: proteiny - 6 g, węglowodany - 7 g, tłuszcz - 17 g, błonnik - 4 g, wartość kaloryczna - 190 kcal

Orzechy włoskie

Wartości odżywcze: proteiny - 5 g, węglowodany - 6 g, tłuszcz - 20 g, błonnik - 2 g, wartość kaloryczna - 216 kcal

Orzechy brazylijskie

Wartości odżywcze: proteiny - 5 g, węglowodany - 1 g, tłuszcz - 21 g, błonnik - 2 g, wartość kaloryczna - 210 kcal 

Orzechy laskowe

Wartości odżywcze: proteiny - 4 g, węglowodany - 5 g, tłuszcz - 21 g, błonnik - 3 g, wartość kaloryczna - 213 kcal 

Fistaszki

Wartości odżywcze: proteiny - 9 g, węglowodany - 6 g, tłuszcz - 15 g, błonnik - 2 g, wartość kaloryczna - 186 kcal 

Orzechy nerkowca

Wartości odżywcze: proteiny - 6 g, węglowodany - 11 g, tłuszcz - 15 g, błonnik - 1 g, wartość kaloryczna - 194 kcal 

Kokosy

Wartości odżywcze: proteiny - 2 g, węglowodany - 9 g, tłuszcz - 21 g, błonnik - 7 g, wartość kaloryczna - 202 kcal 

REKLAMA

REKLAMA

Lisovskaya Natalia 2014/shutterstock.com
fot. Lisovskaya Natalia 2014/shutterstock.com
9. Policzki wołowe na ostro - policzek dla grypy i naturalny pogromca bólu

Brytyjczycy mówią na to danie tak jak jego twórcy w Indiach: vindaloo. My będziemy je nazywać po naszemu: policzki wołowe na ostro. Badania Instytutu Rowetta na uniwersytecie w Aberdeen w Wielkiej Brytanii pokazały, że wysokie stężenie kwasu salicylowego w curry, która jest jedną z bazowych przypraw, sprawia, że potrawa jest skuteczniejsza niż aspiryna.

Czosnkowa allicyna zabija wszelkie zarazki, a kapsaicyna zawarta w papryczkach ukoi ból. Dlatego wypisaliśmy receptę.

Składniki (na 4 porcje):

  •     1 kg policzków wołowych
  •     dużo curry i kardamonu
  •     1 łyżka ciemnego pieprzu
  •     4 suszone chili
  •     6 goździków
  •     1 laska cynamonu
  •     1 łyżka kminku
  •     1 łyżeczka nasion kolendry i kurkumy
  •     4 łyżeczki oliwy
  •     1 łyżeczka ciemnego winegret
  •     4 łyżeczki jasnego winegret
  •     2 cebulki l 10 ząbków czosnku
  •     ⅔ puszki groszku
  •     łyżka imbiru
  •     3 pokrojone pomidory
  •     4 zielone chili
  •     kostka cukru 

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od ściągnięcia tłuszczu z policzków. Potem pokrój mięso w kostkę. Wymieszaj wszystkie przyprawy i nasiona oraz dodaj jasnego i ciemnego octu winnego. W marynacie wymieszaj mięso, przykryj i odstaw na 3 godziny w temp. pokojowej.

2. Rozgrzej olej i podsmaż cebulę na małym ogniu na złoty kolor. Dodaj czosnek, imbir, pomidory, chili i dobrze wymieszaj. Zwiększ temperaturę, dodaj policzki i smaż, aż zbrązowieją. Dodaj 250 ml wody i wszystkie pozostałe przyprawy. Zmniejsz temperaturę i powoli doprowadź do wrzenia.

3. Dodaj cukier, przykryj, dopraw solą i pieprzem. Duś przez około godzinę, aż mięso będzie miękkie.

REKLAMA

kieliszek wina Nejron Photo, shutterstock.com
fot. Nejron Photo, 2014, shutterstock.com
10. Wino (zwłaszcza czerwone) - najlepsze na wszystko

Przedstawiamy Wielką Czwórkę, która decyduje o tym, że wino jest doskonałe dla ciała: kwercetyna, resweratrol, katechina i epigallokatechina.

Te związki (polifenolowe) zmniejszają tworzenie się skrzepów, hamują procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, zwiększają ich rozkurcz oraz usprawniają przepływ krwi i zaopatrywanie serca w tlen. Wykazują też silne właściwości antynowotworowe. 2 kieliszki dziennie w zupełności wystarczą, by poczuć ich prozdrowotną siłę.

11-13. Potęga w słoikach

Konfitura na odporność

Konfitura z cytryny z imbirem Fimaro, bez dodatków smakowych, konserwantów i z zawartością owoców minimum 70%, to rarytas. Duża dawka witaminy C i olejki eteryczne z imbiru wzmocnią Cię i ochronią.

Keczup chroni przed rakiem

Heinz Culinair bije na głowę wszystkie inne keczupy smakiem i zawartością pomidorów - aż 207 g na 100 g produktu. Tym samym ma najwięcej likopenu, który chroni przed rakiem jelita grubego i prostaty.

Musztarda przeciw tłuszczowi

Musztarda starofrancuska Maille z zawartością całych ziaren gorczycy na poziomie 30% stymuluje żołądek do produkcji kwasów i pomaga trawić tłuszcze. Wzmaga także apetyt i działa przeciwzapalnie.

14. Gym & Tonik - najlepszy… drink po siłowni

Wiadomo, że nie chcesz stracić tego, co udało Ci się dokonać w siłowni. Z drugiej strony, skoro zrobiłeś tak wiele, czy naprawdę musisz odmawiać sobie przyjemności w postaci choćby dobrego, relaksacyjnego drinka wieczorem? Odpowiedź brzmi: nie musisz!

Gin to alkohol, który ma mniej cukru od innych na półce w monopolowym. Jeśli dodasz do niego dużo świeżego soku z cytryny i lodu, nie musisz obawiać się, że zaprzepaścisz wysiłek w siłowni.

Dodatek angostury (gorzka wódka pochodząca z Ameryki Środkowej – najszybciej kupisz przez internet) dodatkowo poprawi trawienie.

REKLAMA

REKLAMA

mozarella svariophoto, shutterstock.com
fot. svariophoto, 2015, shutterstock.com
15. Kurczak z ziemniakami - najlepszy na niedzielny obiad

Nikt nie będzie zmieniał polskiej tradycji, wedle której, jak niedziela to kurczak. Przygotujemy go normalnie, z ziemniakami. Będzie git. I fit.

Kurczak

Mięso kurczaka jest delikatne, zawiera cenne białko i ma mało tłuszczu. Choć nie we wszystkich jego częściach. Jeśli chcesz zredukować kalorie, wybierz oczywiście piersi. Jeśli je udusisz z warzywami, będą bardziej wilgotne. Nie lubisz? Smaż w papirusie. Wcześniej wsmaruj w mięso odrobinę oliwy i ulubione przyprawy.

Marchew

Marchew świetnie smakuje z kurczakiem. Ale tu zwykle popełniasz ten sam błąd, co z ziemniakami, czyli gotujesz w wodzie. Ugotuj na parze, a potem dodaj odrobinę oliwy i estragonu, łamiąc jej słodki smak. Estragon poprawia trawienie. Pamiętaj, że tej przyprawy się nie gotuje. Dodaj świeżą.

Ziemniaki

Najgorsze w ziemniakach jest to, co im robisz z każdym gotowaniem. A mianowicie wylewasz do zlewu wszystkie najcenniejsze wartości. Jest sposób, by tego uniknąć.

Obierz ziemniaki, wmasuj w nie oliwę, nakłuj widelcem z kilku stron. Do odpowiedniego naczynia wlej 1/3 szklanki wody, włóż ziemniaki i do mikrofali na 15 minut. Smakują jak młode!

Cebula

Dodatek zapieczonej cebuli to jest to, co odróżnia ten obiad od tradycyjnego. Weź dwie średnie cebule, odetnij z góry i z dołu. Zawiń w podwójnej warstwie folii. Piecz w temperaturze 180 °C przez 45 min. Posyp pieprzem i dodaj do reszty. Cebula ma mnóstwo minerałów i witamin. I jest bardzo fit. Jedna to ok. 30 kcal. 

16. Herbata - najlepsza na detoks

Pukka Detox nie zawiera żadnych słodzików, sztucznych aromatów czy konserwantów. Tylko ekologicznie uprawiany koper włoski, kardamon, lukrecję i anyż. Wszystkie składniki działają na organizm oczyszczająco i odtruwająco, łagodzą napięcie i regulują pracę narządów wewnętrznych.

17. Mozzarella - najlepsza na kości

Mozzarella to jedno z najlepszych źródeł wapnia. Ten minerał wzmacnia kości, ale także przyspiesza odchudzanie. Wyniki badań opublikowane w piśmie „American Journal of Clinical Nutrition” wskazują, że badani, którzy dostarczali codziennie 580 mg wapnia, stracili o 2,2 kg więcej od tych, którzy mieli tego minerału mniej w diecie.

REKLAMA

gorzka czekolada joannawnuk, shutterstock.com
Shutterstock.com
18. Ciemna czekolada - najlepsza na koncentrację

Czekolada musi mieć od 70 do 99% kakao. Im go więcej, tym więcej lecytyny i magnezu. O ile magnez nie ma tu większego znaczenia, bo jego wchłanianie ograniczają obecne w czekoladzie szczawiany, o tyle lecytyna to substancja, która wyjątkowo dobrze wpływa na pamięć i koncentrację.

19. Stek wołowy - najlepsze z chłodni

Aktywnie ćwiczący powinni na stałe włączyć wołowinę do swojego menu, ponieważ jest kopalnią wszystkiego niezbędnego do budowy i regeneracji mięśni. Ma bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, zawiera L-karnitynę, nienasycone tłuszcze, kwas CLA i witaminy z grupy B. Wszyscy trenujący wiedzą, że to skarb.

Wartości odżywcze / 100 g

  • 201 kcal
  • 20 g białka
  • 0 g węglowodanów
  • 0 g cukru
  • 13 g tłuszczy
  • 52 mg sodu

20. Pizza do podziału - najlepsza nie w całości

Wiemy, że sos pomidorowy walczy z rakiem. Wiemy też, że sery pełne są tryptofanu, który ułatwia zasypianie i regenerację, ale zamawiając pizzę, dostajesz ją w całości, czyli przynajmniej 6 kawałków. Teraz wystarczy pomnożyć. Ponieważ wszyscy lubimy pizzę, nie będziemy się wymądrzać i zostawimy wolny wybór. Ale pokażemy liczby, żeby nie było zdziwka. 

  •     pizza z owocami morza - 249 kcal (kalorie w kawałku pizzy)
  •     pizza z warzywami -  268 kcal
  •     pizza z szynką - 281 kcal
  •     pizza z kurczakiem - 310 kcal
  •     pizza z salami - 355 kcal
  •     pizza z 4 serami - 420 kcal

REKLAMA

REKLAMA

olej lniany Geo-grafika, shutterstock.com
fot. Geo-grafika, 2015, shutterstock.com
21-23. Dobierz olej - najlepszy zadaniowiec

Każdy olej jest trochę inny. Dzięki naszemu krótkiemu wstępowi do olejologii stosowanej, dobierzesz odpowiedni tłuszcz do konkretnego zadania. 

Olej arachidowy - długie smażenie

Punkt dymienia: 232 °C

Bardzo wysoki punkt dymienia pozwala długo smażyć bez wydzielania się niebezpiecznych, rakotwórczych związków. Na patelnie leje go prawie cała Azja - miliardy ludzi nie mogą się mylić.

Olej rzepakowy - krótkie smażenie

Punkt dymienia: 204 °C

Punkt dymienia (w wersji rafinowanej) pozwala na krótkie smażenie. Na dłuższe się nie nadaje, bo stracisz cenne kwasy omega-3 i witaminy. Do krótkiego smażenia nada się też oliwa z oliwek.

Olej lniany - tylko na zimno

Punkt dymienia: 107 °C

To najbogatsze roślinne źródło kwasów omega-3, których przeważnie brakuje w naszej diecie. Jedz go tylko na zimno (podobnie jak każdy olej nierafinowany) – pod wpływem wysokiej temperatury cenne kwasy ulegną utlenieniu.

24. Naturalny sok z granatów - najlepsze z owoców

Bez dodatku cukru, zawiera ogromną ilość regenerujących przeciwutleniaczy – największą ze wszystkich soków owocowych. Doskonale też wzmacnia wzrok i uodparnia.
Cena: 19,90 zł

25. Sok ze surowych buraków - najlepsze z warzyw

Całkiem niedawno zapewnialiśmy Cię o licznych korzyściach z jedzenia buraków, które są cennym sprzymierzeńcem wszystkich walczących o schudnięcie oraz zastrzykiem energii dla mięśni. Kontynuujemy robienie im dobrej prasy i zachęcamy do wypróbowania domowego red-bura. Skrzydeł może i nie doda, ale zapewni moc, by pewnie stąpać po ziemi.

MH 11/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA