Pieczony kurczak
Smak pieczonego kurczaka z chrupiącą, złocistą skórką, przyprawionego jedynie solą i pieprzem, jest nie do podrobienia. I przygotowuje się go w kilka minut! Nie oznacza to jednak, że nie można nieco poeksperymentować z ziołami, przyprawami, sosami czy warzywami.
Składniki:
- 1 cały kurczak (od 1,5 do 2 kg), osuszony i bez podrobów
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- (opcjonalnie) 2 przepołowione cytryny
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C i wstaw do niego duże, żaroodporne naczynie. Podczas gdy będzie się rozgrzewać, przytnij nadmiar tłuszczu z kurczaka. Wysmaruj ptaka oliwą, posyp solą i pieprzem. Umieścić połówki cytryny, jeżeli chcesz, w środku.
2. Gdy naczynie jest już bardzo gorące – 10 lub 15 minut później – włóż kurczaka do środka piersiami ku górze. Piecz od 40 do 60 minut.
3. Ostrożnie wyjmij naczynie z kuchenki – pamiętaj o rękawicach! Przechyl w naczyniu kurczaka, tak by soki wypłynęły także z jego wnętrza, i przenieś go na deskę. Pokrój go na części. Wymieszaj łyżką sos pozostały w naczyniu i polej nim pokrojone kawałki kurczaka na talerzu.
Patenty top chefów
Czyli kilka sprawdzonych patentów na soczystego i dobrze wypieczonego kurczaka:
Traf z czasem. Temperatura wewnątrz kurczaka podczas pieczenia nie jest jednakowa. Zawsze sprawdzaj stan wypieczenia drobiu, nakłuwając udo, które jest najgrubsze i najdłużej dochodzi.
Zrób dziurkę. Najszybszym i niezawodnym sposobem przekonania się, czy nasz kurczak jest już gotowy, jest nakłucie – dość głębokie, aż do kości – uda. Użyj ostrego noża lub szpikulca. Jeżeli z otworu wysączy się jasny płyn, można kończyć pieczenie; jeżeli czerwonawy lub różowy, trzeba kuraka wstawić z powrotem do piekarnika.
Użyj termometru. Specjaliści zalecają pieczenie kurczaka do momentu, aż osiągnie on wewnętrzną temperaturę co najmniej 74 °C, by uniknąć jakiegokolwiek ryzyka chorób pokarmowych. Jednak pieczony kurczak nawet po wyjęciu z piekarnika będzie dochodził, więc możesz go już wyciągnąć, gdy temperatura osiągnie 68 stopni i odczekać chwilę przed jego pokrojeniem.
Porcjowanie kurczaka. Odegnij lekko uda i odkrój je ostrym nożem szefa kuchni. Gdy chcesz mieć więcej kawałków mięsa, odetnij podudzia, krojąc udo w stawie. To samo zrób ze skrzydełkami – oddziel je od korpusu. Zrób nacięcie wzdłuż kręgosłupa i oddziel piersi od reszty.
Dodatki do pieczonego kurczaka
Świeże zioła. Włóż do środka kurczaka kilka gałązek świeżych ziół, takich jak rozmaryn, tymianek lub pietruszka. Możesz też natrzeć skórę kurczaka suszonym tymiankiem lub oregano.
Musztarda i ocet balsamiczny. Do sosu powstałego po pieczeniu w naczyniu dodaj łyżeczkę łagodnej lub ostrej musztardy albo octu balsamicznego i odrobinę wody lub białego wina. Wymieszaj i polej mięso.
Czosnek. Na godzinę przed pieczeniem kurczaka delikatnie natrzyj skórę zmielonym czosnkiem lub oddziel palcami skórę od mięsa i natrzyj przyprawami pod skórą.
Soja i sezam. Użyj oleju roślinnego zamiast oliwy z oliwek do natarcia kurczaka przed pieczeniem i dodaj odrobinę sosu sojowego i ciemnego oleju sezamowego do naczynia po pieczeniu.
3 inne dania z pieczonym kurczakiem w roli głównej
1. Sandwicz z sosem BBQ
Podsmaż krążki cebuli na oliwie, aż będą złotobrązowe, następnie wrzuć kawałki upieczonego mięsa (bez kości) kurczaka. Dodaj sos barbecue i gotuj kilka minut, mieszając. Podawaj w bułce lub zawinięte w chlebek pita z listkami zielonej sałaty. Posiekana biała kapusta też pasuje.
2. Sałatka z kurczakiem curry
Wymieszaj rozdrobnione mięso z upieczonego kurczaka z majonezem, jogurtem naturalnym, posiekaną świeżą kolendrą i posiekaną czerwoną cebulą. Dopraw odrobiną curry, solą i pieprzem. Możesz dodać posiekane orzechy nerkowca. Podawaj na grzankach.
3. Quesadilla z kurczaka
Wymieszaj rozdrobnione mięso z upieczonego kurczaka, starty twardy ser i posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj chili w proszku. Rozprowadź mieszankę na dwóch tortillach, złóż je, posmaruj po wierzchu oliwą i podpiecz na patelni lub w piekarniku, raz obracając. Pokrój tortillę w trójkąty i skrop sokiem z limonki.