10 naturalnych spalaczy tłuszczu

Jasne, głównym czynnikiem determinującym w walce o zrzucanie kilogramów jest bilans kaloryczny. Ujemny bilans. Z tymi produktami podkręcisz osiągi i zjesz w sam raz, aby spalać tłuszcz i rzeźbić mięśnie.

bataty fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

1. Indyk

Dostarczenie mięśniom dużej porcji białka wiąże się często z obciążaniem organizmu nadmiarem tłuszczu. Zamień czasem stek wołowy na pierś indyka – zawiera więcej protein na gram masy niż większość kawałków wołowiny, wieprzowiny czy kurczaka. Plus: jest uboga w tłuszcz.

2. Słodkie ziemniaki

Jeden duży batat pokrywa polowę zalecanego dziennego spożycia (ZDS) witaminy C, która prócz tego, że wzmacnia odporność, obniża też poziom kortyzolu, chroniąc włókna mięśniowe przez rozpadem białek.

3. Nasiona chia

Ulubiony superfood blogerek naprawdę jest sporo wart: po pierwsze, jest napakowany sycącym błonnikiem, po drugie zaś, zawiera kwasy omega-3, których organizm potrzebuje do wyregulowania pracy układu krwionośnego.

4. Chili

Stałych czytelników MH nie zdziwi obecność papryczek chili w zestawieniu najlepszych odchudzaczy. Może się powtarzamy, ale kapsaicyna faktycznie podkręca metabolizm jak diabli.

jajka z awokado fot. Shutterstock
Prawie 70% jego tłuszczów to te świetne, jednonienasycone. Dodadzą Ci energii, ale obniżą poziom cukru we krwi i zły cholesterol. (fot. Shutterstock)

5. Mleko

Brak wapnia, szczególnie tego pochodzącego z nabiału, hamuje naturalne procesy spalania tłuszczów w organizmie – przynajmniej według naukowców z University of Tennessee. Mleko to najprostszy i najtańszy sposób, by nie zwalniać tempa.

6. Cytryna

Sok wyciśnięty z cytryny to składnik miliona potraw – i dobrze. Nie dość, że dodaje sałatkom świeżego, cytrusowego posmaku, to jeszcze wywołuje produkcję żółci. Brzmi nieapetycznie, ale jest kluczowa przy odchudzaniu, ułatwia bowiem rozkładanie pokarmów.

7. Awokado

W dzisiejszych czasach nie odchudzasz się na poważnie, jeśli nie masz w kuchni dwóch kilo awokado. Ta moda ma jednak sens – bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe owoc pomaga regulować poziom cukru we krwi, trzyma więc apetyt na wodzy.

imbir fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

8. Olej kokosowy

Ten aromatyczny olej składa się głównie z tłuszczów nazywanych średniołańcuchowymi trójglicerydami. Ich supermocą jest przyspieszanie metabolizmu.

9. Quinoa

Ograniczenie węglowodanów do tych pozyskiwanych z naturalnych źródeł jest pierwszym krokiem do odcięcia się od cukru. Jeśli wybierzesz komosę ryżową, dodatkowo dostarczysz sobie sporo białka i błonnika, więc nie zgłodniejesz jeszcze długo po posiłku.

10. Imbir

Nie zamierzamy oskarżać węgli o całe zło tego świata, ale te pochodzące z przetworzonych produktów (jak energetyki) wywołują wahania poziomu cukru we krwi, co pobudza apetyt. Jeśli potrzebujesz kopa energii, wypij napar z imbiru.

Zobacz również:
REKLAMA