Dlaczego ciągle burczy mi w brzuchu?
Te dźwięki, które brzmią dość krępująco, jeśli podczas romantycznego wieczoru z atrakcyjną brunetką przeradzają się w hałaśliwe bulgotanie, są wywoływane przez bańki powietrza wędrujące po Twoim żołądku i jelicie górnym. W ruch wprawiają je skurcze mięśni żołądka i ruch robaczkowy jelit, które zaczynają pracować w oczekiwaniu na kolejną porcję pożywienia. Zamiast natychmiast sięgać po coś na ząb, napij się wody - oszukasz głód i po kwadransie powinna zapaść błoga cisza.
Im mniej jedzenia nałożysz na talerz, tym wcześniej poczujesz się najedzony.
Ale skąd mój organizm wie, że zbliża się czas posiłku?
Aby poinformować ośrodek sytości i głodu w mózgu o tym, że najwyższa pora coś zjeść, Twój żołądek wydziela do krwiobiegu grelinę. Jak wynika z badań przeprowadzanych przez zespół dr. Matthiasa Tschopa z uniwersytetu w Cincinnati, hormon ten jest współodpowiedzialny za uzupełnianie i magazynowanie energii w organizmie. Gdy żołądek jest pusty, poziom produkowanej przez jego komórki greliny rośnie. Stanowi to dla mózgu komunikat o jednoznacznej treści: "Jeść!". Kiedy się najesz - poziom hormonu szybko spada.
Czy można zjeść coś lekkiego i oszukać mózg, że żołądek jest już pełny?
Tak. "Napowietrzone" jedzenie, na przykład popcorn (pamiętaj, aby nie solić go zbyt mocno!) szybko wypełni Twój żołądek, co dla mózgu będzie sygnałem, że już się najadłeś. Ale jeśli sięgniesz po nadmuchiwane słodycze i przekąski (wafelki, chipsy itp.), nie licz na spadek masy ciała. Efekt będzie raczej odwrotny.
Co jeszcze mogę zrobić, aby oszukać żołądek i apetyt?
Jeść mniej. Poważnie - badania wykazują, że jedząc mniejsze porcje, równie skutecznie pokonujesz głód, jak opychając się tym samym jedzeniem w wersji XXL. Podczas jednego z eksperymentów jego uczestnikom podawano różne ilości pokarmu. Zarówno ci, którzy dostawali mniejsze (nawet o połowę) porcje, jak i ci, którzy jedli więcej, deklarowali taką samą satysfakcję z posiłku.
"Moment, w którym zaczniemy odczuwać sytość, zależy od tego, ile jedzenia zostanie nam podane" - twierdzi Carina Norris, specjalistka ds. żywienia, autorka bestsellerowej książki "You Are What You Eat". Im więcej mamy do zjedzenia, tym później będziemy usatysfakcjonowani posiłkiem. "Jemy więcej także wtedy, gdy na talerzu znajduje się stos różnych produktów - większa różnorodność oznacza większy apetyt i wolniejsze pojawianie się uczucia sytości".
Co się stanie, jeśli przerzucę się na dietę niskokaloryczną?
Na początku diety będziesz zapewne permanentnie głodny, bo jedząc mniej powodujesz, że wydzielanie greliny będzie częściej i dłużej utrzymywało się na wyższym poziomie. "Ale jeśli nie poddasz się ssaniu w żołądku, za 3-4 dni Twoje ciało i Twój głód przystosują się do zmian" - twierdzi Corina Norris.
Komentarze
~Dietetyk online, 2019-03-28 11:39:59
Mens Health, 2009-10-16 16:43:27
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?