REKLAMA

12 męskich przepisów na pieczone i smażone dania

Pieczenie i smażenie to chyba najstarsze sposoby przygotowywania jedzenia. Żadne inne techniki obróbki nie nadają potrawom takiego smaku i aromatu – tego zdania będziemy bronić jak niepodległości. Dlatego mamy dla Ciebie najlepsze przepisy i kuchenne patenty top chefów.

Prosty przepis na pieczonego kurczaka Africa Studio 2014/shutterstock.com
fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com
Smażenie stir-fry

Technika stir-fry pozwala wydobyć maksimum smaku i aromatu w minimalnym czasie. Zrobisz nią nie tylko nowe danie, ale wykorzystując resztki z lodówki, nie zmarnujesz niczego. Potrzebujesz tylko dobrze rozgrzanej patelni, cienko pokrojonych składników i łopatki do mieszania. Oto tajemnica azjatyckiej kuchni.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 średnie posiekane cebule
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 0,5 kg mięsa (chudej wołowiny, schabu lub wieprzowej polędwiczki, piersi z kurczaka, krewetek – do wyboru) pokrojonego w cienkie paski
  • drobno posiekana papryczka chili (świeża lub w płatkach)
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 szklanki ryżu do ugotowania 

REKLAMA

Sposób przygotowania:

1. Na dużą patelnię wylej trochę oleju i podgrzej go na silnym ogniu. Gdy olej jest gorący, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 1 minutę, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze 20 sekund. Mieszaj drewnianą lub silikonową łopatką.

2. Dodaj kawałki mięsa. Posyp papryką chili w płatkach, dodaj szczyptę soli i intensywnie mieszaj. Smaż od 2 do 4 minut.

3. Nie przerywając mieszania, dodaj sos sojowy i podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem. Jeżeli chcesz, możesz przesypać ugotowany ryż na patelnię, zamieszać i podawać. 

Patenty top chefów

Źle wykonasz technikę stir-fry i zamiast szybko usmażyć, szybko ugotujesz. Dobrze: dostaniesz w zamian kłęby pary i wspaniały aromat smażeniny.

Wybierz narzędzie. Wok jest świetnym narzędziem do techniki stir- -fry, ale w rękach fachowca. Dla domowego kucharza lepsza będzie duża patelnia z wysokimi brzegami. Ma większą powierzchnię grzania niż wok i łatwiej się na niej pracuje.

Przygotuj składniki.Stir-fry wymaga wysokiej temperatury smażenia. Gdy już rozgrzejesz patelnię, nie będziesz miał czasu na siekanie, obieranie itp. Przygotuj wszystkie składniki wcześniej i ułóż w zasięgu ręki obok palnika.

Smaż partiami. Jeżeli patelnia jest zbyt mała lub masz zbyt dużo produktów– smaż partiami. Lepiej wrzucić mniej i smażyć, niż więcej i dusić. Usmażone produkty przerzucaj do innego garnka, a na chwilę przed podaniem wrzuć je wszystkie na patelnię i krótko podgrzej.

Azjatyckie cięcie. Do stir-fry mięso musi być cienko pokrojone. Będzie łatwiej, jeżeli zamrozisz je przez 15-30 minut przed krojeniem. Mięso nie będzie się skręcać na patelni, gdy pokroisz je w poprzek włókien. Zwróć uwagę na równoległe linie biegnące wzdłuż mięsa – musisz je przeciąć, nie ciąć wzdłuż nich.

Dodatki do dań stir-fry

Bazylia i limonka. W miejsce cebuli możesz użyć świeżych listków bazyli. Wrzuć je na patelnię razem z mięsem. Sok z połowy limonki dodaj, gdy już skończysz smażyć.

Ekstrawarzywa. Wrzuć warzywa pokrojone w słupki na rozgrzaną patelnię i smaż, aż będą chrupiące. Odsyp je i smaż dalej, jak w przepisie. Pod koniec wrzuć warzywa.

Ekstraostre chili. Wraz z czosnkiem podczas smażenia (krok 1. przepisu) dodaj 5 papryczek chili. Jeżeli chcesz jeszcze bardziej zaostrzyć, pokrusz je przed smażeniem.

Imbir i sezam. Wraz z czosnkiem podczas smażenia (krok 1.) dodaj 1 łyżkę posiekanego świeżego imbiru. 1 łyżeczkę oleju sezamowego wlej razem z sosem sojowym.  

3 inne azjatyckie przepisy na dania prosto z patelni

1. Makaron z warzywami

Wymień ryż na chiński makaron jajeczny. Wrzuć go na dużą patelnię, dodaj kilka łyżek bulionu warzywnego lub drobiowego i smaż kilka minut, mieszając. Dorzuć posiekaną szalotkę, świeżą kolendrę, słupki marchewki, kiełki bambusa i fasoli. Szybko i zdecydowanie mieszaj.

2. Smażony ryż z jajkiem

Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj ugotowany, zimny ryż, rozbij widelcem grudki i smaż (bez mieszania) do chrupkości. Rozsuń ryż na boki patelni. Wbij 2 jaja w środek i smaż jak jajecznicę. Wymieszaj z ryżem. Dopraw solą, pieprzem lub sosem sojowym.

3. Azjatycka sałatka ryżowa

Pozostałe ze smażenia stir-fry mięso i ryż wrzuć do miski. Dodaj pokrojone pomidory i posiekaną bazylię. Dopraw solą i sokiem ze świeżej limonki. Podawaj na zimno. 

MH 03/2013

1 2 3
STRONA 3 z 3

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA