REKLAMA

12 męskich przepisów na pieczone i smażone dania

Pieczenie i smażenie to chyba najstarsze sposoby przygotowywania jedzenia. Żadne inne techniki obróbki nie nadają potrawom takiego smaku i aromatu – tego zdania będziemy bronić jak niepodległości. Dlatego mamy dla Ciebie najlepsze przepisy i kuchenne patenty top chefów.

Prosty przepis na pieczonego kurczaka Africa Studio 2014/shutterstock.com
fot. Africa Studio 2014/shutterstock.com
Pieczone warzywa

Nawet jeżeli jesteś warzywofobem, to pieczenie zmieni Ci orientację. To najlepszy sposób – naszym zdaniem dużo lepszy niż gotowanie, a tak samo prosty – na przemianę zwykłych pastewnych lub motylkowych w doskonałe danie. Doskonałe jako dodatek do mięsa i świetne samodzielnie. Warto spróbować. 

Składniki:

  • 1 kg warzyw, w tym twarde warzywa (ziemniaki, rzepa, marchew, buraki, seler – korzeń) i miękkie (szparagi, brokuły, bakłażan, kalafior, cukinia)
  • oliwa, morska sól, pieprz, świeży lub suszony rozmaryn 
REKLAMA

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Obierz warzywa i podziel je na pięciocentymetrowe kawałki lub ćwiartki. Wyłóż je na blasze (lub dwóch, żeby nie było zbyt tłoczno), skrop olejem, dopraw solą i pieprzem. Najlepiej podzielić na blachach warzywa na twarde i miękkie.

2. Piecz warzywa bez mieszania przez 20 minut. Jeżeli kawałki odchodzą łatwo od blachy, przewróć je. Gdy są suche i przywierają, skrop je łyżką oleju. Obracaj warzywa tylko raz, aż będą złote. Potrzebujesz jeszcze około 20 minut więcej dla twardych warzyw i nieco mniej dla miękkich.

3. Dorzuć gałązki świeżego rozmarynu lub posyp warzywa suszonym. Dodaj gruboziarnistą morską sól i świeżo zmielony czarny pieprz. 

Patenty top chefów

Twarde warzywa ze skórką wymagają więcej niż tylko siły do obierania. Sprawdź, jak sobie z nimi poradzić.

Obierać? Niekoniecznie. Większość twardych warzyw może być przygotowywana w skórce, ale trzeba je porządnie wyszorować pod zimną, bieżącą wodą. Użyj noża do wycięcia przebarwień, resztek łodygi czy zdrewniałych części.

Wybierz solidną podstawę. Najwięcej skaleczeń w kuchni zdarza się przy obróbce ryb i właśnie twardych warzyw – stabilna deska do krojenia jest warunkiem bezpieczeństwa. Umieść pod nią wilgotny ręcznik kuchenny, by zapobiec ślizganiu się deski po stole.

Przetnij, obróć i znowu przetnij. Bulwę przekrój na pół, następnie połóż przekrojoną połówkę płaską, przeciętą stroną do dołu i jeszcze raz przekrój. Nigdy nie tnij, gdy warzywo leży na desce zaokrągloną częścią do dołu. Szkoda palców.  

Sposób na rozmaryn. Dodawanie świeżego rozmarynu pod sam koniec pieczenia nie zawsze zapobiega przypalaniu się gałązki. Lepiej dorzucać same listki. Złap gałązkę za najgrubszy koniec i zdecydowanym ruchem przeciągnij po niej drugą dłonią w dół. 

Dodatki do pieczonych warzyw

Pomidor i cebula. W połowie pieczenia dodaj garść pomidorków koktajlowych cherry i pokrojoną w ćwiartki białą cebulę.

Chili. Zamiast rozmarynu dodaj 1 lub 2 świeżo posiekane chili (np. serrano) lub odrobinę czerwonej papryki w płatkach.

Czosnek. Podczas trzeciego etapu pieczenia zastąp rozmaryn kilkoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku.

Świeże zioła. Dodaj posiekany, świeży tymianek (lub estragon) do warzyw zamiast rozmarynu lub razem z nim. 

 3 inne propozycje z warzywami w rolach głównych

1. Sałatka z pieczonych warzyw

Zimne, upieczone warzywa pasują do każdej sałatki, tak samo jak grzanki. Spryskaj je octem balsamicznym lub winegretem i dorzuć pokrojone suszone pomidory, posiekany seler naciowy i plasterki czerwonej cebuli.

2. Mix ze smażonym boczkiem

Pokrój boczek w kostki lub małe plasterki i podsmaż. W garnku podgrzej na średnim ogniu mleko i dodaj kilka kawałków masła. Przerzuć boczek z patelni i zmiażdż 2 ząbki czosnku. Gotuj kilka minut i dodaj upieczone warzywa, z grubsza rozbijając je widelcem. Pasuje do pieczonego kurczaka.

3. Mix z sadzonym jajkiem

Wymieszaj razem warzywa w równych częściach z drobno pokrojonym, ugotowanym lub upieczonym mięsem albo drobiem. Dodaj posiekaną cebulę. Rozgrzej 3 łyżki masła na patelni, wrzuć mieszankę i smaż, aż będzie chrupka. Usmaż obok jajko sadzone i podawaj razem. 

1 2 3
STRONA 2 z 3

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA