16 produktów, które mogą Cię zabić

Choć są smaczne, mają mnóstwo wartości odżywczych i wiele z nich stanowi niezastąpiony dodatek do potraw, to jedząc poniższe produkty warto zachować ostrożność - zwłaszcza w przypadku alergików. W przeciwnym razie mogą być zagrożeniem dla naszego zdrowia a nawet życia.

surowe mięso shutterstock.com

1. Grzyby

Zatruć się można także grzybami jadalnymi. Podczas zbierania nie wolno wkładać ich do reklamówek ani plastikowych wiaderek. W wyniku braku dostępu powietrza ulegają zaparzeniu, a zawarte w nich białko ścina się i ulega rozkładowi.. Ich zjedzenie może grozić poważnymi zatruciami pokarmowymi. Grzyby najlepiej zbierać do wiklinowych koszyków. Co więcej, nie powinny ich jeść dzieci do 8. roku życia, osoby starsze i z chorobami układu pokarmowego. Grzyby są ciężkostrawne - zawierają chitynę, która nie jest trawiona przez żołądek człowieka.

REKLAMA

ZOBACZ: Szpinak vs jarmuż - co jest zdrowsze?

2. Pomidory

Lubiane przez większość z nas soczyste pomidory też mogą nam zaszkodzić, bo zawierają glikoalkaloidy. Są to naturalne pestycydy odstraszające owady i zwierzęta. Największe ich stężenie znajduje się w zielonych częściach roślin (łodygi, liście) i niedojrzałych jeszcze zielonych pomidorach. Ich spożycie w większej ilości może doprowadzić do niestrawności i problemów ze strony układu pokarmowego. Glikoalkaloidy to pestycydy, które w dużych dawkach mogą także doprowadzić do rozszczelnienia jelita.

3. Rabarbar

Jest smaczny i zdrowy. Można z niego wyczarować m.in. pyszne desery, ale nie powinniśmy przesadzać z jego jedzeniem, bo może powodować tworzenie się kamieni nerkowych. Co więcej liście rabarbaru uznawane są za toksyczne i niejadalne ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego.

4. Orzeszki ziemne

Należą do najpopularniejszych i jednych z groźniejszych alergenów. Wśród łagodnych objawów tej alergii pokarmowej wyróżnia się pokrzywkę, biegunkę, wymioty czy świąd. Niestety, może też dojść do gwałtownych objawów, czyli wstrząsu anafilaktycznego i problemów z oddychaniem, spadkiem ciśnienia tętniczego, gorączki oraz omdlenia. Wstrząs ten może doprowadzić nawet do śmierci.

5. Skorupiaki i owoce morza

Głównym alergenem jest tropomiozyna, której duże ilości znajdują się w mięsie skorupiaków. Odpowiedzialna jest za ponad połowę alergii na owoce morza. Osoby z alergią na skorupiaki mogą mieć objawy astmatyczne oraz żołądkowo-jelitowe. Może pojawić się wysypka, łzawienie oczu i katar. Niektórzy mogą zareagować znacznie silniej - spadkiem ciśnienia krwi i trudnościami z oddychaniem.

6. Owoce pestkowe

Wiśnie, czereśnie, morele, śliwki, należą do grupy owoców jednopestkowych, a w ich pestkach znajduje się szkodliwa dla naszego zdrowia substancja, która może podrażnić wątrobę, doprowadzić do zatrucia a w skrajnych przypadkach i zjedzeniu ogromnych ilości pestek powyższych owoców, nawet do śmierci. Mowa o amigdalinie, która jest organicznym związkiem zaliczanym do glikozydów. Po spożyciu, w żołądku ulega hydrolizie, czyli rozkładowi w wyniku, której substancja ta rozkłada się na glukozę, aldehyd benzoesowy oraz trujący cyjanowodór (tzw. kwas pruski).

7. Surowe mięso i niegotowane jajka

Surowe jajka i mięso – w tym czerwone i drób mogą zawierać bakterie salmonelli. Objawy zatrucia salmonellą występują zwykle 6-72 godzin od zjedzenia. Są to gorączka, ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty. U niemowląt i małych dzieci oraz osób starszych choroba może przebiegać bardzo ciężko.

8. Czarny bez

Sprawdza się w walce z gorączką, łagodzi kaszel, a dzięki dużej ilości witamin i soli mineralnych wzmacnia organizm. Z dojrzałych owoców można przygotować pyszne soki i galaretki. Unikać trzeba jednak niedojrzałych i surowych owoców czarnego bzu, bo zawierają sambunigrynę oraz prunazynę. Te substancje mogą wywołać zatrucie, nudności i wymioty.

9. Fugu

Ta ryba jest jednym z najdroższych przysmaków w Japonii. Jedzona jest zwykle na surowo i podawana w cienkich plasterkach „sashimi”. Japońscy kucharze muszą uzyskać specjalny certyfikat, który zapewnia, że danie zostanie przez nich przygotowane poprawnie i nie będzie zagrażać naszemu zdrowiu i życiu. Niestety, co roku w wyniku nieprawidłowo przygotowanej fugu ginie kilka osób. Zawarta w rybie trucizna - tetrodotoksyna rozchodzi się po ciele w błyskawicznym tempie. Paraliżuje mięśnie i nerwy, a następnie umieramy przez uduszenie.

10. Ackee

Ten niezwykle popularny na Jamajce owoc może też może doprowadzić do śmierci. Trujące są zarówno skórka, jak i nasiona. Zawierają toksynę o nazwie hypoglicyna. Jadalny jest wyłącznie miąższ - podczas jego dojrzewania trucizna jest neutralizowana. Owoc powinien być dojrzały ale nie przejrzały.

11. Fasola

Jedzenie niedogotowanej fasoli może spowodować zatrucie pokarmowe. Winowajcą jest lektyna roślinna. Wystarczy zjeść cztery lub pięć niedogotowanych czerwonych fasoli, aby doszło do zatrucia, któremu towarzyszyć będą: biegunka, ból brzucha i wymioty. Jak zapobiec zatruciu? Gotuj namoczoną wcześniej surową fasolę minimum 10 min.

ZOBACZ TEŻ: Odczulanie - czy alergię można wyleczyć?

12. Tuńczyk

Niektóre odmiany tuńczyka mogą zawierać rtęć, która przenika do organizmu ryby w wyniku zanieczyszczenia oceanów. Zbyt częste spożywanie zbyt dużej ilości surowego tuńczyka może skutkować zbyt wysokim poziomem rtęci w naszym organizmie, co może doprowadzić nawet do uszkodzenie mózgu i serca. Surowego tuńczyka unikać powinny w szczególności kobiety w ciąży i karmiące piersią, dzieci, starsi oraz osoby walczące z nowotworem.

PRZECZYTAJ: 4 łatwe przepisy na tuńczyka

13. Gałka muszkatołowa

Tak, to ta którą masz w szafce na przyprawy. Owszem podkręca smak wielu potraw, ale jej nadmierne spożycie może powodować silne uczucie nudności, stany zapalne, a nawet omamy i halucynacje. Trzymaj ją z dala od dzieci.

14. Maniok

Nie wszyscy wiedzą, że popularna ostatnio tapioka, to inaczej mączka skrobiowa wytwarzana z manioku a ten - poza tym, że jest bogaty w witaminy i składniki mineralne takie jak: wapń, potas, miedź, cynk, mangan, potas, fosfor, sód i żelazo – jest trujący, oczywiście w formie surowej. Zawiera trujące glikozydy cyjanogenne. Dopiero po wielokrotnym wypłukaniu, ugotowaniu, upieczeniu lub wysuszeniu staje się jadalny i bezpieczny.

15. Kiełki

Są zdrowym urozmaiceniem diety i źródłem składników odżywczych. Można nimi posypać kanapki dodać do sałatek, czy smoothie. Pamiętaj jednak, by je dobrze umyć przed podaniem, w przeciwnym razie mogą spowodować zatrucie. Nasiona stosowane do produkcji kiełków są skażone powierzchniowo i mogą zawierać znaczne ilości szkodliwych bakterii, takich jak E. coli i Salmonella.

16. Papryczka chili

Papryczka chili pochodząca z Ameryki Środkowej to przyprawa uwielbiana przez kucharzy na całym świecie. Jest doskonałym dodatkiem do zup, sosów czy past. Jej ostry smak zawdzięczamy kapsaicynie, która może okazać się dla nas szkodliwa. W przypadku alergików, albo spożywana w nadmiarze może doprowadzić do duszności, nawet tych śmiertelnych.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: Skąd się biorą alergie pokarmowe?

Zobacz również:
Stanie na głowie to nie wywracanie treningowego świata do góry nogami,  ale niebanalny sposób na wyrzeźbienie i wzmocnienie brzucha.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA